Reklamefestivalen Cannes Lions starter førstkommende mandag, men allerede nå er shortlistene i flere av de største kategoriene sluppet.

Søndag morgen er det klart at Publicis Kitchen er med i konkurransen med arbeidet «The Climate Change Logo». Dette arbeidet har fått plass på shortlist i underkategorien Data Visualisation i Design.

- Dette ble en veldig god start på søndagen! At Publicis Kitchen markerer seg blant 27.000 innsendte bidrag fra hele verden, beviser den kvaliteten og kreativiteten som byrået står for. Jeg er skikkelig stolt over jobben, prestasjonen og det store teamet bak. En stor gratulasjon til dem i dag, sier byråleder Odd Rune Farsund.

- Langt større enn design
Det var i forbindelse med klimatoppmøtet COP28 i Dubai at et team som blant annet består av kreatørene Ole Andreas Finseth og Thale Riiser og kreatør Gry Sagvolden i Publicis satte seg ned for å lage en ny FN-logo som tar utgangspunkt i dagens prognoser for hvor mye havet skal stige innen år 2100.

På det tidspunktet var prosjektet noe byrået gjorde på eget initiativ og ikke på offisielt oppdrag fra FN eller andre kunder.

- Dette handler om noe langt større enn design og justering av vektorgrafikk. Små endringer har kjempestore konsekvenser. Områdene vi har fjernet fra logoen er i realiteten hjem til millioner av mennesker, sa Riiser til Kampanje i desember.

Land, øyer og byer som Maldivene, Bangkok, Ho Chi Minh, Bangladesh, Nederland, Alexandria, New York, Dubai, Bahamas og Myanmar vil oppleve massive endringer når havnivået stiger.

- Som mange andre føler vi oss små og maktesløse i møtet med klimaendringene. Vi sitter ikke med løsningen på klimakrisen, men vi føler at vi må bidra med noe. Derfor bruker vi design og kommunikasjon for å heve stemmen og oppfordre til mer handling.

Les mer: Publicis-duo har redesignet FN-logoen: - Folk må åpne øynene

Få norske på shortlist
Dette er den eneste nye norske shortlist-plasseringen i Cannes Lions i dag. Det betyr at det verken blir norsk shortlist eller pris i store kategorier som Media, PR, Digital Craft, Industry Craft eller Direct.

Gårsdagens shortlistplasseringer bød på fem vinnersjanser, fire til Try Reklmebyrå og én til Pol. 

Samtidig viser ferske tall fra festivalen at antall norske påmeldinger synker for fjerde år på rad. Norske aktører har bare sendt inn 81 arbeider til juryering, ned fra 119 i fjor. For fire år siden kom det 186 arbeider inn til konkurransen fra Norge.

Les mer: Try og Pol sikrer seg de første finalebillettene i Cannes