Dagen før stortingshøringen om den omstridte transaksjonen i 100-millionersklassen i Westerdals-saken, kan den mye omtalte private høyskolen i dag gå ut med sine rykende ferske søkertall for neste års studier.

Antallet søkere i år er på 1.980, som er fem prosent lavere enn i fjor. Det bekrefter skolens ledelse overfor Kampanje.

Les også: Færre vil bli journalister, men ett studiested bryter trenden

- Det er veldig gledelig
- Vi var forberedt på både oppgang og nedgang i søkingen til skolen. Westerdals Oslo ACT har vært veldig synlige i mediene og derfor er vi i dag ekstra glade for at søkerne åpenbart legger vekt på skolens faglige kvalitet. Det er veldig gledelig at studentene forstår at det dreier seg om gamle saker som ligger flere år tilbake, og at dagens skole følger lovverket. Dersom denne saken hadde skadet skolens omdømme i stor grad, så tror vi ikke at vi hadde sett en så stor søkning til Westerdals Oslo ACT, sier kommunikasjonssjef  Vibecke Osfoss ved Westerdals Oslo ACT til Kampanje.

Før mediestormen brøt løst regnet skolen med at antallet søkere ville stige betydelig.   

- Uten sakene om skolepengene og utbytte, tror vi at vi ville ha registrert en stor økning i antallet søkere, kanskje opp mot 20 prosent. At vi landet på omtrent samme nivå som i fjor, etter all medieomtalen, er vi derfor godt fornøyde med, sier Osfoss.  

- Massiv interesse for våre studenter
Rektor Tine Widerøe forteller at enkelte studieprogram har noen færre søkere enn i fjor, mens andre studieprogram opplever en økning, sier rektor Widerøe.

- Studier som ligger tett opp til den nye høyskolens tverrfaglige profil har fått stor oppmerksomhet fra søkerne i år, sier rektor Tine Widerøe.

- Det er gledelig å se at både bransjene vi rekrutterer til og de som søker høyere utdanning har tatt godt i mot den relevante kombinasjonen av kommunikasjon, teknologi og kunst, sier Widerøe.

Ambisjonene er ikke blitt svekkket etter en stormfull vinter.

- Vi vil fortsette å bygge denne nye høyskolen til en av Nordens ledende utdanningsinstitusjon innen kunstfag, kommunikasjon og teknologi. Fusjonen av de tidligere høyskolene Westerdals, NITH og NISS har fått bred støtte i bransjene, og på årets karrieredag var det massiv interesse for våre studenter. Over 60 bedrifter deltok på karrieredagen, og vi måtte avvise flere andre på grunn av plassmangel, sier hun.

Samlet erstatningskrav på 56 millioner
I går ble det kjent at Kunnskapsdepartementet krever ytterligere 21 millioner kroner i erstatning fra Westerdals. Til sammen har departementet nå varslet erstatningskrav på 56 millioner kroner.

Det nye erstatningskravet kommer fordi departementet mener feil informasjon fra skolen har ført til at elever har fått støtte fra Lånekassen som de ikke hadde krav på.

– Vi ser svært alvorlig på dette. Bare elever som går på godkjente studietilbud, kan få støtte fra Lånekassen. Westerdals har aktivt medvirket til at elever som gikk på ikke-godkjente studietilbud, fikk utdanningsstøtte, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Høring på Stortinget
DN har avslørt en rekke forhold ved Westerdals. Blant annet har elever som gikk på skolen mellom 2002 og 2012 betalt rundt 70 millioner kroner for mye i skolepenger.

Avisen har også skrevet at Anthon B. Nilsen-konsernet (ABN) skal ha overført 105 millioner kroner for å omgå reglene for utbytte fra statsstøttede skoler. Konsernet bestrider dette, men har betalt pengene tilbake for å «skape ro» etter oppslagene i DN.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget holder høring om saken og om Kunnskapsdepartementets kontroll med statsstøttede privatskoler i morgen.

I vinter har det også vært skarpe ordvekslinger på Kampanje.com om det faglige innholdet på på Westerdals. Byråleder Aris Theophilakis i Futatsu Industries hevdet at Westerdals har tuklet med kvaliteten på reklamefaget og at skolen justerer kursen og får opp tempoet . Lærerkrefter ved Westerdals svarte at reklamebransjen ikke selv klarte å rettferdiggjøre sin egen viktighet.

Ledelsen ved Westerdals Oslo ACT tror ikke denne debatten har skadet studentenes interesse for høyskolen.

– Aris Theophilakis tok initiativet til en debatt om hva slags skole Westerdals skal være for reklamebransjen. Det er nok først og fremst en bransjedebatt som søkerne ikke har vært så opptatt av. Debatten ble meget god og mange stemmer på begge sider ble hørt, sier Osfoss til Kampanje i dag.

Hun legger til:

- Det er viktig å huske på at Westerdals Oslo ACT representerer langt flere bransjer enn reklamebransjen, ikke minst bransjer med mye digital utvikling.

Les også: Westerdals-rektor slår tilbake mot reklametopper (krever innlogging)

Les også: - Dere får velge om dere vil ta ballen eller mannen

Her kan du høre Kampanjes podkast om reklamebransjens Westerdals-oppgjør .