Mandag går det offisielle startskuddet for reklamefestivalen Cannes Lions, det verdens gjeveste reklamepriser skal deles ut, men shortlistene er allerede på vei ut og søndag morgen slapp festivalen shortlistene i kategoriene «Outdoor» og «Print & Publishing». Her har juryene funnet god plass til Trys reklamekampanje «The Trash Collection» som reklamebyrået har gjort for Ikea.

«The Trash Collection» har gjort seg fortjent til syv shortlist-plasseringer i «Outdoor» i underkategoriene «Consumer Goods», «Cultural Insight», «Corporate Purpose» og «Market Disruption.» 

Les også: Ikea med ny søppel-kampanje: - Gjør litt vondt å se møblene våre presentert på denne måten

Men dette er ikke den eneste norske søppelreklamen som har gjort seg bemerket i denne juryen. Også Nord DDBs jobb «Take Away Your Takeaway» for McDonald’s får en shortlistplassering i underkategorien «Standard Sites.»

Les også: McDonald's viser frem søppel i ny reklamekampanje: - Vi er en stor del av problemet

At en jobb er på shortlist betyr at den er med i diskusjonen når juryen skal dele ut gull, sølv, bronse og den gjeveste prisen av dem alle, Grand Prix.

Trys Ikea-jobb gjør også tre opptredener på shortlist i «Print & Publishing» i underkategoriene «Cultural Insight», «Corporate Purpose» og «Market Disruption.» Det er med andre ord lov å håpe på norsk metall allerede på festivalens første dag. Vinnerne i disse kategoriene offentliggjøres mandag kveld.

- En fantastisk åpning på Cannes-uka for oss. Ti på shortlist og vi er bare halvveis i programmet. Har ståltro på at det kan bli et bra Cannes-år for Try, sier reklamesjefen i Try, Kjetil Try, til Kampanje. 

Shortlistene for «Pharma», «Health & Wellness» og «Radio & Audio» inneholder ingen norske bidrag.

I 2020 ble Cannes Lions avlyst som følge av pandemien. Fjorårets utgave av Cannes Lions ble digital, så dette er første gang på tre år at den franske rivieraen skal fylles opp av reklamefolk fra store deler av verden.

Hvis man kan lese noe ut av tallet på innsendte bidrag til konkurransen, så kan det virke som om interessen for reklameprisen har falt siden sist. Totalt har Cannes Lions fått inn 25.464 bidrag fra hele verden. Det er en nedgang på 3.610 fra i fjor og 5.489 fra 2019.

Norske byråer og annonsører har sendt inn 156 bidrag til årets konkurranse. Det er bare to færre enn i fjor. I 2019 sendte de inn 186.

- Kvaliteten på bidragene i Cannes Lions holder et ekstremt høyt globalt nivå. Hvor høyt vi til slutt kommer er nærmest umulig å si. Hvor mange av de jobbene vi konkurrerer mot, har jeg ikke hatt muligheten til å se ennå så jeg kan ikke forutse hvem vil vinne de gjeveste premiene. Men det å komme på shortlist gjør utvilsomt Cannes-uken mer spennende for oss i byrået, sier Eddie D'Sa, byråleder i Nord DDB Oslo, til Kampanje. 

Kampanje er på plass i Cannes og følger den norske prisjakten tett.