Mediebransjen har i dag et stort fokus på mobile små skjermer. Man har lett for å glemme den største skjermen av dem alle. Nå tror TNS Gallup med flere på et kraftig oppsving for kino.
Det mangler ikke på artikler om den mobile reklameveksten og den store økningen i bruk av mobilt innhold og små skjermer. Det hersker ingen tvil om at den mobile kommunikasjonsbølgen er kommet for å bli, og at veksten skal fortsette.
Undertegnede jobber som administrerende direktør i Media Direct Norge som selger kinoreklame. Ikke akkurat en liten og mobil reklamebærer på skjerm. Derimot en stabil kanal med lange tradisjoner, ikke så mobil, men med en digital skjerm i enorme størrelser og med fantastisk lyd - og bildekvalitet.
Fjoråret vil ikke bli husket som noe stort kino-år, men det vil derimot det året som vi nettopp har startet. Storfilmene står nemlig i kø, på alle kinoer i vårt langstrakte land. Her vil det bli innhold for enhver smak.
TNS Gallup følger de fleste mediekanaler, med sine offisielle mediemålinger. Erfaringen og kompetansen er stor. Det er derfor verdt å lytte til dem når de kommer med sine råd og vink. Nylig publiserte TNS Gallup artikkelen «10 medietrender som vil prege hverdagen din i 2015».
På punkt nummer 2 i oppstillingen står det følgende å lese: «Du vil gå mer på kino». I den forbindelse skriver TNS Gallup:
- De siste par årene har norske kinoer hatt nedgang i antall besøkende. Laber produksjon fra Hollywood får mye av skylda. Kinoåret 2015 blir sannsynligvis et vendepunkt. Både amerikanske og norske storfilmer står i kø. Det kommer til å bli en tøffere konkurranse om kinopublikummet enn på mange år. I fjor ble det solgt ca. 11 millioner billetter i Norge. Her er noen grunner til at besøkstallet i 2015 trolig blir betydelig høyere: «Fifty Shades of Grey» (februar), «Mad Max: Fury Road» (mai), «Jurassic World» (juni), «Terminator: Genisys» (juli), «Bølgen» (august), «James Bond Spectre» (november), «Star Wars Episode 7: The Force Awakens» (desember).
Reklamefilmer på kino hadde 3,6 ganger sterkere reklameerindring enn for tv-reklame.
TNS Gallup følger medieutviklingen mer enn de aller fleste. Det er verdt å merke seg at kino er tilbake på trend-listen. Instituttet tror at godt innhold trekker det norske folk til kinoer over hele landet. Det tror i høyeste grad også jeg og mange andre.
Det at digitale og mobile medier er i sterk vekst, betyr ikke nødvendigvis at mer tradisjonelle medier blir borte. Mange spådde radioens død da tv kom for fullt. Med internetts inntog har mange spådd den tradisjonelle tv’ens død. Og med Netflix og HBO har noen trodd at kinoens tid er over.
Disse spådommene har slettes ikke slått til. Kinoen er høyt elsket i det norske folk. Kinoopplevelsen er særegen – og kan ikke erstattes, bare forbedres og utvikles år for år.
Og når det i år forventes godt over 12 millioner kinobesøk i Norge – og en vesentlig oppgang fra 2014 – så er det grunn til å tro at også reklamemarkedet på kino vil peke oppover. Kinoreklame er en primæraktivitet hvor reklamen er en viktig del av selve filmopplevelsen. Kinoreklamen blir lagt merke til – samt ikke minst husket i lang tid.
En fersk undersøkelse fra MeetingPoint og Ipsos MMI viser at kinoreklame har en svært sterk påvirkningskraft og erindring hos det norske folk.
En test utført av de nevnte to aktører viste at reklamefilmer på kino hadde 3,6 ganger sterkere reklameerindring enn for tv-reklame. Reklamefilmen er nemlig en del av kinoopplevelsen, og slettes ikke noe forstyrrende element.
Også IRM spår vekst hos kino som reklamebærer i 2015. Riktignok en liten vekst på 0,4 prosent til 132 millioner kroner. Med den filmmenyen som kino som mediekanal presenterer i år, tror vi på en større vekst enn det.
Vi i kino-bransjen tror med god grunn på et løft i kinoreklamen dette året. «Content is king» og i år står norske og internasjonale storfilmer i kø. Det er grunn til optimisme i kinomarkedet – og det er gode argumenter for at reklamemarkedet på kino skal nærme seg 150 millioner kroner.
Det tradisjonelle blir fornyet og modernisert – og kino er igjen godt oppe på trendlisten hos de som følger mediemarkedet mer enn masse.
Kommentér