TV 2 og produksjonsselskapet The Oslo Company har i anledning årets «Gullfisken»-show laget sin egen parodi på reklamebransjen. Filmen som vises for første gang under lørdagens finale, der seerne skal stemme frem den filmen de liker aller best, handler om en bransje der livet ikke er så fett for tiden. Som Kampanje tidligere har skrevet, måtte mange reklamebyråer droppe den årlige turen til reklamefestivalen i Cannes i år.

TV 2 lanserer derfor ideen om Cannestad som en måte å feste og feire uten å bruke så mye penger, ettersom et festivalpass i Cannes fort koster opp mot 50.000 kroner. Hva prisen for å dra på fest i Cannestad kommer ikke frem i parodien, så da får vi likeså godt spørre den svenske festivalsjefen Lasse Bråthen i skuespiller Fredrik Andreas Kvaløys skikkelse.  

- Hvor mye koster en helaften i Cannestad med paraplydrinker, foredrag og DJ?

- Nei det vet jeg ikke. Jeg tror det må bli en kuvertpris på 500 kroner per hode, ler Cannestad-skuespilleren som kommer til å dukke opp i lørdagens Gullfisken-show på TV 2 både en og to ganger. 

Kvaløy sier han ikke har sett den ferdigklippede versjonen enda, men at det var mye improvisasjon under opptakene.

- Jeg er litt spent selv på hvordan det ble. Det ble mye testing og prøving, sier han.

Les også: Disse kan vinne Gullfiskens gründerpris: - Tøffere enn på lenge å sikre nye investeringer

Her kan du se filmen som har premiere på TV 2 først på lørdag kveld. Filmen er produsert av The Oslo Company som også produserer selve showet og du får den først på Kampanje.com. 

Jobbet selv i Anorak
Heldigvis kanskje så kunne Kvaløy grave litt i egne erfaringer for å komme i stemning. Han har selv gått på TV- og reklameskolen Westerdals og rakk også jobbe en liten stund i reklamebyrået Anorak før han begynte i TV-produksjonsbransjen.

- Hva er det med svensker og reklame?

- Da jeg jobbet i Anorak var det vel fire svensker som jobbet på huset og det morsomme med svenskene var at de alltid kom i døra di og begynte å prate og prate og aldri ga seg. De kunne jo stå i kontordøren din i en halvtime eller en time å snakke om reklame. Jeg har nok vært litt inspirert av det, sier han.

Den skarpe TV-seer vil også kjenne igjen Kvaløy fra en av kveldens 12 finalefilmer på Gullfisken. Kvaløy dukker også opp i en av månedsvinnerne og det i en reklame for Smash laget av reklamebyrået Per Høj.

- Tror du Smash-filmen har vinnersjanser?

- Den filmen var egentlig bare et råopptak for å ha noe til klippen, og det var vel aldri ment å bli en egen reklamefilm. Nei jeg aner ikke. Jeg har ikke fått med meg de andre finalefilmene, sier han.

- Gjort med kjærlighet
Prosjektleder for «Gullfisken»-arrangementet, Marit Brøntveit, sier at selv om filmen parodierer reklamebransjen og den årlige Cannes-festivalen, der reklamebyråer fra hele verden konkurrerer om å ha laget de beste reklamejobbene og feire seg selv, er den laget med omtanke.

- Det er gjort med kjærlighet i forhold til en bransje som jobber knallhardt og som i likhet med alle andre bransjer må klare seg gjennom tøffe tider. Det er gjort med glimt i øyet, sier

- Det er ikke alle som vet hva Cannes betyr for reklamebyråene. Tror du TV-seerne forstår hva dette handler om?

- Det er jo en liten fare for at den blir litt intern, men samtidig tror jeg seerne kjenner godt til Cannes og at det står for festivaler enten det er filmfestivalen eller en reklamefestival. Men dette er jo alltid en balansegang når vi lager et program som «Gullfisken». Det skal både være en festaften for bransjen og gjøre det litt kult å sitte i salene samtidig som det også skal være et underholdningsprogram for alle, sier Brøntveit.

- På sparebluss
Nytt av året er at TV 2 pauser de tradisjonelle reklameparodiene som kanalen har vist  i løpet av det timelange programmet går på lufta lørdag kveld. 

- Det betyr ikke at parodien er borte for alltid og vi har også andre videofilmer vi har spilt inn som speiler reklame litt mer generelt og ikke er så interne, sier hun.

- Hva synes du selv om filmen og ideen om Cannestad?

- Jeg synes den var morsom også har den underholdningsverdi også utover reklamebransjen. Det er mange bransjer som er på sparebluss akkurat nå og det er ikke bare reklamebyråene som må holde seg hemme å lage nye måter og feire og feste på, sier hun.

Les også: Anti stiller på Gullfisken for første gang: - Vinnersjansene er 50/50