Den 20.juni ble det avduket en bronsestatue av trebarnsmoren Cecilie (44) med uhelbredelig brystkreft. Statuen har som formål å skape oppmerksomhet rundt den sårbare pasientgruppen. Bak idéen står Try Reklame.

- Dette er et helt spesielt prosjekt og ligner ikke på noe vi har gjort før, eller noe vi kommer til å gjøre igjen, sier kreatør og tekstforfatter Thea Bjørndal Iversen.

Videre beskriver Iversen tanken bak som «nesten banalt enkelt».

- Hvordan løfter og hedrer vi mennesker på en verdig måte i samfunnet vårt? Jo, vi gjør det med statuer, skulpturer og byster. Så hvorfor ikke lage en statue av en ekte person, altså en forevigelse av noen som er i ferd med å dø, for å vise kompleksiteten mellom mot, håp og usikkerhet? For å støtte, trøste og gi oppmerksomhet til en sårbar pasientgruppe ikke mange kjenner til, sier hun.

I en pressemelding skriver byrået at hele teamet har måttet snakke godt sammen gjennom hele prosessen. Det er et sårbart tema, og alle har sitt forhold til kreft.

- Å få i oppgave å løfte frem en gruppe som er såpass sårbar, krever at man har tunga rett i munnen hele veien. Da vi skjønte at idéen om å lage en statue faktisk ble en realitet, sluttet dette å være et reklameprosjekt og føltes som noe helt annet og mye viktigere, forteller kreatør Nicklas Hellborg.

Cecilie ble diagnostisert med metastatisk brystkreft da hun var 42 år gammel. Barna hennes er 10, 19 og 21. Den eldste datteren er selv under kreftbehandling, og Cecilies ektemann døde av kreft i 2016.

- Viser et utrolig mot
Prosjektet er opprinnelig i samarbeid med Pfizer. Hvert år lager Pfizer Norge og Brystkreftforeningen en samarbeidskampanje for å støtte og løfte gruppen med uhelbredelig brystkreft.

- Overlevelsesraten til brystkreft er heldigvis høy, men vi trenger også å snakke om uhelbredelig brystkreft. Disse kvinnene viser et utrolig mot der de mobiliserer for å kunne være sammen med sine elskede så lenge som mulig, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne.

- Den styrken og motet viser Cecilie på sokkelen der hun står stolt og støtt og viser verden hvordan sykdommen ser ut. Jeg mener dette er et av de viktigste kunstverk som noen gang har blitt laget, fortsetter hun.

- Samme tidløse stil
Selve kampanjen har hatt to faser. I fjor høst ble det utgitt en film hvor Cecilie deler sine livsråd mens hun går blant skulpturene i Vigelandsmuseet. Her blir man kjent med henne og hennes historie, mens statuen ble utformet. I forbindelse med avdukingen har det også blitt laget en dokumentarfilm og en bok.

- Vi bestemte oss tidlig for at alle uttakene må stå i samme tidløse stil som en statue. Derfor har vi laget lange, rolige filmer og en bok der vi har samlet alle livsrådene til Cecilie. Denne gis ut i begrenset opplag og vil hovedsakelig være tilgjengelig på ulike kreftsentre rundt i Norge, forteller Hellborg.

Håkon Anton Fagerås har laget bronsestatuen i samarbeid med Norsk Billedhoggerforening. Den er en gave fra Eiendomsspar ved Christian Ringnes til Brystkreftforeningen. Ringnes har tidligere engasjert seg i Rosa Sløyfe, og er en entusiast når det gjelder å utsmykke Oslo med statuer og skulpturer.

Teamet som har jobbet med prosjektet består av nevnte Iversen og Hellborg, samt rådgiver Arne Eggen, prosjektlederne Trine Olsen og Natt Scheel, og PR-rådgiver Ingeborg Tennes. Filmene er laget av Tangrystan med produsent Beate Tangre og regissør Andreas Grødtlien.