Norske byråer kjemper om verdens gjeveste reklamepris: - Alltid vanskeligere i Cannes

Norske byråer og annonsører har sendt inn 158 bidrag til konkurransen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er to år siden verdens gjeste reklamepris - Cannes Lions - ble delt ut sist. Fjorårets festival ble avlyst, og selv om den franske kystbyen heller ikke i år skal fylles til randen med reklamefolk fra hele verden, går startskuddet for en digital utgave av festivalen førstkommende mandag.

I år har norske byråer og annonsører har sendt inn 158 bidrag til konkurransen. Det er 28 færre enn for to år siden, og nesten halvparten så mange som i toppåret 2015. Da ble det sendt inn over 300 bidrag fra Norge.

Til sammenligning har danskene sendt inn 255 bidrag og svenskene 436.

Det er filmløvene som er de mest attraktive for norske rekameskapere. I denne kategorien har Norge 32 påmeldte bidrag. Deretter kommer Media-kategorien med 17 bidrag.

- Etterlengtet øyeblikk

Totalt har det kommet inn 29.074 bidrag fra hele verden, det vil si 90 ulike land. Det er nesten på linje med tallene fra 2019, da det ble sent inn 30.953 bidrag.

Sjefen for det hele, Simon Cook, sier i en pressemelding at årets festival blir en anledning for bransjen til å reflektere, men også til å se fremover.

- Dette er et etterlengtet øyeblikk og arbeidet over to år forteller en historie om hvordan kreativiteten har forandret seg gjennom en global pandemi, og viser hvordan kraften i kreativitet kan være en drivkraft for forandring, sier Cook.

Neste uke kommer svaret på hvordan kreativiteten i den norske reklamebransjen står seg sammenlignet med de beste jobbene fra resten av verden.

Har troen:

Pol-sjef Petter Bryde synes fortsatt priser er viktig og Cannes Lions er en av konkurransene de prioriterer. Foto: Eivor Eriksen

Pol på prisjakt

Reklamebyrået Pol er blant dem som har et håp om å hevde seg. De har sendt inn ti forskjellige jobber til konkurransen.

- Det er midt i haugen av hva vi har sendt inn de siste årene. Vi har nok vært litt strengere mot oss selv i år, men det er fortsatt en av de konkurransene vi prioriterer. De jobbene vi sender inn har stort sett vært shortlistet eller vunnet priser i andre internasjonale konkurranser. Det er alltid vanskeligere i Cannes, men det er en indikasjon på at de fortjener å bli sendt inn, sier daglig leder Petter Bryde til Kampanje.

Han er spent på det kreative nivået i bransjen etter ett år med pandemi.

- Det er fortsatt en del høydepunkter, men det er en generell følelse av at mange har hatt fokus på å få hjula til å gå rundt, og det har vært en del koronarelatert reklame som jeg er spent på hvordan slår ut.

- Er reklamepriser like viktig nå som de var før koronapandemien?

- Ja, det synes jeg. Det vil alltid vær en drivkraft og være viktig, men det er også fordi prisene deles ut til jobber som også har fungert bra.

Dropper reise

Pol-gjengen må i likhet med resten av bransjen holde seg hjemme i år, men heller ikke neste år ligger det an til strandfest.

- Vi har en policy om at vi ikke reiser av miljøhensyn. Det prinsippet står fortsatt ved lag, sier Bryde, som erkjenner at det har vært et «kjempelett» prinsipp å overholde det siste året.

- Men dersom man planlegger godt, er det mulig å komme seg til Cannes uten å ta flyet også?

- Ja, nå som vi kan jobbe på toget, skal du ikke se bort ifra det.

For to år siden resulterte den norske prisjakten i én sølvløve og én bronseløve til Try for DNB-jobben «Dyrenes nødnummer» og én bronseløve til Per Høj for filmen «Dette er deg i fremtiden» for Nordea.

Les mer: Norske reklametopper misfornøyde med prisfangsten i Cannes: - Lov å si at man er skuffet

Norske byråer kjemper om verdens gjeveste reklamepris: - Alltid vanskeligere i Cannes