Det skjer mye på merkevaresiden i elektronikkbransjen for tiden. I fjor var det Expert som døpte seg om til Power og nå er det erkerivalen Elkjøp som avvikler Lefdal.

Denne uken kom nyheten om at Elkjøp Norge slår sammen sine to elektronikkjeder; Elkjøp og Lefdal, til én og samme kjede. Fra og med 15. januar skal også de tapsbringende Lefdal-butikkene farges blågrønne og dermed er det slutt for den over 80 år gamle merkevaren. Én butikk legges ned i forbindelse med sammenslåingen.

- Vi har vært to kjeder, men følt oss som ett lag. Det er på tide å ta det beste fra begge kjedene og styrke nummer-én-merkevaren vår til det beste for kundene våre, sier administrerende direktør i Elkjøp Norge, Fredrik Tønnesen.

Elkjøp er en av Nordens handlekjeder med en omsetning på over 34 milliarder kroner. Nå foreligger også reklamefilmen som skal sikre elektronikkgiganten oppmerksomhet rundt navnebyttet på de 20 Lefdal-butikkene.

- Humørfylt reklame
Kampanjen er laget hos det nye reklamebyrået til Elkjøp, Nord DDB i Oslo, hvor kreativt team har vært Joachim Bjørndal, Joachim Haug, Simen Ødemotland og Endre Bruskeland. Rådgiver har vært Carina Lladó og prosjektleder Helle Jentsch.

Les også: Elkjøp kutter Schjærven – nytt byrå overtar rubbel og bit

- En sammenslåing i seg selv er av liten interesse for kundene, med mindre man tydeliggjør hvorfor det blir bedre for «deg», og når argumentene for hvorfor det blir bedre for kundene er mange. Da landet vi på et grep som har gitt oss muligheten til å være informative på en interessant og humørfylt måte, sier rådgiver Carina Lladó i Nord DDB. 

- De færreste vet at Elkjøp og Lefdal har hatt samme eiere og samme administrasjon, så det har vært viktig for Elkjøp å snakke om en sammenslåing, samt presentere hva som er så bra med det, sier hun.

Reklamefilmen starter opp på tv i dag, men du kan se den først her:

Ny markedsdirektør lover høyt trykk
Den nye markedssjefen i Elkjøp i Norge, Marius Klemo, sier det blir en kampanje som publikum skal få med seg.

- Det er viktig for oss at kommunikasjonen kommer bredt og tydelig ut både til nye og eksisterende kunder. Så det er klart at vi går litt ut med et pang her og gir skikkelig gass, sier han.

Klemo kom til Elkjøp rett før jul i fjor fra markedssiden i Circle K og stuper rett inn omprofileringen av Lefdal-butikkene med den nye kampanjefilmen. I tillegg til tv-filmen og mer tradisjonelle flater skal sammenslåingen også ha et sterkt digitalt trykk.

- Vi ønsker at folk flest får med seg sammenslåingen og fordelene denne vil gi i form av bedre kundeløfter, som for eksempel både åpent kjøp- og prismatch-garanti i hele 50 dager. Det er ingen tvil om at dette er stort og viktig for oss og stiller seg i rekken som et av våre største prosjekt i år.

- Blir denne kampanjen det største dere gjør i år?

- Om det blir det største vi gjør i år, er vanskelig å svare på allerede i uke to, men dette er et viktig prosjekt som vi har stor tro på at bidrar til en tryggere og bedre handel for kundene våre. Vi har også en rekke andre spennende prosjekter og viktige merkedager i vente i 2018, så jeg har stor tro på at vi fortsatt vil overraske og glede kundene våre med et par ess i ermet utover året, sier han. 

Ny i Elkjøp:

Rett før jul begynte Marius Klemo som ny markedsdirektør i Elkjøp Norge.

Kutter markedsbudsjett - ikke ansatte
Sammenslåinger av merkevarer betyr ofte kutt og nedbemanninger både i form av årsverk og strammere markedsføringsbudsjetter, men Klemo sier det ikke foreligger noen konkrete tiltak i markedsavdelingen.

- Per i dag vil sammenslåingen ikke ha noen innvirkning på jobbhverdagen til kolleger på hovedkontoret, men vi gjør løpende vurderinger på behov for dyktige ressurser som vil styrke vårt team, sier han.

Elektronikkbransjen har de siste årene vært preget av en svært tøff konkurranse med økende press på inntjening og ikke minst har konkurrenten Power, tidligere Expert-kjeden, vært svært aggressive i forbindelse med sin store reposisjonering.

Les også: Elektronikkgigant vraker Expert-navnet - vil ha mer Power

Les også: Døper om Expert til Power - se den nye reklamefilmen her

I tillegg står også globale giganter og banker på døren til det nordiske markedet som Amazon.

- Sammenslåingen av kjedene har naturligvis noen opplagte besparelser - da det koster mindre å drifte én kjede enn to. Men for oss har dette primært handlet om å styrke oss mot fremtidig konkurranse fra internasjonale aktører gjennom mer effektiv drift med kun fokus på å styrke Elkjøp som merkevare, sier han.

- Hvordan har dere opplevd rebrandingen av Expert til Power, har den vært vanskelig å møte med to brands?

- Rebrandring fra Expert til Power har gitt et ekstra fokus på elektronikkbransjen, noe som igjen har gjort at totalmarkedet har økt. Å møte konkurrenter har vi vært vant til i flere tiår, vi elsker å konkurrere, uavhengig om konkurrenten heter Power eller Euronics. Vi tror at ved å slå sammen våre to merkevarer, vil vi bli enda sterkere både når det kommer til pris, men også når det gjelder kundefordeler, sier Klemo til Kampanje.

Bruker en halv milliard på reklame
Ser en på de samlede medieinvesteringene til de to kjedene beløper de seg fort til nærmere én halv milliard kroner, noe som sender Elkjøp-konsernet helt til topps blant landets største annonsører. Det viser tall fra Nielsen Media Reseach som måler brutto medieinvesteringer.

- Vil dere ligge på samme nivå i 2018, eller blir det samlet mindre til medier fremover som en følge av sammenslåingen?

- Når det gjelder nivåer for 2018, gjør vi en vurdering i vår budsjetteringsprosess som nylig har startet. Vi legger ikke skjul på at det koster mindre å markedsføre én kjede enn to, om vi sammenligner epler med epler. Samtidig har vi et sunt resultatregnskap med en svært god utvikling, så vi kommer til å basere oss på hva som er optimalt, sier Klemo.

- Hva blir det viktigste suksesskriteriet ditt på denne rebranding-kampanjen?

- For dette prosjektet isolert sett, er det viktigste suksesskriteriet oppmerksomhet rundt sammenslåingen og nye og bedre kundefordeler, sier han.

Bruttotallene til Nielsen Media Reseach omfatter også investeringene til Elkjøp Nordic som supplerer markedsføringen til Elkjøp i Danmark, Sverige og Finland i tillegg til Norge.