Byråprofil-vinner vil bli annonsørenes smarthus

Rema 1000 legger både reklame- og mediebudsjettet til Try. Men ikke alle lar seg frist av den nye modellen til årets byråvinner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Årets reklame-vinner de siste 16 årene, Try Reklamebyrå, har denne høsten startet opp et fullverdig mediebyrå. Reklamekonsernet til Kjetil Try tar sikte på å levere det meste av digitale kjøp og plasseringer selv – men utvider samtidig alliansen byrået har med et av verdens største kommunikasjonsselskaper, WPP og deres mediebyrågruppering, Group M, om å tilby kjøp og plasseringer i store kanaler som tv, utendørs og print.

Med seg på laget har Try fått dagligvarekjeden Rema 1000 som først ga Try reklameoppdraget og som nå går all in også med et mediebudsjett på rundt 250 millioner. Omsetningen til Try-konsernet på rundt 550 millioner kan dermed skyte voldsom fart neste år.

- Det blir spennende å vokse sammen med et mediebyrå som har startet som et heldigitalt miljø, men som nå, i samarbeid med GroupM, tilbyr en fullverdig mediebyråtjeneste, sier markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema 1000.

Rema 1000 er landets femte største annonsør ifølge Nielsen Media, og konsernets markedsdirektør sier det er «en stor fordel at kreatører, konsulenter og medierådgivere sitter under samme tak».

- Hvilke fordeler får Rema 1000 av å samle reklame- og mediekjøp i ett og samme hus?

- Vi tror at det blir mer sømløst og effektivt for oss å jobbe på den måten.

- Ikke misfornøyd med mediebyrået

Men selv om Rema 1000 nå går til Try både med reklame- og mediebudsjettet, er det ikke alle Try-kunder som er like sikre på at dette er veien å gå. En av reklamebyråets aller mest profilerte kunder; Norges største bank DNB, er langt fra sikker på at reklamebyråer og mediebyråer under samme tak, er veien å gå.

- Det er bra at reklamebyråene og mediebyråene er såpass nysgjerrige på hverandres kompetanse at de begynner å finne sammen. Men jeg tror ikke det er en forutsetning for at man skal hente ut det beste av ulik kompetanse, man kan like gjerne ha gode samarbeidsmodeller, sier markeds- og merkevaredirektør Aina Lemoen Lunde.

DNB har i mange år vært kunde av Try-huset, som på sin side har stått bak en rekke av bankens største reklamesuksesser de siste årene - som pensjonsfilmen med tatoverte puppemodeller og muskelbunter og George Clooney. Men det er altså ikke nok til å overtale DNB til å legge bankens mediemillioner hos Try-huset. 

 - Vi er veldig fornøyde med mediebyrået vårt Vizeum og vi har jobber tett med dem på det operasjonelle og det strategiske. Vi har ingen grunn til å være misfornøyde med dem, sier Lunde.

- Kan det skje at DNB legger alt i et og samme hus?

- Så lenger vi får alle miljøene til å spille så godt sammen som overhodet mulig, er det ikke noe poeng i seg selv å samle alt i ett hus. Jeg vil heller ha de som er aller flinkest på den kompetansen som vi trenger på området, enn de som er veldig allroundere, sier Aina Lemoen Lunde.

Se videointervju med markedsdirektøren i DNB og Try-partner Sindre Beyer her:

 

Splittet i synet på færre byråer

Det er ikke noe nytt at store annonsører forsøker å samle oppdragene sine hos færre byråer. I den store annonsørrapporten til Annonsørforeningen kommer det tydelig frem at 44 prosent av annonsørene «tror på en utvikling der de om tre år ikke har behov for både reklame- og mediebyrå og at det holder med ett av dem». Men enn så lenge er eksemplene få på det norske markedet, utover Rema 1000. Hos Årets Byrå 2018 tror partner og rådgiver Sindre Beyer at utviklingen vil gå i den retningen.

 - Vi har et tankesett om at man skal kunne gå igjennom en dør å løse alle oppgavene innenfor kommunikasjonsfaget enten det er reklame, mediekjøp eller teknologiutvikling. Vi tror mange kommer til å gjøre det, sier Beyer i Try.

- Vil annonsørene ha færre byråer å forholde seg til?

- Det kommer til å være rom for både store og små byråer i mange år fremover, men jeg tror annonsørene ønsker færre møter der de tar ulike beslutninger. Jeg tror derfor vår modell med alt under ett tak, er noe som frister mange.

- Viser Rema 1000 vei for norske annonsører?

- Jeg tror Rema 1000 bare ønsker det beste tilbudet for å oppnå de resultatene de er opptatt av og det tror jeg er det eneste målet. Nå har vi fått lov til å teste om vi kan levere det beste tilbudet på det og det skal vi jobbe for å gjøre.

- Er Try blitt Rema 1000 sitt smarthus?

- Vi er i hvert fall et smarthus med veldig mange annonsører og nå også Rema 1000. Det er vi veldig glade for, sier Sindre Beyer.

Byråprofil 2018Her ser du listen over de beste byråene i Norge

Plass Byrå Bransje Plass 2017
1.  Try Reklamebyrå (1)
2. Pol Reklamebyrå (2)
3. Anti Reklamebyrå (3)
4. Red Media Mediebyrå (8)
5. Starcom Mediebyrå (-)
6. Netlife Teknologi/design (4)
7. Apt Teknologi/design (7)
8. Carat Mediebyrå (-)
8. Kitchen Reklamebyrå (-)
10. Zynk PR-byrå (6)
10. Anorak Reklamebyrå (10)

I kåringen for «Årets Byrå 2018» er skåren for alle bransjekategoriene (reklame, PR, mediebyrå, teknologisi/designbyrå, samt contentbyrå) satt sammen og rangert.  

(-) betyr at byrået er nykommer på Topp 10.

Byråprofil-vinner vil bli annonsørenes smarthus