Det har nylig blusset opp en diskusjon rundt Marius Skjelbæk sin kommentar i Kampanje. Om dere lurer på hvem folk på gata er enig med, kan dere lese kommentarfeltet under Facebook-posten til Kampanje. Posten ser for øvrig ut til å være den mest engasjerende posten til Kampanje i år. I diskusjonen på Kampanje er «bytt jobb» overskriften. Jeg tror først og fremst veldig mange i reklame- og mediebransjen får lyst til å bytte jobb hvis vi ikke gjør noe som er meningsfylt og vi har et dårlig omdømme. Det er ikke gøy å forsvare jobben sin for familie, venner og nye kjente hver gang vi møtes. I tillegg tror jeg det er en stor utfordring for langsiktig rekruttering til bransjen. Hvem har lyst til å jobbe i en hatet bransje?
Ipsos har nylig spurt nordmenn om påliteligheten til ulike yrkesgrupper. Vi havner helt nederst, og jeg er ikke overrasket. Til tross for at jeg savner en god del yrker i listen, og vi blir sammenlignet med en rekke yrker som setter oss i et dårlig lys fordi de redder liv, er resultatet tydelig: Folk har ikke tillit til reklame- og mediebransjen!
Øyvind Waage i Per Høj, prøvde for en stund tilbake å sette søkelyset på reklametretthet. Dette tok en rask sving til venstre og endte i en diskusjon om bærekraft og klima. Misforstå meg rett, vi MÅ snakke mye mer om våre utslipp. Både våre direkte utslipp ved produksjon og distribusjon av reklame, og våre indirekte utslipp som skapes av ringvirkningene ved å reklamere for produkter som ødelegger kloden vår. Jeg tror det parallelt vil bli en stadig økende medvirkende faktor til mer misnøye blant bransjefolk og for vårt omdømmefall, men det er en diskusjon for en annen tråd. Tilbake til omdømmekrisen på grunn av reklameirritasjon i dette innlegget.
Mindshare har målt nordmenns holdninger til reklame de siste syv årene. Resultatene og utviklingen er tydelig:
Andelen som generelt er positive til reklame er lav og fallende
- 26 % var positive til reklame i 2020, nå er kun 17 % positive
Reklameirritasjonen er høy og økende
- 31 % i 2016 til 46 % i 2022
Tilliten til reklame er lav og fallende
- 19 % i 2018 til 12 % i 2022
Reklameoppmerksomheten faller
- Både i syndikerte merkevarestudier og kampanjetester går generelt reklameoppmerksomheten ned
En av grunnene til at effekten faller er irritasjon
- En intern studie fra vår reklametest-database viste at årsaken til disliking av reklame i økende grad er reklameirritasjon.
Reklame har alltid vært et nødvendig onde, og det har alltid vært klaging på reklame. Det kommer vi nok aldri bort fra, men fakta er at det er mye verre nå enn før.
Jeg har skrevet flere innlegg på Kampanje, ANFO og egne nettsider, lagd utallige rapporter og grafer, presentert på MFO- og ANFO-seminar, og presentert for mange ulike bransjer og kunder de siste seks årene. Hver gang jeg presenterer dette, møter jeg mange ulike type svar.
De fornektende
Dette er en ganske liten gruppe, vil anslå 25 prosent. Det er de som ikke tror på tallene eller ikke mener det er et problem. De skylder ofte på alle andre enn seg selv, eller de kan bortforklare det med at reklamefortsatt funker.
De tiltaksløse
Dette er den start største gruppen, vil anslå 70 prosent. De forstår og aksepterer budskapet, men vet ikke hva de kan gjøre. De sliter med å finne løsninger fra sin rolle og det blir fort glemt i en travel hverdag.
De engasjerte
Dette er dessverre en veldig liten gruppe, vil anslå 5 prosent. De har forstått utfordringen, tar det på høyeste alvor og prøver å gjøre stort og smått for å forbedre situasjonen.
Hvis selskap X banket på døren til et byrå eller et medie, og presentert en omdømmekrise, hadde ingen av oss vært fornektere eller tiltaksløse. Vi hadde tatt det på alvor, og sagt vi skulle fikse det! Vi hadde innhentet mer innsikt, vi hadde forstått oss på målgruppene, vi hadde lagd en strategi, vi hadde foreslått endringer til produktet, og vi hadde lagd fantastiske kreative ideer og uttak som hadde endret oppfatningen av selskap X. Av en eller annen grunn, når det kommer til vårt eget omdømme, er det veldig få som gidder å brette opp ermene og gjøre noe med det. Kanskje det er på tide at vi sammen gjør dette for vår egen fremtid? Så kanskje tilliten til oss som folk øker, og sportskommentatorer slipper å beklage for reklamepausen.
Til de fornektende
Takk for at dere utfordrer meg, det liker jeg! Jeg håper derimot at dere tar en ekstra runde og tenker over om dette er noe dere ønsker å fornekte eller bortforklare. Jeg oppfordrer dere til å undersøke temaet nærmere, og gjerne ta kontakt med meg for å diskutere metode og hvordan vi kan finne ut om det faktisk er sant for deres reklame eller annonseflate.
Til de tiltaksløse
Vi kan faktisk gjøre noe med det. Mindshare har skrevet en lang rapport med mulige tiltak som alle i ulik grad kan gjøre en forskjell. Det finnes også Coalision for Better Ads som jobber for å bedre situasjonen med standarder og innsikt. Vi har ikke alle svarene, tiltakene er ikke fasit og noen fungerer kanskje ikke for deg, men jeg håper dere benytter anledningen til å lese mer om temaet og engasjere dere i løsningene.
Til de engasjerte
Tusen takk og stå på! Snakk oftere om det og del arbeidet deres med resten av bransjen! Jeg oppfordrer samtidig dere alle til å ta kontakt med meg for å lage en prosjektgruppe. Jeg vil ha med meg representanter fra ANFO, MBF, MBL, INMA, kreativt forum og andre organisasjoner. Jeg vil ha med meg engasjerte bransjefolk fra annonsørsiden, mediesiden og andre byråer. Sammen kan vi svare ut denne omdømmekrise-briefen og gjøre noe med den.
Kommentér