I en pågående informasjonskampanje oppfordrer Nok. Norge ungdom og unge voksne til å søke hjelp etter seksuelle overgrep. Kampanjen er utviklet av Mint Creatives.
Nok. Norge er paraplyorganisasjon for Nok.-sentrene, et gratis, lavterskel hjelpetilbud for alle som er utsatte for seksuelle overgrep, i hele landet. De jobber både for å sikre god hjelp til utsatte og pårørende, og for at vi som samfunn styrker innsatsen mot overgrep.
Lav hjelpesøking
- Alle omfangsundersøkelser viser at det er svært mange som blir utsatt for overgrep når de er i alderen 16 til 25 år. Vi snakker om 1 av 3 av alle kvinner. Samtidig ser vi at hjelpesøkingen er lav, sier Ingvild Hestad Torkelsen, daglig leder i Nok. Norge i en pressemelding.
Dessverre er kjennskapen til sentrene svært lav.
Les også: Try hentet inn hundrevis av bidrag til ny studie om overgrepsutsatte
I kampanjen blir det satt ord på vanlige bortforklaringer utsatte har etter et overgrep. Budskapet er at uansett hva man har opplevd, så er det alvorlig nok til å få hjelp.
- Vi utviklet kampanjekonseptet #nokernok som gir oss rom til å snakke om seksuelle grenser og hva det er, hva Nok.-sentrene er og hva man kan få hjelp til, forteller Tone Humblen i Mint Creatives.
Hovedelementet i kampanjen er ordet «nok» som både kommuniserer grenser, tvilen mange utsatte går og bærer på, merkevaren, og ikke minst at man kan få hjelp. Ordet «nok» blir med dette gjennomgående i hele kampanjen slik at alle elementer bidrar til å bygge kjennskap til Nok. og Nok.-sentrene.
Kristine Larsen har utviklet degignet til kampanjen og Joakim Ulseth i Knæpp og Kristian Verlo Vikestad har laget animasjon.
Ser gode resultater av kampanjen
Det var viktig at kampanjeelementene kommuniserte at overgrep skjer uavhengig av kjønn, samt at de var tilgjengelige på både nynorsk og bokmål. Det måtte også være et materiell som var enkelt å bruke for alle de lokale sentrene rundt om i Norge.
- Vi vet at at det tar tid for mange utsatte for seksuelle overgrep å oppsøke hjelp – ofte flere år. Når vi har denne kampanjen nå, er det for å skape bevissthet om at vi finnes der og at de som ønsker det kan komme når de trenger. Vi tror vi kommer til å se på statistikken vår de neste årene at vi har truffet denne aldersgruppa, sier kommunikasjonssjef i Nok. Norge Sissel Ringstad.
Les også: Stine Sofies Stiftelse og nytt byrå vil få flere til å åpne øynene: - Viktig
- Allerede nå ser vi gode resultater av kampanjen gjennom tilbakemeldinger og følgere i SoMe. Det å gjennomføre en felles kampanje har skapt et veldig godt utgangspunkt for å ha gode samtaler med studenter, elever, helsesykepleiere og andre om tilbudet vårt. Materiellet vi har fått gjennom kampanjen er virkelig effektivt og tydelig.
Også daglig leder i Nok Sogn og Fjordane, Chatrine Elholm bekrefter at kampanjen treffer.
- Vi synes denne kampanjen treffer ungdom der de er – med klare og gjenkjennlige budskap, og en viktig påminnelse - dine grenser betyr noe, og du har rett til å si nei. Vi er stolte av å løfte samtalen om respekt og samtykke på en måte som engasjerer og gir varig inntrykk.

Ida Fjeldbraaten (Mint Creatives), Sissel Marit Ringstad (Nok. Norge), Ingvild Hestad Torkelsen (Nok.Norge) og Tone Humblen (Mint Creatives).
Kommentér