Tech-giganter går med millionoverskudd i Norge: - Snapchat er veldig på ballen

Samtidig merker mediebyråene at Meta har lagt ned det norske salgskontoret.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg
Tobias Fredø Journalist

To av de største digitale reklamekanalene i Norge, Snap og Meta, er klare med sine 2023-tall, og de viser at begge selskapene går med millionoverskudd i Norge. Meta kan vise til vekst og ender 2023 med en omsetning på 72,9 millioner kroner og med et driftsresultat på syv millioner. Snap derimot leverer svakere og faller sett opp mot 2022 med et driftsresultat på 2,4 millioner kroner, samtidig som omsetningen nærmest halveres. Toppsjefen i Snap Norge, Per Christian Strand Teslo, viser til en talsperson i Snap som overfor Kampanje fremholder at deres regnskaper «reflekterer selskapets forretningsdrift i markedet».

- Snap Norway er en del av Global Snap Group og inntektene beregnes som verdien av tjenestene det leverer i Norge til andre Snap-selskaper, skriver Snap i en e-post til Kampanje. 

De mener samtidig at regnskapene ikke presenterer et komplett bilde av hvordan det går med Snap i Norge, og peker på at det bedre kan måles ved veksten i antall månedlige aktive brukere.

- I Norge har vi over tre millioner måedlige brukere, sier Snap-talspersonene. 

Da Kampanje møtte Snap Norden-sjefen i Cannes nylig kunne hun fortelle følgende om utviklingen på det norske markedet. 

- Vi kaller Norge for «Northern Star» og prøver å lære av Norge når det kommer til utviklingen av Snapchat i Sverige og Danmark, sa Pia Tandrup, nordisk Snap-sjef.

Kampanje har også forsøkt å få svar fra Meta angående deres regnskaper for 2023 uten å lykkes. 

Les også: Nordisk Snap-sjef satser stort på influencere: - Får en følelse av at man kjenner dem

Digitale reklamekjøpere:

Jacob Johansen tok nylig over S360 etter Ole Christian Ullereng. De to har kjøpt mye digital reklame av de store teknologigigantene de seneste årene.

- Nordmenn har den største bruken av Snap

Regnskapstallene til teknologigantene Google, Meta og Snap tegner dog ikke hele historien for disse selskapenes virksomhet i Norge. Det er en kjent problemstilling at regnskapstallene til big tech-selskapene ikke samsvarer med den reelle omsetningen, og tidligere denne uken anslo en rapport fra Medietilsynet at digitale annonseinvesteringer i Norge har vokst kraftig de siste fem årene og legger nå beslag på hele ti milliarder kroner. 

Det totale reklamemarkedet i Norge er i dag på hele 25 milliarder kroner. 

- Nå skal ikke vi snakke på vegne av hele markedet, men basert på tallene vi ser fra våre kunder i Norge, ser vi vekst i medieinvesteringene i digitale kanaler i 2023, altså Meta, Google, Snap og TikTok, sier byråleder i markedsføringsbyrået S360, Jacob Johansen, til Kampanje.

Ifølge Johansen er det Google og Meta som er de to kjempene i det digitale markedet, men det er ikke de som står for den største prosentmessige veksten blant de utenlandske tech-gigantene 

- De vokser ikke i samme prosentmessige grad som aktører som Snap og Tiktok. Nordmenn har den største bruken av Snap sammenlignet med våre nordiske naboer og vi ser derfor også at de fortsatt er veldig interessant for kundene våre, spesielt i Norge, fortsetter Johansen. 

Les også. Snapchat ble disset i finalen – men slo tilbake og vant årets medie-battle

Her kan du se en video av de to Snap-selgerne Haakon Gedde Dahl og Martin Wenstad Janssen da vant MFOs kanalbattle i fjor høst. 

- Snapchat er veldig på ballen

Partner og seniorkonsulent i det digitale markedsføringsbyrået Rocket, Suad Jama, legger også mye penger igjen hos de utenlandske tech-selskapene. Hun mener Snapchat «er veldig på ballen».

- TikTok er hakk i hæl og jeg forventer at de kommer til å være enda mer fremoverlente i tiden som kommer, sier Jama til Kampanje. 

Rocket-partneren forteller samtidig at «Google alltid har vært best i klassen».

- Men de har gjort omstruktureringer det siste året som jeg er spent på å se resultatene av, sier hun. 

Les også: Google får konkurranse som søkefavoritt – nå går de unge til TikTok og ChatGPT

Her kan du se Snap Norges regnskapstall for 2023. Alle tall i MNOK. Svakere regnskapstall i Snap Norge

Snap Norge 2023 2022 Endring i %
Omsetning 48,6 88,5 - 45 %
Driftsresultat 2,4 6,5 - 63 %
Resultat før skatt 3,9 6,6 - 41 %

- Metas fravær gjør at andre får mer av budsjettene

Store omstruktureringer har også Meta gjort i Norge. I desember 2022 valgte selskapet å legge ned salgskontoret sitt i Norge, som besto av ti ansatte. I ettertid har Meta hyret opp med utviklere her til lands.  Den endringen har Jama og Rocket merket godt.

- Mangel på representasjon lokalt er etter mitt skjønn en natt og dag-situasjon. Den gode sparringen som var mulig å gjøre før er helt borte og kundeservice er mangelfull, sier Jama. 

Hun etterlyser både flere nyhetsoppdateringer, om eksempelvis KI-trening som det har vært en del prat om i det siste.

- Her burde Meta revurdere effektiviseringen de har gjort. Fraværet gjør at andre aktører får en større del av budsjettet. Tidligere kunne Meta korrigere feil på lokalt plan hurtig, nå bruker de betraktelig lenger tid, sier hun. 

- Hvilket big tech-selskap opplever dere at norske annonsører legger mest penger hos?

- Rekkefølgen for Rockets kunder er Google, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, LinkedIn og Microsoft. Google har også YouTube i porteføljen, så det blir mye der. Det er absolutt ikke alle som bruker alle kanaler, men grovt sett blir inndelingen slik og det er nok ganske representativt for resten av Norge basert på min erfaring, sier hun. 

Les også: Rakettvekst for tidligere mediebyråtopp: - Et eksplosivt år

Ekspert:

Suad Jama er partner og seniorkonsulent i digitalmarkedsføringsbyrået Rocket. Hun forteller at det merkes at Meta har trukket ut sine selgere i Norge. Foto: Rocket

Her kan du se alle regnskapstallene til Meta for 2023. Alle tall i MNOKKraftig resultatvekst i Meta i Norge

Meta 2023 2022 Endring i %
Omsetning 72,9 64,5 + 13 %
Driftsresultat 7,0 2,1 + 233 %
Resultat før skatt 6,7 2,1 + 219 %

 

Tech-giganter går med millionoverskudd i Norge: - Snapchat er veldig på ballen