I Kampanje stiller Camilla Elise Berg spørsmål om rovdrift på ansatte i byråene er bærekraftig i lengden? Dette har utløst en svært viktig debatt om hvordan ansatte i byråene har det, men det sier også noe om hvordan byråbransjen oppfattes som arbeidsgivere.
I vår daglige jobb møter vi folk på alle nivåer og fra alle type byråer. Og det er veldig vanlig at de vi treffer peker på nettopp høyt arbeidspress og uoversiktlige arbeidsperioder, som et rasjonale for å søke seg til nye arbeidsgivere. En erfaren prosjektleder fra reklamebyrå som jeg snakket med i sommer sa følgende; «Det er to typer oppgaver på mitt bord: De som er viktige, og de som haster. Men hvordan de skal prioriteres endres hele tiden, og avhenger av pitcher vi er i». Det er en virkelighet mange kjenner igjen. Hverdagen fylles opp av viktige oppgaver knyttet til kundeleveranser, men pitchene overstyrer og tar oppmerksomheten til lederne som formidler oppgavene nedover i organisasjonen.
I løpet av oktober og november har vi i Teft gjennomført Bransjeundersøkelsen, en noe utvidet medarbeiderundersøkelse for alle som jobber i kommunikasjonsnæringen. Vi har fått svar fra over 540 ansatte fra byråene, og noe av det vi kartlegger for 12 året på rad er motivasjon og planer for fremtiden.
Det betyr at vi for eksempel kan svare på om det var bedre før? Ser vi noen trender i motivasjonen blant de som jobber i byrå som peker på en mindre bærekraftig virkelighet nå enn for eksempel for fire år siden?
La oss starte med om det foregår en flukt fra byråene akkurat nå? Svaret på det er nei. Det er ikke flere ansatte i byråene som planlegger å bytte jobb på kort sikt nå i 20201 enn i 2017. Et mer langsiktig perspektiv er hvor stor andel av de som jobber i byråene som ser for seg å fortsette i byrå når de skal bytte jobb? I 2017 svarte 46 prosent av 460 byråansatte at de så for seg å bytte til et annet byrå om/når de skulle bytte jobb. I høst var tallet 40 prosent. I klartekst betyr dette at allerede i 2017 var det knapt halvparten av de ansatte i byrå som så for seg en videre karriere i byrå, mens i år er majoriteten av byråansatte motivert for å slutte i byråbransjen ved neste korsvei.
I det bildet skal vi huske at det i løpet av de de siste fem årene har vokst frem store kreative og analytiske fagmiljøer utenfor de klassiske byråmiljøene hos annonsørene og mediemiljøene. Byråansatte har i dag flere muligheter til å finne faglige utfordringer utenfor byråbransjen enn tidligere. Det betyr at det kan være mer enn bare de interne forholdene hos byråene som påvirker motivasjonen.
Et annet viktig funn er at i 2017 svarte 26 prosent av de ansatte i mediekanalene og hos annonsørene at de kunne tenke seg å bytte til byrå neste gang de skulle bytte jobb. I 2021 er andelen bare 17 prosent. For byråene betyr det at konkurransen om både erfarne byråfolk, erfarne bransjefolk og nye talenter tilspisser seg kraftig.
Men vi møter også mange som trives i den hektiske og stadig endrende hverdagen i byrå. Når vi snakker med erfarne byråfolk som bytter til for eksempel annonsørsiden, forteller de ofte at de synes det går sakte, og at veien til ferdig arbeid og beslutninger er lang og kronglete. Fagfolk som går motsatt vei, fra annonsørsiden til byrå, er som oftest veldig fornøyde med det sosiale og faglige miljøet, og dette gjenspeiles i Bransjeundersøkelsen.
Vi i Teft mener at debatten om og diskusjonen rundt arbeidskulturen i byråene er viktig å ta. Som bransje har byråene en stor jobb med å sørge for at de fremstår som attraktive arbeidsgivere for kreative og analytiske folk i alle livsfaser. For folk som vil jobbe med markedsføring og reklame, finnes det knapt en mer faglig verdifull bransje enn byråbransjen.
Ingen i kommunikasjonsnæringen er mer fornøyd med det sosiale arbeidsmiljøet enn ansatte i reklamebyråene. De er over gjennomsnittet fornøyd med sine dyktige kolleger og de er langt over gjennomsnittet opptatt av at de jobber i et selskap med godt omdømme. Men de er ikke like fornøyde med lederne sine som i andre bransjekategorier. Kan man si at miljø og status veier tungt på vektskålen? Så tungt at det kanskje kompenserer for at bare 7 prosent svarer at gode ledere er noe av grunnen til at de trives med å jobbe i reklamebyrå?
Byråene gjør nok klokt i å ikke være en «streberbransje» som legger opp til at jobben er viktigere enn livet, både for de som jobber der i dag og for de som skal jobbe der i morgen.
Vi stiller oss fullstendig bak Camilla Elisa Berg sine perspektiver i Kampanje. Vi mener at det er en lederoppgave å løse kapasitetsutfordringene!
Kommentér