Det er jo nesten ikke til å tro. At norske reklamebyråer og mediebyråer finner sammen igjen. For tonen de to byrå-brødrene seg imellom har aldri vært spesielt god. Som brødrepar flest med andre ord.

Reklamebyråene var aldri imponert over den jobben mediebyråene gjorde når det gjaldt å plassere penger på tv, radio og avis. Samtidig vokste mediebyråenes anseelse hos annonsørene - til reklamebyråenes store irritasjon.

Nå slås de sammen og mange, gamle reklamemenn må svelge noen kameler. Den franske kjempen Publicis fusjonerer sine reklame- og mediebyråer Kitchen og Starcom og Norges største reklamebyrå Try – som i år vinner Byråprofil for 16. året på rad, utvider sin virksomhet med et fullservice mediebyrå sammen med sin allierte, den britiske kommunikasjonsgiganten WPP.  Try og Publicis er heller ikke alene - også Schjærven-konsernet har i mange år hatt kjøp av medier og annonseplasseringer som del av sitt tjenestetilbud. Flere tilsvarende forsøk på å slå sammen reklame og mediekjøp har gått av stabelen på det norske markedet - uten å lykkes.  Flere vil garantert komme.

Les også: - Skal vi lykkes, må vi stå skulder ved skulder 

Les også: Byråprofil-vinner vil bli annonsørenes smarthus

Annonsørene vil ha mer for mindre penger og de vil ha hurtigere leveringer. Forretningsmodellen med å fakturere timer er under press.

Det er ikke første gang reklamebyråer og mediebyråer befinner seg i samme hus. Tilbake på 80- og 90-tallet hadde reklamebyråer som Bates og Lintas sine egne medieavdelinger og det er heller ikke mer enn drøye ti år siden McCann Worldgroup hadde reklamebyrået McCann og mediebyrået IUM under samme tak og med samme ledelse. Men modellen som vokste frem på 2000-tallet var at reklamebyråer og mediebyråene skilte lag og hadde sine egne kunderelasjoner. 

Når kommunikasjonsfamiliene samles igjen – er det drevet av helt andre grunner enn i de gode gamle dager enn da det var mye penger å tjene på medieformidling. Den gang var det 15 prosent provisjon på mediebudsjettet til kunden (ikke rart det var høy sigarføring og gin and tonics til lunsj i reklamebransjen før).

I dag står utfordringene i kø for byråene. Annonsørene vil ha mer for mindre penger og de vil ha hurtigere leveringer. Forretningsmodellen med å fakturere timer er under press. Samtidig flyttes penger fra produksjon til distribusjon når store annonsører som Tine, DNB og Coop ikke lenger vil ha én stor reklamefilm til to millioner kroner, men ti mindre filmer til samme prisen. I tillegg har det digitale landskapet gjort markedsføringen mer kompleks.  Annonsørene ønsker seg en enklere hverdag, mens kommunikasjonsindustrien har svart med å lansere stadig flere byråer og produkter som data, content marketing, performance og programmatic.

Nå forsøker i første omgang Try og Publicis-byråene å gjøre det enklere for annonsørene igjen. Foreløpig er det bare Rema 1000 som har bitt på.

Men det enkle er ofte det beste.