De siste par månedene har det skjedd mye i den norske byråbransjen. Mer enn noen gang tidligere vil enkelte hevde. Oppsummert kan vi vel si at de store blir større og at reklamebyråene «endelig» har fått øynene opp for hvor mye kompetanse og verdiøkning mediebyråene faktisk tilfører sine kunder.

Så stor har denne erkjennelsen blitt at reklamebyråene enten har startet egne, fullservice mediebyråer eller slått sammen sine virksomheter under én felles paraply. Mange har vært ute og ment mye om dette, og flere – særlig de som nå blir større - er rørende enige om at dette er en flott utvikling. Sist ut var Henrik Sandberg i MB i Kampanje forrige uke.

Les også: - Kamel til alle måltider

Store kommunikasjonsmiljøer høres fantastisk bra ut – særlig når man leser byråledernes festtaler om hvilke fordeler det gir for kundene, hvor sømløst alt skal bli og hvor enkelt det vil være for alle kunder å få «one single point of contact». Man snakker om redusert kompleksitet og mer helhetlig rådgivning. Og ikke minst skal kundene få sterkere team både horisontalt og vertikalt. I tillegg skal noen kunder kunne «plukke» de beste hodene på tvers av de ulike miljøene.

Det som i mindre grad nevnes er hvilke kunder som skal få dette privilegiet? Hvordan man skal unngå suboptimalisering? Hvordan skal fagmiljøene beholde sin faglige integritet og objektivitet? Det er utrolig viktig å våge å utfordre hverandre på tvers av enhetene for å hjelpe kunden videre. Og er det faktisk mulig for kunden å ha ett kontaktpunkt i et «superbyrå», som faktisk kan styre og fasilitere alt av oppgaver?

Dette er problemstillinger som ikke er så morsomme å prate om, men som garantert vil dukke opp.

Som tidligere part i kommunikasjonshuset McCann WorldGroup sammen med McCann, SDG og Drive, erfarte vi at svært få kunder ville jobbe med alle våre enheter kun fordi vi befant oss i det samme store «huset». De kundene vi hadde felles, valgte oss ikke fordi de sparte penger på taxi, at vi hadde felles kantine, eller at «alt ble så mye enklere» for den saks skyld. De valgte heldigvis sine byråpartnere fordi de opplevde en god match – faglig, økonomisk og personlig – på de respektive fagfelt.

Kunden må være trygg på byråets forståelse av deres utfordringer og muligheter, strategi og målsetninger, og ikke minst deres evne til å utvikle tiltak som utvikler kundens forretning - uavhengig av byråets størrelse og eierkonstellasjon.

Vi må innse at svært få kunder bryr seg om hvordan byråene er organisert og hvilken størrelse de faktisk har. Stor eller liten – smal eller bred - det handler fortsatt om å være best og jobbe hardest.

Kamel skal jo fortsatt smake mer enn det koster.