Mine opplevelser disse første tre månedene har gjort inntrykk. De har de samme tingene her nede som hjemme. De spiser taco. Vi spiser kinesisk. Seks tommer mobiletelefon. Tesla. Likevel kommer jeg ikke fra at det er annerledes. Same, same, but different.
Jeg vil starte med å sende en hilsen til norsk banknæring og en beskjed til det norske folk: Det vi har i Norge av bank- og betalingstjenester er veldig bra. Vipps er for eksempel en tjeneste jeg ville betalt mye for å ha her nede. Her er en illustrasjon på hvordan det fungerer i Kina; det tar 3-4 uker fra du signerer (12 ganger!) for å starte et kundeforhold til konto er åpen. Da sender de først et sjekkhefte og så kommer kortet. Det har et stort klistremerke markert «Nå med chip». Under kortet er det en slipp du må signere, klippe av og sende per post for å få tilsendt pinkode. Det tar ytterligere minimum en uke.
De har nettbank, eller skal vi si nettside med en form for nettbank-funksjonalitet. Når man skal lage en profil, får man tilsendt brukernavn og kode på SMS for å lage egen profil. Her må både brukernavn og passord være minimum på åtte tegn, store bokstaver, spesialtegn og tall må være en del av begge. Når man skal skrive inn passordet ved innloggingen må man bruke deres virtuelle tastatur som organisk omorganiserer tastaturet slik at sikkerheten økes.
Vi som forbrukere må aldri glemme å stille høye krav. Dagens bedrifter glemmer fort å sette seg selv i forbrukerens sko. Her nede virker det som hele finansnæringen er så opptatt av sikkerhet og ikke å gjøre feil, at de totalt har glemt å sette brukeren i fokus. Det er så håpløst å gjøre noe bankrelatert på nett at jeg faktisk bruker sjekk. Det er heller ikke helt uproblematisk, da signaturen på sjekken må være 100 prosent lik den de har arkivert. Sist, var det 0,5 cm høydeforskjell på L’en i Lars, så den kom i retur. Dere ser forskjellen til Norge, og skjønner at jeg får litt hjemlengsel, når jeg på min norske mobil betaler regninger med en app på vei til jobb.
Finansnæringen her nede bygger en mur rundt kundeopplevelsen, for å unngå å gjøre noen feil. Det er ikke slik innovasjon skjer. Det åpner heller opp for forstyrrelser eller disrupsjon som det også blir kalt. Nå må det riktignok nevnes at jeg har ikke fulgt en kineser til banken for å se om de opplever samme strenge krav til å opprette kundeforhold som jeg gjorde, men de jeg har snakket med på jobben opplever de samme treghetene som jeg nevner. I min forrige artikkel nevner jeg at e-handel ikke er stort gjennom Hong Kong-basert forretning - og jeg begynner å forstå hvorfor.
På den andre siden har vi Alibaba i Kina som akkurat hadde «Singles Day», Kinas versjon av den mer kjente «Cyber Monday», som er USAs største online shopping dag. «Singles Day» er Kinas største. Dette er kjernetallene fra 11. november i Kina:
- 14,3 milliarder amerikanske dollar i omsetning
- 60 prosent vekst fra 2014 på 24 timer
- 120.000 kjøp i minuttet
73 prosent av alle kjøp første timen etter midnatt ble gjort fra mobiltelefon. Viktigheten av å ha mobiltilpasset side og kjøpsløsning for tommelen må være første prioritet for å vinne de øyeblikkene.
Så kommer selvfølgelig logistikk og de er relativt godt organisert her nede med 1,7 millioner personer på bakken til å kjøre ut leveransene. I et land med 1,4 milliarder mennesker så blir det viktig å vinne mikroøyeblikk. Det kan redde din business på en dag.
Omsetningen under «Singels Day er ti ganger av hva «Cyber Monday» klarte i USA. Jeg vet det bare er ett eksempel, men det det illustrer godt i hvilken fart og omfang Kina og regionen rundt har, og hvordan de vil befeste sin posisjon i verden som ledende innen utvikling og som en ledende global økonomi - og det skjer på mobiltelefon. De går ikke på nett her nede, de lever på nett, via mobilen.
Jeg savner norsk banknæring, men er imponert over kinesernes evne til å bruke mobilen.
Denne regionen har over halvparten av landene i verden hvor smarttelefon-penetrasjonen har passert datamaskin-penetrasjonen i befolkningen. Det meste av utviklingen skjer i et vanvittig tempo, og de kommer bakfra , så se i speilet neste gang du tror du er i tet i din bransje. Det kan hende du ser en kineser.
Kommentér