- Vi føler vi startet en slags ny tradisjon i fjor med å se på jula med et lite skråblikk. Da tok vi tak i juleevangeliet og laget en ny vri på den. Det slo såpass an, at vi ønsket å følge opp det sporet med å skape ny oppmerksomhet rundt Posten og flere av våre nye tjenester på en humoristisk og overraskende måte. Vi elsker nissen og jula, sier Monica Solberg, markedssjef for Posten og Bring.

Se den nye reklamefilmen nederst i saken. 

Postens julekampanje, som allerede har blitt sendt på TV 2, er utviklet i samarbeid mellom Posten og Pol. Hovedfilmene vil gå på TV og kino, i tillegg til i Postens egne kanaler på nett. Det er også produsert eget innhold til sosiale medier, som digitale boards og bannere.

Marius Eriksen, rådgiver i Pol og kundeansvarlig for Posten, sier at det er en kjensgjerning at julenissen bare jobber én dag i året.

- Det gjør ikke Posten. De jobber døgnet rundt, hele året for å levere pakker og post til forventningfulle mennesker over hele landet. På mange måter kan du si at Posten har gjort julenissen litt arbeidsledig. Hva skjer egentlig med julenissen når Posten har gått han i næringa? Det ville vi finne ut, sier Eriksen.

Les også: Reklametopp reagerer på Postens julefilm: - De blir desperate og tenker feil

Nissen skaper Twitter-storm
Eriksen forteller at kreatørene bak ideen har fremhevet at en viktig del av briefen var å vise at Posten er innovative og nytenkende - og har vært det i alle år.

- Ideen springer ut fra tanken om å utforske den absolutte motsatsen til innovasjon og nytenkning – nemlig nissen, som ikke har utviklet seg stort siden han startet i jobben på slutten av 1800-tallet. Og når man først begynte å dykke ned i kjennetegnene på utdaterte, hvite menn, så var det jo litt å ta av, sier han.

Ifølge Eriksen sliter også reklamefilmens hovedkarakter med å ta innover seg endringer, ikke ulikt den avtroppende amerikanske presidenten, Donald Trump.

- Det er lettere å ikke anerkjenne nederlag, enn å omfavne endring. Da er det fristende å ty til Twitter for å få utløp for egen frustrasjon. Og ikke minst, la det gå utover den nye fienden – Posten, legger han til.

Les også: Disney ringer inn julen med norsk artist: - En drøm

Skal vise fleksibiliteten i Postens tjenester
Ifølge Solberg er hovedmålet med kampanjen å få frem bredden i Postens tjenester, og å vise at de aldri slutter å fornye seg – i motsetning til julenissen. 

- Vi står foran en julehandel i en spesiell tid der pakkevolumet og netthandelen vil slå alle rekorder. Da er det viktig å vise fleksibiliteten i tjenestene våre og forsikre forbrukerne om at de trygt kan handle på nett og få varene levert hjem med Posten. Samtidig ønsker vi å sette det inn i en samfunnsaktuell setting, med temaer som er brennaktuelle.

Reklamefilmene er produsert av Bacon, og regissert av Matias Rygh and Mathias Nordli Eriksen.


- Alltid litt risikiosport
Byråleder Christian Steen i The Oslo Company var blant dem som mente Posten og Pol bommet med fjorårets reklame, der annonsøren antydet at Maria fra Nasaret slett ikke var noen jomfru.

- I fjor fikk dere en del kritikk for julereklamen deres - som spilte på at postmannen egentlig var Jesus’ far. Hvorfor tok dere sjansen på et såpass «risky» reklame i år også, der julenissen klager over at han er utdatert som en gammel, hvit mann?

- Fjorårets kampanje, hvor vi hadde et skråblikk på  juleevangeliet, ga svært gode resultater for oss. Selv om den negative kritikken fikk mest oppmerksomhet i media, er vårt inntrykk at de fleste forsto humoren. Den scoret langt over benchmark på liking og skapte trafikk og konverteringer som overgikk alle måltall. Derfor ønsket vi å følge opp det sporet med et skråblikk på nissen, og skape ny oppmerksomhet rundt Posten og våre tjenester på en humoristisk og overraskende måte, sier Solberg.

- Har dere vært redde for å bomme, eller for at det skal komme reaksjoner? 

- Å spille på humor i reklame er jo litt risikosport, men jeg tror det er bra med litt sommerfugler i maven ved lanseringen av en ny kampanje. Da er sannsynligheten større for at vi treffer en nerve og at reklamen blir lagt merke til – og forhåpentligvis godt likt.