I forbindelse med at Telenor rapporterer resultater for fjerde kvartal kommer også en ny smell i reklameteknologiselskapet Tapad. Ett år etter den første nedskrivningen tar Telenor et nytt regnskapsmessig tap på Tapad-investeringen.

I en børsmelding lagt ut onsdag morgen, heter det at Telenor skriver ned verdiene i Tapad med ytterligere 1,7 milliarder kroner. Totalt har Telenor dermed skrevet ned verdiene med hele 2,7 milliarder kroner - et selskap Telenor kjøpte for 3,1 milliarder kroner.

Les også: Telenor tar milliardtap på Tapad-investering

Det er utsiktene på det amerikanske markedet som er grunnen til at Telenor på ny skriver ned verdien på selskapet i egne regnskapsbøker - og det bare to år etter at telekonsernet kjøpte selskapet fra den genierklærte gründeren Are Traasdahl.

Les også: Telenor kjøper annonseselskap

Traasdahl som selv dro ut 1,5 milliarder kroner på salget til Telenor, er nå helt ute av Tapad.  Da Kampanje spurte Traasdahl om hva som var målet for selskapet svarte han for ett år siden. 

- Global dominans. På et av våre forretningsområdet har vi 80-90 prosent markedsandel i USA, et land som har ledet an i den data- og teknologidrevne markedsføringssrevolusjonen og nå skal vi ta det globalt. Vi kan oppnå den samme markedsandelen globalt. Nå åpner vi veldig snart kontor i Norge. Vi har med mange av de ledende norske selskapene når vi lanserer. Det blir moro.

Les også: Slutter som Tapad-sjef - dette tror han blir de nye suksess-selskapene

Liten inntektsvekst
Men investeringen er nå i ferd med å floppe fullstendig  og i hvert fall i Telenors regnskapsbøker ser det mørkt ut. Omsetningen i forretningsenheten hvor Tapad ligger, hadde et underskudd på 2,1 milliarder i fjerde kvartal i 2017. 

Det store tapet skyldes blant nedskrivningen i Tapad. I forretningsområdet Digital Businesses hvor Tapad er plassert vokste inntektene med fem millioner kroner til 670 millioner kroner i perioden oktober til desember i 2017. Brutto driftsresultat ble gjort opp med et underskudd på nesten 60 millioner kroner. 

Rett før jul ble det også kjent at Jon Gravråk, konserndirektør og leder av Digital Businesses, hadde besluttet å forlate Telenor for å forfølge muligheter utenfor selskapet. 

Les også:  Ny Telenor-topp slutter - digitalsjefen sier opp

Gravråk kom til Telenor i desember 2015 var den som hadde ansvaret for Tapad-investeringen. 

Cashet ut:

Gründer Are Traasdahl har blitt genierklært etter salget av Tapad til Telenor for 3,1 milliarder kroner. Kjøpet virker ikke like genialt. - Global dominans, mente Traasdahl var målet for Tapad.

Skreddersydd reklame
Tapads store forretningsidé ver at man kan kjenne igjen en potensiell kunde på tvers av alle dingsene han eller hun bruker. Ved å sannsynliggjøre at det er samme bruker bak alle disse enhetene, kan Tapad bygge avanserte profiler som annonsører kan bruke til å skreddersy reklame til. Nå ser magien ut til å være brutt. 

Telenors administrerende direktør Sigve Brekke har tidligere uttalt til Kampanje at man må skille mellom den regnskapsmessige verdien på selskapet og Telenors strategiske vurdering av verdiene som ligger i det.

- Vi baserte businesscaset på medievirksomheten til Tapad i USA, og ikke på all den verdien som kommer inn strategisk på det vi driver med. Så da følger vi regnskapspraksis og tar en nedskriving. Det vi ser her er innovasjon som møter regnskapspraksis, sa Brekke til Kampanje for ett år siden i forbindelse med den forrige avskrivningen.

Les også: Slik skal Telenor slå Schibsted i kampen om Big Data (abonnement)