Tidligere Try-kreatør starter for seg selv: - Like skummelt som det er deilig

Thea Heber Bjørndal Iversen har allerede vært på utlån i snart ti måneder, men først nå går hun egne veier.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

For en uke siden ble scenelyset skrudd på og teppet heist opp for urpremieren og lanseringen av byrået Monologtheatret. På scenen står den tidligere Try-kreatøren Thea Heber Bjørndal Iversen (35), som etter mer enn åtte år i reklamebransjen satser for seg selv. Nyheten slapp hun på LinkedIn for noen dager siden.

- Det har vært helt overveldende god respons, og selv om det bare er en uke siden jeg delte nyheten har det bare vært kjempestas og veldig gøy, sier Thea Heber Bjørndal Iversen, til Kampanje.

Hun begynte sin kreative karriere med praksis i SMFB, før veien gikk videre til Schjærven. Deretter ble det litt over åtte år i Try, og de siste ni månedene har Iversen vært i Kristian Augusts gate hos søsterbyrået Pol, der hun forblir på utlån resten av året. Først fra nyåret står hun på egne ben.

- Det føles helt fantastisk å være i Pol med dyktige kolleger og utrolig spennende oppdrag, men jeg har lenge vært bestemt på å starte for meg selv – og det har også Pol visst hele tiden. Men ettersom jeg er på utleie i hele 2024 er det først nå jeg føler at jeg kan ta oppdrag på siden og smått starte opp, og derfor har jeg ventet med å lansere Monologtheatret frem til nå. 

- Det føles like skummelt som det er deilig, men heldigvis har jeg fått liten smakebit på solo-livet som kreatør og tekstforfatter på utleie - og det er en følelse jeg blir mer og mer komfortabel med.

Også håper hun å kanskje vise vei for flere kvinner som går med en drøm å drive for seg selv.

- Jeg må innrømme at jeg også synes det er litt viktig at kvinner begynner for seg selv. Det er langt flere menn som tør å gjøre det, så jeg er også litt stolt over å ta sats og kanskje bane litt vei for andre kvinner som har en drøm om å starte for seg selv.

Slik markedet er nå mener jeg utleie er en ganske god idé Thea Heber Bjørndal Iversen, kreatør og tekstforfatter på utlån

- Stadig færre som har råd eller interesse av å ansette folk på fulltid

Forretningsideen til Iversen, er å være et slags omreisende teater i byrå-form.

- Bransjen blir stadig tøffere og i et presset marked er det stadig færre som har råd eller interesse av å ansette folk på fulltid, i like stor grad som tidligere. Derfor tror jeg utleie fyller et behov som plutselig oppstår. Jeg står klar til å steppe inn om det er for å bidra til en pitsj, dekke en permisjon eller direkte til kunder som trenger en kreativ rådgiver og tekstforfatter på et prosjekt. Uansett varighet kan jeg raskt kobles på og bidra med kreativitet og strategi.

- Signalene fra kommunikasjonsbransjen og særlig innen reklame – har i lengre tid vært dystre, og det er helt tydelig at den siste tiden har vært utfordrende for den kreative bransjen. Du er ikke redd for å gå bort fra det trygge til å stå alene?

- Grunnen til at jeg tør å satse nå er fordi jeg kan lene meg på den kompetansen og erfaringen jeg har vært så heldig å opparbeide meg etter mange år i Try og Pol. I tillegg må jeg stole på nettverket mitt gjennom over åtte år i bransjen, og selv om jeg lanserte for en knapp uke siden, har jeg allerede mye spennende på gang og folk i loopen som jeg skal møte. Og slik markedet er nå – mener jeg utleie er en ganske god idé.

- Absolutt ikke noe man er vant til i reklamebransjen

Iversen har jobbet på en rekke store kampanjer opp gjennom årene, blant annet den psykologiske humorthrilleren «Molding Madness» for Posten/Bring, som i juni var Norges eneste Cannes Lions-sjanse i kategorien «Film», og nå også Cresta-nominert.

- Jeg har vært heldig som har jobbet på så mange fine og viktige kampanjer, men aller mest stolt er jeg nok av «#huninvesterer» for DNB og «Cecilie» for Pfizer og Brystkreftforeningen.

Iversen og Pol-kollega Anette Bellika Finnanger er kreatør-teamet bak den aller første #huninvesterer-kampanjen, som har sikret DNB stor reklame oppmerksomhet opp gjennom årene.

- Det er nok den kampanjen jeg er mest stolt av. Ikke bare fordi jeg synes det er en god kampanje i seg selv, men fordi den bidrar til å endre økonomisk likestillingshistorie. Og i tillegg er jeg utrolig stolt av å ha laget kampanjen «Cecilie» sammen med Nicklas Hellborg og teamet i Try og Tangrystan.

Kampanjen var resultatet av et samarbeid mellom Brystkreftforeningen og Pfizer i 2021 da temaet var metastatisk brystkreft - uhelbredelig kreft. Iversen ble kjent med Cecilie, som den gang var 43 år gammel og diagnostisert med uhelbredelig brystkreft. Hoveduttaket var en statue av Cecilie som nå står på Spikersuppa i Oslo, og det ble i tillegg laget en dokumentarfilm og bok om prosjektet.

- Det var både fint og vondt å jobbe med kampanjen, og jeg er så stolt av at Cecilie har blitt en permanent del av bybildet. Det er absolutt ikke noe man er vant til i reklamebransjen. Også er jeg veldig takknemlig for at jeg får jobbe med Pol på årets julefilm for Posten.

Her kan du se filmen «Molding madness» som sikret seg to nominasjoner i årets Cresta Awards. Saken fortsetter under reklamefilmen.

Utelukker ikke å bytte ut monolog med dialog

Det hun gleder seg mest til er større variasjon i hverdagen.

- Når man har en stabil og trygg byråjobb – skjer det vel noen ganger at man ønsker noe litt annerledes. Jeg er glad for alt jeg har vært med på, men jeg ser frem til enda større variasjon. Jeg blir veldig inspirert av nye impulser, miljøer, kunder og folk – og jeg gleder meg skikkelig til å være litt overalt.

- Men hvordan blir det å kanskje måtte slippe et prosjekt før det er ferdig – hvis utleietiden din er over?

- Hvert oppdrag og prosjekt er jo litt som en baby og man får eierskap til prosjektet, men jeg tror det skal gå bra. Selvfølgelig vil det sikkert være noen ganger jeg synes det er helt grusomt, mens andre ganger blir det sikkert litt deilig å kunne gi slipp.

1. januar går det virkelige startskuddet for Monologtheateret.

- Da blir det selvfølgelig åpningsfest med alle ansatte – hjemme hos meg. Jeg gleder meg til å komme skikkelig i gang og finne ut hvordan det er å være kreativ konsulent på utleie.

- Har du ambisjoner om å få med flere på laget, eller blir det fullt soloshow?

- I første omgang blir det bare meg for å teste ut hvordan dette funker. Tar jeg på meg oppdrag der jeg trenger annen kompetanse, vil jeg heller tilknytte meg andre som jobber freelance. Nå er det for tidlig å si om Monologtheateret blir flere – men da må jeg i så fall bytte navn. Og da må det vel bli Dialogtheateret.

Tidligere Try-kreatør starter for seg selv: - Like skummelt som det er deilig