Tirsdag morgen slipper Mediebedriftenes Landsforening lesertallene for alle sine medlemsaviser og de viser at det igjen er noen vinner og tapere. Det vil si, vinnerne er det vanskeligere å få øye på enn taperne. I hvert fall om en tar en kikk på de største avishusene. En av dem som virkelig får en stor smell på lesermålingen, er Dagsavisen.
Nesten 40 prosent av leserne er borte i Dagsavisen etter at hovedstadsavisen i fjor høst valgte å kutte kraftig i antall avisdager gjennom uka. Kutt i pressestøtten, inntektssvikt og solide underskudd de siste par årene, førte til at Dagsavisen måtet sette i gang en halvering i antall utgivelser av papiravisen. Fra og med høsten i fjor har Dagsavisen kommet ut kun på tirsdag, torsdager og lørdager. Mandag, onsdag og fredag ble Dagsavisen et rent digitalt produkt.
- Nedgangen i lesertallene handler om at Dagsavisen har iverksatt en stor, viktig og nødvendig snuoperasjon. Avisa har i mange år gitt bort mesteparten av det beste innholdet gratis digitalt. I en tid hvor tredjepartstrafikk er stadig mer usikkert og verdien av en sidevisning også står stadig svakere, har Dagsavisen innsett at avisa skal være abonnementsavis helt og holdent, også digitalt. Dette skiftet har vi iverksatt i år, og vi står midt oppe i det nå,, sier sjefredaktøren i Dagsavisen, Andreas Heen-Carlsen, til Kampanje.
Lesertallene viser at Dagsavisen imidlertid sliter med å få abonnentene med seg over til det digitale produktet, selv om avisen satte i gang et gedigent opplæringsprosjekt for hjelpe de eldste leserne over, noe Kampanje tidligere har omtalt.
I tillegg har Dagsavisen også avviklet flere lokalaviser som Rogaland Avis, og lokalavisen i Fredrikstad, Demokraten.
- Det er liten tvil om at frekvensnedgang og nedleggelsen av RA og Demokraten spiller inn, sier han.
Les også: Millionunderskudd i Dagsavisen – i dag kutter redaktøren sin første papirutgave