Samarbeidet mellom McDonald's og reklamebyrået Nord DDB har resultert i flere oppsiktsvekkende og prisbelønnede kampanjer som «Stjel våre ansatte», «Ikke heng på McDonald's» og «Junkfood – fra skjellsord til kvalitetsstempel». Sistnevnte gikk nylig helt til topps i prisutdelingen Anfo Effekt.

Nå er McDonald's klare med en helt ny kampanje med fokus på «junk» i ordets rette forstand, i samarbeid med Nord DDB, mediebyrået OMD og PR-byrået Wergeland Apenes.

Ifølge hurtigmatkjeden ryddes det to tonn søppel fra gatene i Oslo hver eneste dag og matemballasje er den tredje største kategorien. Her er McDonald's en av de største bidragsyterne og det vil de ta tak i.

- Vi er definitivt en stor del av problemet og er lei av å se søppel fra våre restauranter liggende strødd overalt. Det er et problem både for nabolag, i byene og for miljøet, og det har vi et ansvar for. Her kan vi gjøre mer enn vi gjør i dag, men vi får ikke gjort alt alene. Derfor oppfordrer vi til felles innsats gjennom kampanjen «Take away your Take away», sier markedssjef for McDonald’s i Norge, Mari Husby.

- Snakker ærlig og upolert
For å få frem budskapet fyller de derfor alle reklameflatene sine med bilder av søppel fra McDonald's-emballasje de neste ukene.

- Å benytte søppel fra gatene som reklamemotiv fremfor perfekt retusjerte produktbilder, viser selvtilliten McDonald’s har fått som merkevare, sier Aleksander Hetland rådgiver i Nord DDB.

- Vi har tatt noen store steg sammen de siste årene og ser stor effekt av å snakke litt ærlig og upolert om temaer folk flest bryr seg om.

Bildene er tatt av fotograf Jói Kjartans og blir å se utendørs, på printannonser, sosiale medier og i restaurantene til McDonald’s. I tillegg går kampanjen på TV og online video. 

Saken fortsetter etter den nye reklamefilmen fra McDonald's.


- Ønsker å gjøre de riktige grepene

Kommunikasjonssjef Veronika Skagestad i McDonald's forteller at de vil jobbe for å redusere mengden søppel i gatene.

- Take away er kommet for å bli og emballasje er helt nødvendig. Vi som bransje har både et stort ansvar og en enorm kraft til å bidra til endring. Vi har derfor jobbet tett med kommunikasjonsbyrået Wergeland Apenes for å finne ut hvordan vi best kan ta tak i problemet og ta i bruk alle virkemidler for å få til faktisk endring, sier hun.

- Hvilke grep har dere selv tatt for å redusere mengden søppel? 

- Sammen med blant annet Hold Norge rent, Loop og Kristiansand kommune har vi blitt med på forskningsprosjektet «Havet begynner her» for å finne ut av hvilke endringer og grep vi og andre kan gjøre for å redusere mengden forsøpling. Håpet er at vi kan trekke læring herfra som kan implementeres for alle våre restauranter. Det er få som tenker at de selv forsøpler, det skjer ubevisst, så vi vil finne ut av hvilke grep vi kan ta for å sikre at emballasjen ikke kommer på avveie, sier Skagestad.

McDonald's har også invitert andre take away-aktører, politikere og næringsliv til samtaler for å komme frem til nye løsninger. 

- Vi sitter ikke på alle svarene, men vi ønsker å være en del av løsningen, sier Skagestad.

- Ett tiltak som ville ha redusert mendgen søppel ville vært å redusere mengden emballasje dere bruker. Er det noe dere ser på?

- Det er akkurat de spørsmålene vi stiller oss selv. Hva kan vi gjøre med vår emballasje, hva slags type emballasje bør vi bruke og hvordan utformer vi den. Det er lett å gjøre små, symbolske grep, men vi ønsker å gjøre de riktige grepene for at det i sum skal gagne naturen.

Fyller reklameflatene:

Også utendørs vil McDonald's fylle reklameflatene med søppel for å få frem budskapet om at emballasjen skal i søppeldunken, ikke på gata. Foto: McDonald's.