Som de fleste har fått med seg er Facebook i ferd med å rulle ut en publiseringsløsning som heter Instant Articles. Med denne teknologien har publisistene mulighet for å lage artikler som åpnes og leses av brukerne i Facebooks app. Publisistene har mulighet til å selge annonser i artiklene eller benytte seg av Facebooks annonsenettverk.

Diskusjonen har gått høylytt om hvilke medier som vil benytte seg av det nye produktet og med det flytte leserne vekk fra egne plattformer og over til Mark Zuckerberg. Den diskusjonen tror jeg vi snart kan avblåse, de kommer til å bli tvunget over alle som en. Årsaken kan oppsummeres med ett ord, hastighet. Det går opp mot ti ganger raskere å laste inn en Instant Article enn en ekstern nettside. Nyhetsmedier som velger å boikotte løsningen vil miste lesere til de som benytter seg av den.

Men debatten om hvordan mediene vil forholde seg til Instant Articles er et ganske uinteressant sidespor fra det som virkelig er spennende her, nemlig hvordan annonsører og privatpersoner verden over vil ta teknologien i bruk. Instant Articles blir garantert tilgjengelig for alle i nær fremtid og de første som vil hive seg på er annonsører som bruker penger på innhold og annonsekroner på Facebook for å få brukerne til å konsumere det innholdet. Hvis du bruker noen millioner i året på Facebook-annonser skal du lete lenge etter gode argumenter for hvorfor innholdet ditt ikke skal publiseres på Instant Articles. Hvorfor? Hastighet! Et annet argument er at Facebook garantert kommer til å forfordele annonsører som bruker publiseringsløsningen, rett og slett fordi det gir brukerne en bedre opplevelse og det som er bra for brukerne er bra for Facebook.

Hva kommer brukerne til å gjøre når de ønsker å publisere innhold? Snekre en wordpress-side eller sette opp sitt eget lille univers i form av Instant Articles som er direkte koblet opp mot deres viktigste distribusjonsplattformer? Jeg vet hva jeg kommer til å gjøre hvis jeg bestemmer meg for å vekke den gamle bloggen til livet.

For Facebook blir dette en kommersiell gullgruve. Annonsørene kommer til å betale for å drive trafikk inn til Facebook! Og de som ønsker kan ha Facebook-annonser på sitt eget innhold for å spe på markedsbudsjettene. Facebook vinner uansett, de har laget en kommersiell evighetsmaskin.

Med Instant Articles har Facebook startet utviklingen mot å bli et fullblods CMS og en distribusjonsplattform for mer enn statusoppdateringer, bilder og korte videosnutter og det kommer til å forandre internett. Endringen kan føre til at en aktør vi alle kjenner svært godt, nemlig Google, kan få en alvorlig utfordring. Hva skjer når mer og mer innhold blir publisert på Facebook? Jo det blir indeksert av Google slik at vi kan finne det igjen ved behov, men hva vil skje om 10 år hvis Facebook skulle bestemme seg for å nekte Google å indeksere alt innholdet som ligger der? Google vil risikere å bli en annenrangs søkemotor over natten, hegemoniet vil være over og internett forandret for alltid.

Artikkelen er skrevet i Facebook Notes som er mistenkelig likt Instant Articles og tilgjengelig for alle.

Kommentare er opprinnelig publisert på Even Aas-Engs Facebook-side.