Som Kampanje har skrevet tidligere, er det duket for store endringer under den store kreativitetsfestivalen Cannes Lions neste år. Etter å ha blitt presset av de store kommunikasjonsnettverkene Publicis og WPP, strammes det kraftig inn på flere fronter – blant annet i forhold til antall kategorier det skal deles ut priser i, antall dager som festivalen varer og det har også blitt varslet endringer i jurysystemet.

Les også: Kutter kraftig i Cannes Lions etter press fra reklamegiganter

Nå kan Kampanje avsløre hvordan dette vil slå ut for eventuelle norske jurymedlemmer neste år. For i juni 2018 er det kun ett norsk jurymedlem som kommer til å sette seg på et fly med destinasjon Den Franske Rivieraen.

Man så konturene av det nye jurysystemet i fjor, da det ble innført egne «shortlist-juryer», som juryerte hjemme i forkant av festivalen. Av Norge sine fem jurymedlemmer i 2017, var det kun Maja Folgerø (Pol) i Cyber og Camilla Bjørnhaug (Try) i Film som fikk reise til Cannes å juryere.

- Norge får fem jurymedlemmer i Cannes neste år, men kun én av dem skal reise til Cannes, de fire andre skal juryere i forkant av festivalen, forteller Espen Strand Henriksen til Kampanje. Han er norsk Cannes Lions-representant gjennom Capa, som representerer Cannes Lions i Norge.

Cannes Lions: - Skal være rettferdig
Fra Cannes Lions har det kommet følgende uttalelse om antall jurymedlemmer;

- Legg merke til at antall jurymedlemmer som juryerer i Cannes er redusert på grunn av den nye strukturen, og derfor vil alle land få færre jurymedlemmer i Cannes, og noen land vil kun få juryplasser hjemmefra. Disse plassene har alle blitt beregnet i forhold til innsendte bidrag og priser fra de tre siste årene, slik at dette skal være rettferdig og nøytralt, uttaler Lisa Berlin ved Cannes Lions-sekretariatet.

Norge har altså fem juryplasser i 2018. I Digital Craft-juryen har Norge én plass og her skal jurymedlemmet delta fysisk i Cannes. I de resterende fire juryene har vi kun juryplass for forhånds-juryering; Brand Experience & Activation, Media, Direct og PR. De fire jurymedlemmene som juryerer fra Norge får anledning til å delta på festivalen i Cannes, men deltar altså ikke i juryeringens siste og avgjørende fase.

Det er ikke bestemt hvem som skal juryere fra Norge i de ulike juryene. Denne prosessen begynner nå.

- Nå begynner Capa og jeg jakten på å finne de beste kreative hodene i de fem kategoriene. Nomineringsprosessen gjør vi selvsagt ikke alene, men sammen med bransjen. I hver kategori nominerer vi tre til fem kreatører, så er det opp til Cannes Lions å velge ut den heldige, da de ser dette i sammenheng med sammensetning av byrånettverk, kjønn og eiernettverk, sier Strand Henriksen til Kampanje.

Mulig å spille inn flere forslag
Men det er likevel en mulighet for «wild cards», avslører Stand Henriksen.

- I en rekke nye kategorier er det rom for å spille inn enkeltkandidater, fordi kategoriene og poengsystemene ikke har satt seg like mye som i de etablerte kategoriene. Så hvis noen føler seg ekstra kvalifisert til å juryere det beste av det beste, er det bare å gi meg en lyd, så skal jeg avstemme dette med noen i bransjen, og vips, så blir du eller den du spiller inn nominert, sier han.

De kategoriene dette gjelder er; Creative Effectiveness, Product Design, Entertainment, Entertainment for Music, Industry Craft, Creative E - Commerce, Innovation og Creative Data.