Mandag morgen gikk det offisielle startskuddet for reklamefestivalen Cannes Lions. Den første smakebiten av shortlister ble sluppet allerede tirsdag for to uker siden, før en rekke shortlister ble sluppet lørdag og søndag morgen. Selv om norske byråer gjennom helgen har sikret seg seks shortlister – er det langt ifra pangåpningen vi husker fra i fjor.

Da sørget nemlig Try Reklame, Nord DDB, Publicis Kitchen, Anorak og Anti, for hele 21 vinnersjanser. Det skal riktignok sies at flere shortlister ble sluppet på en og samme dag i fjor, men etter to større shortlist-slipp denne helgen – står Norge så langt med seks vinnersjanser.

Mandag morgen ble det altså ingen nye vinnersjanser for norske byråer.

Disse kan vinne i Cannes
Lørdag morgen kunne Try Reklame og POL senke skuldrene et par hakk, etter at de sikret totalt fem vinnersjanser. Try fikk en shortlist i Print & Publishing med IKEA og «Life is not an IKEA Catalogue», og ble belønnet med tre shortlister i Outdoor, også her for IKEA og arbeidet «The Bästis billboard». Pol har sin sjanse i kategorien Health & Wellness med Redd Barna og arbeidet «Save the Imagination».

Les mer: Try og Pol sikrer seg de første finalebillettene i Cannes

Søndag morgen meldte Publicis Kitchen seg inn i den eksklusive shortlist-gjengen – som det eneste norske bidraget den dagen. Publicis-familiens reklamebyrå sikrer seg en vinnersjanse med arbeidet «The Climate Change Logo», i kategorien Design, etter at kreatør-teamet lagde en ny FN-logo der de tok utgangspunkt i dagens prognoser for hvor mye havet skal stige innen år 2100. Den nye logoen viser fremtidens dystre prognoser der land, øyer og byer blir borte.

Les også: Publicis-team lagde ny FN-logo - nå kan de vinne i Cannes

Fire løver i fjor
Etter at 19 kategorier er unnagjort, står Norge altså igjen med seks vinnersjanser så langt, og det med kun syv shortlist-sjanser igjen. Tirsdag og onsdag blir de nominerte i kategoriene: Creative Business Transformation, Creative Commerce, Creative Effectiveness, Creative Strategy, Film, Luxury & Lifestyle og Sustainable Development Goals, avslørt. Skal norske byråer tangere fjoråret, må de neste dagene resultere i 23 shortlister.

Som Kampanje tidligere har skrevet, viser ferske tall fra Cannes Lions at norske påmeldinger synker for fjerde året på rad. I 2022 sendte norske byråer inn 156 bidrag, mot 119 i fjor, og i år har antall bidrag sunket ned til 81. Likevel var det en økning i antall nominasjoner i fjor med 29 nominasjoner, sammenlignet med 25 i 2022.

Totalt ble det fire norske løver i fjor. Try Reklame sikret både gull, sølv og bronse, og NORD DDB vant bronseløve for Elkjøp-kampanjen «Urban Miner». I tillegg ble det sølv i Young Lions Marketer på Orkla-duoen Konrad Skogen og Katrine Engja Stake.

Les også: Sølv til reklametalenter fra Orkla i Cannes: - Helt rått