Schjærven-veteraner bryter ut og satser på kunstig intelligens: - Bransjen har et stort problem

Nytt byrå benytter samtidig sjansen til å ta et oppgjør med egen bransje. Mener norske reklamebyråer står fast i fortiden.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Vi har snakket om å starte noe sammen i årevis, men det var først nå vi følte at tiden var inne for å skape et annerledes byrå, sier Øivind Eide til Kampanje.

Sammen med de tidligere Schjærven-kollegene Espen Skrolsvik og Bruno Kvae, har trioen lansert det nye byrået Well Told. Ifølge gründerne skal de med det nye byrået «lage historier som treffer både hjertet, hjernen og lommeboken». 

- Vi mener vi kan jobbe annerledes enn tradisjonelle reklamebyråer der alt nærmest går på samlebånd. Vi mener det er en arbeidsmetode som er helt utdatert som involverer mange roller fra start til ferdig produkt. Vi vet at samlebåndsmetoden som oftest involverer prosjektledere, plannere, analytikere, kreatører, designere og tekstforfattere. Det er en lang og dyr prosess der det er for dyrt å gå tilbake hvis man finner ut at noe ikke funker før et stykke ut i prosessen, sier Eide. 

Ved å kombinere menneskelige følelser og kreativitet med kunstig intelligens (KI), blir resultatet det de har valgt å kalle for «storytelling intelligence», eller intelligent historiefortelling. Eide understreker at «storytelling intelligence» ikke er et nytt buzzord.

- Det er en helt ny måte å tenke på når det gjelder markedsføring og kommunikasjon i en verden der alle streber etter å skape oppmerksomhet samtidig som folk bombarderes med reklame i alle kanaler. Og derfor mener vi at dette er en gamechanger, sier reklamemannen. 

- Har dere prøvd arbeidsmetoden deres ut i praksis, eller blir de første kundene forsøkskaniner?
 
- Vi har prøvd denne arbeidsmetoden i praksis det siste året i flere sammenhenger og nå er metoden så langt fremme at vi er sikre på at det fungerer i praksis. Metodene våre er forbedret over tid, for både kunder innen mote, finans og bolig, svarer Eide.

Les også: KI-eksplosjon blant markedssjefer: - Uten tvil kostnadsbesparende

Vi vet at markedssjefens store hodepine er stadig lavere budsjetter og enda høyere tidspress. Espen Skrolsvik

Har skapt fire KI-ansatte

De tre ringrevene har lang erfaring fra kommunikasjonsbransjen, og til sammen over 40 år i Schjærven-konsernet. Eide har nesten 18 år, sist i rollen som rådgiver i kunstig intelligens og konseptutvikling, Skrolsvik 16 år frem til han ble kreativ sjef i Dressmann og Varner i fjor, og Kvae kan vise til godt over tolv år som filmprodusent og de siste årene i Clockwork – som er Schjærven-konsernets eget produksjonsselskap. 

De tre gründerne står for den menneskelige erfaringen og magefølelsen, mens de resterende fire ansatte representerer kunstig intelligens.

- Vi har skapt fire skreddersydde KI-verktøy som har hver sin tydelige rolle. De kan selvfølgelig aldri erstatte menneskelig kreativitet, men vi har gitt dem egen «personlighet» og hver sin særegne måte å kommunisere på noe som gjør det mer effektivt å bruke dem i arbeidsprosessen, sier Eide.

De fire KI-ansatte har fått navnene «Iris», «Strat», «Peter Lanner» og «Vera Visio», som kanskje ikke overraskende har rollene prosjektleder, strateg, planner og designer med ansvar for det visuelle.

Les også: Schjærven girer opp satsingen på reklamefilm

Nye «ansatte»:

Fra venstre: «Strat», «Peter Lanner», «Iris» og «Vera Visio», er med fra start i Well Told og har ifølge gründerne fått personlighet og sin særegne måte å kommunisere på. Illustrasjon: Well Told

- Kommer raskt til «point of no return»

Skrolsvik forklarer at de overlater mye av det tunge arbeidet til de KI-ansatte, som blant annet innebærer å analysere data, finne mønstre og generere flere ideer.

- Vi vet at markedssjefens store hodepine er stadig lavere budsjetter og enda høyere tidspress. Og når man da bruker den tradisjonelle samlebåndsmetoden der hvert ledd har en kostnad, kommer men raskt til «point of no return», sier Skrolsvik.

Han mener Well Tolds nye metode og formel kan teste ut ulike retninger før kunden forplikter seg. 

- Selv om ideen har vært gjennom analyse og strategi og nærmer seg ferdig, kan vi alltids gå tilbake flere ledd fordi vi løser store deler av jobben uten et stort team rundt oss, sier Skrolsvik til Kampanje.

Han forklarer at de blant annet kan bruke KI til å teste ut ulike kreative retninger, lage designskisser og teste kreative uttak så nært opp mot virkelighet som mulig.

- Men det er også mye annen innsikt vi kan hente ut som vil gi oss et godt grunnlag for å vite hvilken sesong vi bør velge som innspilling, hvilke type skuespillere vi bør ha med og hva slags scenografi som vil passe best for å fortelle en historie som skal skape oppmerksomhet og effekt. Alt blir satt i et system og det gjør at et kompetent menneske kan løse store komplekse oppgaver som et one man band i den intuitive fasen, legger Kvae til.

- Kutter opptil 30 prosent av budsjettet

Skrolsvik mener reklamebransjens største utfordring er at bransjen står fast i fortiden.

- De siste 20 årene har timeprisene nærmest stått stille, men det har absolutt ikke kostnadene. Og når timesprisen for en kreatør er den samme i dag som for 20 år siden sier det seg selv at reklamebransjen har et stort problem med en økonomi som ikke er bærekraftig, sier han. 

- Hvem blir deres største konkurrenter?
 
- For øyeblikket ser vi ikke på noen selskaper som direkte konkurrenter, men vi har snakket med mange flinke folk som har startet på KI-reisen. Vi har liten tro på at vi får være alene i dette markedet. Når det er sagt, så er vi mye mer opptatt av samarbeid enn konkurranse, og vi ser også på tradisjonelle reklamebyråer som mulige samarbeidspartnere, sier Eide.


Well Told mener kunstig intelligens vil gjøre markedsføring raskere, mer kostnadseffektivt, mer presist, gi høyere skalerbarheten, dypere innsikt med større fleksibilitet og redusert risiko.

- Vi mener at vi kan levere resultater opptil 70 prosent raskere enn tradisjonelle byråer noe som gjør at markedsavdelinger svært raskt kan reagere på markedsendringer. Vi mener også at vår arbeidsmetode kutter opptil 30 prosent av budsjettet, sier han.

De tre tidligere Schjærven-veteranene er ikke de første som denne sommeren går ut og lanserer et nytt byrå og tar et oppgjør med den tradisjonelle reklamebransjen. Tidligere i år gikk også de to Los & Co-utbryterne, Espen Haugen og Jon Axel Nævestad, ut med et lignende budskap. 

Les også: Her er Los & Co-utbryternes nye byråsatsing: - Dagens modell er gått ut på dato

Schjærven-veteraner bryter ut og satser på kunstig intelligens: - Bransjen har et stort problem