Vil du bli en stjerne? Vil du jobbe med verdens største brand? Vil du ha Norges best betalte deltidsjobb? Vil du skape kunderelasjoner i verdensklasse? Er du god på kommunikasjon? Har du thirst? Dette er faktiske titler på stillingsannonser som unge lovende markedsføringsstudenter må ta stilling til i sammensuriet av stillingsannonser en finner på digitale jobbsøkerplattformer i dag. Det har gått inflasjon i både stillingsannonser og stillingstitler, på lik linje med valutaen i Zimbabwe. Et kneipbrød til 100 000 000? Nei takk. Den ene etter den andre prøver å overgå konkurrenten med pompøse adjektiver og ekstravagante uttrykk, alt for å trekke til seg naive unge mennesker, men lar de seg egentlig lure? For det utrente øyet kan en slik stillingsbeskrivelse virke som et tilbud man ikke kan si nei til, men det er det så aldeles ikke.

Dersom du leser ord som «strategisk», «kreativ», «kreativ strategiker», «konsulent», «manager», «promotør», «kommunikasjon» er det stor sannsynlighet for at du står overfor humbug (les: bedrageri). Hva betyr disse ordene? Her kommer en kort forklaring som kan hjelpe deg å avsløre ulven i fåreklær.

«Strategisk» brukes strategisk utelukkende som formål for å tilføre noe en viss attraktivitet og sexyness. Som masteren i strategisk markedsføringsledelse eller som stillingstittelen «strategisk kreativ selger». Å bruke ordet «strategisk» er en strategi som er oppbrukt. «Kreativitet»-ordet brukes i stillingsannonser hvor jobben som faktisk skal gjøres er så forhatt og sett ned på, at kreativitet og utenfor boksen-tenkning er en forutsetning for å oppnå suksess.

Tittelen «konsulent» som før var ensbetydende med gutta i dress som skrev timer med gaffel og fakturerte millioner hos naive offentlige aktører, har blitt nedgradert til tittelen for selger. Dersom du er ung, uerfaren student på første- eller andreåret på bacheloren, er det nok for godt til å være sant at noen ønsker deg som «manager». «Kommunikasjon» brukes som synonymet til den ganske så innpåslitne praten som kommer fra den innpåslitne selgeren på flyplassen og gata. Synonymet for innpåsliten selger er «promotør».

La meg komme til poenget. Ikke la deg lure! Er det for godt til å være sant er det mest sannsynlig det. Jeg velger å tro at stillingsannonser med slikt innhold er laget med en svadagenerator. I disse content marketing-dager virker det som det har gått nesten enhver bedrift hus forbi å rette fokus og innsats i å lage stillingsannonser med substans og innhold. Godt arbeid med employer branding er totalt fraværende. Det er likevel noen, et lite fåtall, som gjør ting annerledes og fortjener ros og honnør for det.

Som kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese, men det skulle kanskje bare mangle, de er jo trossalt eksperter på kommunikasjon.