Coop har fått mye oppmerksomhet for sine grillreklamer. Det startet i fjor med en fem minutter lang reklamefilm som skulle vise hvordan en entrecoté skal stekes, sekund for sekund. I år toppet dagligvarekjeden seg selv da de viste denne i reprise og fulgte opp med en ny fem minutter lang film som viste hvordan kjøttet skal hvile.

Filmene ble vist i reklamepausene på Champions League-finalen på TV 2.

Les mer: Coop med nytt reklamekupp - lot kjøttet hvile i fem minutter under fotballfinalen

Ikke alle var like begeistret for stuntet, og kanskje aller minst Eat-gründer Gunhild Stordalen som jobber for et bærekraftig kosthold.

- Et av de største globale problemene er overkonsum og overproduksjon av billig rødt kjøtt, fra dyr som spiser kraftfôr og soya fra Brasil fremfor gress. Hadde dette vært en reklame om norsk kvalitetskjøtt fra frittgående lykkelige dyr fra gårder som satser på bærekraft og naturmangfold, så hadde det vært en annen greie. Men en hjernedød femminutters reklamefilm med rødt kjøtt, det hører ikke hjemme i 2022, sa Stordalen til Kampanje forrige uke.

Les mer: Gunhild Stordalen hardt ut mot Coops grillreklame: - Hjernedødt

- Ute av tiden
I helgen fikk hun støtte fra Bama Dagligvares merke Gartner ,som var tungt til stede i mediebildet med trykte annonser i flere av landets største aviser og med digitale annonser i Scibsteds nettaviser med en klar oppfordring om å la kjøttet hvile. Bokstavelig talt.

- Vi var flere som stusset litt da Coop for annen gang valgte å la rødt kjøtt spille hovedrollen i en oppmerksomhetsfangende reklame. Denne gangen under taglinen «kjøtt trenger hvile». Isolert sett er ideen lur, men det er noe med kombinasjonen av budskapet, målgruppen man har rettet seg mot og måten man gjør det på, som oppleves som ute av tiden, sier rådgiver Eirik Sjo Engen i reklamebyrået Mvh. Det er de som står bak ideen.

- Vi jobber med Norges største merkevarer innen frukt og grønt, og er godt kjent med utfordringene rundt det å få folk til å spise grønnere. Vi innså raskt at vi nå hadde mulighet til å komme med en betimelig respons, fortsetter han han.

- Lett å si ja til ideen
I annonsen viser Gartner til en landsdekkende og representativ undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for Frukt og Grønt som viser at grønnsaker topper listen over det flest ønsker å spise mer av. Samtidig topper rødt kjøtt listen av det vi vil spise mindre av.

- Mange ønsker å spise sunnere og grønnere, og det vil vi gjerne hjelpe dem med. Økt forbruk av norske grønnsaker er bra både for hver enkelt, for folkehelsa og miljøet. Grønnsaker på grillen smaker utrolig godt og er enkelt å lykkes med. Det er fin måte å øke inntaket av grønnsaker på gjennom sommeren. Det tror vi denne annonsen bidrar til, og det gjorde det lett å si ja til ideen, sier Mona Vestengen, markedssjef i Bama Dagligvare.

Byrået har samarbeidet med Bama Dagligvare og mediebyrået Carat i nesten 20 år.

- Når vi planla denne kampanjen, var vi opptatt av å velge medier som sikret rask og bred dekning, samt være i kanaler vi antok at Coop annonserte for biff. Vi valgte derfor å gå for en dominansløsning som sikret bred dekning og god gjennomslagskraft hos Schibsted rundt nyhetene i print og digitale kanaler. Når vi ser medieresultatene etter pinsen, så har vi truffet mer en 1,5 millioner nordmenn flere ganger, og dette en helg hvor grillene ble benyttet godt i de norsk hjem sier Sverre Vinje, kundedirektør i Carat Norge.