Konkurransen om Norges kanskje mest ettertraktede reklameoppdrag er i gang. I forrige uke slapp spillgiganten Norsk Tipping anbudet som kan sikre norske reklamebyråer oppdrag til en verdi opp mot 150 millioner kroner de neste fire årene.  

- Hvorfor lyser dere ut dette oppdraget nå?

- Dette følger den normale syklusen på kontraktene våre. Avtalene våre skal alltid ut på anbud, sier Ingunn Børresen, fagansvarlig for markedskommunikasjon i Norsk Tipping til Kampanje.

Det betyr at reklamebyråene som i dag sitter med disse kontraktene, er på tå hev og klare for å sende inn en ny lottokupong. I dag er det Try/Apt, Orangeriet og Dinamo som håndterer de ulike spillene Norsk Tipping nå har på anbud. Daglig leder i Try/Apt, Kjetil Try, som har jobbet med Norsk Tipping og Lotto-merkevaren i en årrekke, sier byrået er svært skjerpet i forhold til å forsvare kunden.

- Vi har jobbet hardt for å beholde Lotto før og vi vil jobbe hardt denne gangen også. Norsk Tipping er en meget profesjonell og hyggelig kunde å samarbeide med, men det betyr også at de stiller tøffe krav til byråene sine. Vi vet godt at vi må levere vårt aller beste for å få ny tillit, sier Try til Kampanje.

Lotto-kamp: Som reglene for offentlige anskaffelser sier det, må Norsk Tipping lyse ut Lotto-kontrakten. Byråleder Kjetil Try må denne våren derfor forsøke å forsvarer kunden i kamp med resten av byrå-Norge.

- Den norske folkesjelen
Det er merkevarene Lotto, VikingLotto, Joker, Extra og Eurojackpot som det skal konkurreres om. Av disse er det Lotto som utgjør førstepremien i den nå igangsatte reklamebyråkonkurransen.

- Lotto er en del av den norske folkesjelen og en sterk og god merkevare som vi ønsker å forvalte videre. Arbeidet med Lotto vil utgjøre en stor del av oppdraget, sier Børresen.

Lotto har de siste årene skapt en rekke minneverdige reklamefilmer under det svært innarbeidede reklamekonseptet «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer» som har gitt en rekke minneverdige filmer som «Ballroom Blitz», «Verdal’n» og «Heia Tufte». Merkevareansvarlig for Lotto, Tove Kristin Liberg, sier selskapet ikke har «planer om å endre konseptet».

- Vi har akkurat lansert film nummer 50 på dette konseptet, og filmen ser ut til å ha blitt godt mottatt, sier Liberg.

Men også de andre spillene som Norsk Tipping setter i spill er attraktive. Så langt er bergensbyrået Orangeriet som har håndtert Extra, mens Dinamo har tatt seg av Eurojackpot.

- Spredningen på de ulike byråene har fungert veldig godt og vi har ikke noe å utsette på dagens byråsamarbeid.

 Fikk kritikk
Å være med og konkurrere om å få Norsk Tipping som kunde er krevende. Da spillselskapet på Hamar lyste ut et anbud i fjor høst for sitt Flax-spill, satte det i gang debatt om ressursbruken i forbindelse med offentlige anbud i den norske reklamebransjen. Anbudskonkurransen skapte etter det Kampanje kjenner til stor frustrasjon i byrå-Norge over nok et ressurstappende, offentlig anbud og daglig leder i SMFB, Christian Steen, mente det kom til å bli lenge til byrået ville prioritere enn slik byråkonkurranse igjen.

Les også: Vurderer å droppe offentlige anbud

Børresen sier de denne gangen har lagt opp til en annerledes byråkonkurranse med en innledende kvalifisering der byråene vil bli vurdert på en rekke forskjellige kriterier knyttet til selskapsnivå før selve konkurransen starter.

- Det er store kontrakter vi lyser ut så vi har forståelse for at det kommer kritikk og at byråene opplever det som ressurskrevende. Vi har derfor et mål om å gjøre dette så rasjonelt som mulig, sier Børresen.

- Hva vil du si til SMFB som vurderer å droppe offentlige anbud?

- Jeg vil ikke kommentere enkeltbyråer. Det blir feil. Men vi respekterer at byråene synes det er mye arbeid, og det er derfor vi ønsker å tilrettelegge for en mest mulig rasjonell prosess. Samtidig håper vi at mange byråer synes det vil være attraktivt å jobbe med markedskommunikasjonen til det vi mener er noen av de mest attraktive merkevarene i landet, sier Børresen.

- Det er en stor kontrakt
Når det gjelder kontrakten og oppdragets verdi, sier Børresen at tallet 150 millioner kroner er helt i den øvre enden av skalaen på estimatet til Norsk Tipping. Men i anbudsteksten er verdien på oppdraget anslått til mellom 50-150 millioner kroner.

- Det er en stor kontrakt, men det er en estimert verdi på en kontrakt som strekker seg over flere år og som omfatter flere produkter, sier hun.

 Fristen for å levere søknad om kvalifisering er 16. mars og Norsk Tipping skal være ferdig med den første kvalifiseringsrunden i begynnelsen av april. I runde to  inviteres de som har gått videre inn i den videre konkurransen Selve avtaleperioden begynner å løpe etter sommeren.