Hva slags reklame fungerer og hvorfor fungerer disse? Jeg leser med interesse artikkelen der ulike julefilmer er blitt testet på liking og oppmerksomhet på Kampanje. Filmene skal drive en attraktivitet rundt et produkt eller merke for å øke én eller flere KPI’er. Det interessante er å se på om filmene blir likt og husket for de riktige tingene slik at attraktiviteten for produktet økes.

Vær tydelig. I mange reklamer gjemmes produktet bort i dramatisering for så å dukke opp igjen på sluttplakaten.  Mitt reklamesyn tilsier at «produktet er helten». Det skal aldri være tvil om hvem reklamen er for eller hvilken kategori vi er i.

Postens julefilm er mye diskutert og det er jo forståelig. Når de prøver å kommunisere «Ingen kjenner julen bedre» - hvorfor gjemmer de dette i budskapet inn i juleevangeliet og finner på en historie om at det var postmannen som var på Maria?

Jula handler om å glede andre og å knytte oss tettere sammen. Her har Posten en viktig rolle. Jeg mener Posten burde lete i de fine historiene folk kan relatere seg til og vise hvilke god og fin rolle Posten har i jula.

Det argumenteres av Posten om at det er vanskelig å komme gjennom mediestøyen. Jeg vil hevde at jo mindre tydelig produktet kommer fram i reklamen (uavhengig av kanal) desto vanskeligere blir det å få oppmerksomheten du søker. Posten fikk i 2013 Sølvfisken for filmen «Norges fineste pakke» - den briefen kunne blitt løst også for julen 2019.

Nidars film får en god liking og er faktisk best likt i Mediacoms undersøkelse. Det overrasker meg ikke. En veldig hyggelig historie, men hva er det reklame for? Julemarsipan fra Nidar gjemmes bort i den ett minutt lange filmen. Det dukker opp en liten sluttplakat på slutten med en tekst om tradisjoner. Var det Nidar som var avsender? Julefilmen fra Nidar blir en film om «han faren med julegenser» når det i stedet burde vært «den filmen for marsipangris».

Nidars konsept #pyntgrisen fra 2018 fremhever julemarsipanen og gjør den viktig i reklamen. Det er et morsomt konsept som de kunne pakket inn emosjonelt i et familieunivers hvis det emosjonelle var viktig for de denne gangen.

Det er flere ting som påvirker oppmerksomheten, ikke minst share of voice (SOV), men jeg vil hevde at med en sterk produktrelevans i dramatiseringen vil også oppmerksomheten til reklamen øke. Det er ikke reklame med full fokus på produktet jeg mener er den riktige løsningen. Jeg ønsker meg historiefortelling som er laget på produktets premisser – der det er relevans mellom historien og produktet.

Mitt råd til markedssjefer er å ha mer tro på eget merke og produkt. Når reklamebyrået sier «dette gjør reklamen mer interessant» skal du spørre «men gjør det produktet mitt mer interessant?»