Mandag går startskuddet for årets digitale utgave av Cannes Lions - en festival som hedrer den beste og mest kreative reklamen fra hele verden - men allerede nå er de første shortlistene klar.

Shortlistene er en oversikt over hvilke av de innsendte bidragene som er med videre i konkurransen i hver kategori, og dermed ett skritt nærmere bronse, sølv, gull eller Grand Prix i det som er verdens gjeveste reklamekonkurranse.

Foreløpig er det Try og #beholdoslo med Sollin Sæle i spissen som har klart å utmerke seg blant de norske bidragene i kategoriene Health and Wellness, Media og Outdoors.

Vinnerne i disse kategoriene offentliggjøres førstkommende mandag.

Les også: Norske byråer har sendt inn 158 bidrag til verdens gjeveste reklamepris: - Alltid vanskeligere i Cannes

Try har til sammen to shortlistplasseringer i kategoriene Health and Wellness og Media for kampanjen «422 livsviktige Facebook-filmer» som de har laget for Røde Kors.

Der lagde de én film for hver kommune basert på den gjennomsnittlige ventetiden på ambulanse i kommunene. Hovedfilmen er på 14 minutter, som er snittet på landsbasis.

Sollin Sæle har sendt inn gerlija-kampanjen #beholdoslo til Cannes Lions, og har med det sikret seg to shortlist-plasseringer i Outdoors-kategorien, i underkategoriene Cultural Insight og Breakthrough on a Budget.

Sammen med en gjeng likesinnede Grünerløkka-beboere klistret Sæle hjemmesnekrede logoer for noen av landet og verdens største retail- og fastfoodkjeder på lokale kafeer og butikker i bydelen i Oslo med tekster som «McDonald’s may be opening soon» og «Egon åpner kanskje snart».

Målet er å få Oslo-beboere til å bruke de små, lokale butikkene, sånn at gatene ikke skal domineres av de store merkevarene.

Stuntet fikk nasjonal oppmerksomhet og har nå også fanget interessen hos en internasjonal reklamejury. Sæle jobbet inntil nylig som Art Director i Anti, men har meldt overgang til Anorak.

Les også: Reklametalent bak geriljastunt på Grünerløkka: - Har tydelig truffet en nerve

Festivalen slipper nye shortlister mandag til torsdag denne uken. Vinnerne offentliggjøres som regel dagen etter.

Allerede fredag kunne den norske reklamebransjen feire gull da Orkla-talentene Henrik Norem og Maria Mauseth gikk til topps i sidekonkurransen Young Lions Marketers som er åpen for dem under 30 år.

Dette er første gang et norsk team vinner denne prisen.

Les mer: Orkla-talenter til topps i Young Lions: - Helt uvirkelig