Google skal doble antall ansatte med «skyen i Skien» - går samtidig med milliontap i Norge

Har tapt over 60 millioner kroner i Norge de siste fire årene. Nå venter nye milliardinvesteringer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Søkegiganten Google har sakte, men sikkert blitt stadig flere ansatte ved norgeskontoret. Men de neste årene skal bemanningen dobles. For med byggingen av det nye datasenteret i Google regner Google-toppen Tine Austvoll Jensen med å hente inn 100 nye ansatte i Norge.

- Vi er rundt 100 mennesker i Google i Norge i dag, og vi har begynt å ansette med tanke på å rigge oss for åpningen av datasenteret i 2026, sier Google Norge-sjefen, Tine Austvoll Jensen, til Kampanje. 

Søkegiganten Google har nemlig bestemt seg for å bygge det som kan bli et av verdens største datasentre i Skien. Hele 6,8 milliarder kroner skal bygget koste. Også TikTok har kjøpt ett tilsvarende område, men videodelingstjenesten har sett seg ut Hamar.

- I selve byggeprosessen vil det sikkert bli flere tusen nye arbeidsplasser, men i Google så regner vi med å ansette 100 nye mennesker frem mot åpning og det blir mange andre typer stillinger vi nå skal hente inn, sier Austvoll Jensen.

Les også: Google-sjefen knuser gutta på inntektstoppen: - Vi ønsker å være konkurransedyktige på lønn

Får to kontoradresser i Norge

For første gang vil Google dermed få to adresser i Norge. En på Aker Brygge og en på Gromstul utenfor Skien i Telemark.

- Ja, da skal vi gå fra å operere to steder. Det er ikke veldig langt unna hverandre, men det blir annerledes med tanke på allmøter for eksempel. Vi må også klare å koble datasenterlinjen inn i den kulturen vi har på kontoret på Aker Brygge, sier kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google.

Datasenteret vil håndtere en stor del av Googles globale datalagring, inkludert bilder, video, dokumenter, musikk, e-post og søkehistorikk. Mye av det som lagres i «skyen» som det heter, vil dermed bli lagret i Skien, eller som Austvoll Jensen sier:

- Vi kaller det skyen i Skien, sier Google-sjefen.

Les også: Tech-topper slåss om KI-tronen: - De er ikke raske nok

Her kan du se et videointervju med toppsjefene i Google, Aftenposten og Microsoft i Arendal:

Henter fra DNB og Salesforce

Men også på kontoret på Aker Brygge er det komme nye ansikter til og et par av dem er Thomas Barrie og Mari Vilde Glesne som begge starter opp i stillingen som Industry Lead. Barrie kommer fra DNB og Glesne fra Salesfoce og de to jobber i den delen av Google som jobber med reklame og markedsføring.

- Vi er i overkant av 100 på Aker Brygge, men i det tallet er det mange som jobber med Clouds-produktet, sier Austvoll Jensen. 

- Blir dere færre på annonsevirksomheten?  

- Nei, og det er ingen planer om det heller, sier hun.

På starten av fjoråret ble det kjent at Google skulle kutte 12.000 stillinger eller rundt syv prosent av staben. Google-toppen sier Oslo var «relativt forskånet».

- Men også vi ble berørt av kuttene. Mange på kontoret i Oslo hadde gode kolleger i andre land som vi mistet. Det kan være personer som var på Oslo-kontoret en gang i uka, så det er aldri noe gøy, sier Ronander.

Generasjonsskifte

Det har vært et generasjonsskifte i Google etter at Tine Austvoll Jensen tok over etter Jan Grønbech tilbake i 2021. Grønbech var da han sluttet den landssjefen som hadde sittet lengst og i kjølvannet av Grønbech sluttet var det flere kjente navn som jobbet på annonsesiden som ga seg det være seg Siri Børsum, Elisabeth Bergslie, Kjetil Angell Kjærstad og Oddgeir Garnæs.

 I dag består den nye ledelsen for annonsevirksomheten av folk som Charlotte Pedersen og Victoria Schultz. I tillegg har Austvoll Jensen hentet inn sin tidligere kollega i Discovery, Winta Negassi, på personalsiden og nevnte Sondre Ronander som kommunikasjonssjef.

- Det var et bra team tidligere og vi har fått på plass et kjempesterkt team nå, men det er en fin miks av folk som har vært der lenge og nye som har kommet til, sier Austvoll Jensen.

Store underskudd i Norge

Ser en på regnskapstallene til Google i Norge så viser de at selskapet øker omsetningen til nærmere 400 millioner kroner, mens tapene fortsetter å tilta i størrelse. Underskuddet før skatt i 2023 endte på snaue 30 millioner kroner og selskapet har samlet sett tapt over 60 millioner kroner de siste fire årene. 

- Det har med hvordan vi er satt opp som kontorer med Googles hovedkontor i Irland. Vi ser først og fremst på omsetning og vi skaper en sunn og god drift, sier Ronander.

De siste fire årene har Google Norway tapt over 60 millioner kroner.

- Er det et mål for Google å tjene penger i Norge?

- Vi er nok vel så opptatt av andre og mer interne måltall også handler det jo mest om hvordan tallene i den globale kvartalsrapporten ser ut og så langt ser det jo bra ut, sier Sondre Ronander.

Google-eier Alphabet omsatte for 84,7 milliarder dollar i andre kvartal, mot 74,6 milliarder dollar samme periode i fjor. Dette ga en omsetningsvekst på over 14 prosent. Etter å ha hatt en topp før sommeren på 190 dollar aksjen, har aksjen i sommer falt noe. Aksjekursen er imidlertid fortsatt opp med snaue 15 prosent så langt i år og Alphabet har en markedsverdi på 1.980 milliarder norske kroner. I fjor på samme tid var selskapet verdt rundt 1.800 milliarder norske kroner.

Les også: Tech-giganter går med millionoverskudd i Norge: - Snapchat er veldig på ballen

Her kan du se alle tallene til Google for regnskapsåret 2023. Alle tall i MNOK. Google øker inntektene - men tapene vokser også

Google Norway 2024 2023 Endring i prosent
Omsetning 381,3 345,1 + 10
Driftsresultat - 32,8 - 23,0 -
Resultat før skatt - 28,1 - 22,4 -

Google skal doble antall ansatte med «skyen i Skien» - går samtidig med milliontap i Norge