Google får konkurranse som søkefavoritt –  nå går de unge til TikTok og ChatGPT

De nye teknologiplattformene ypper seg mot Google om å være de unges foretrukne søkemotor.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar. Rapporten heter «Medietrender Ung» og tar pulsen på de unges medievaner. Ett av hovedfunnene i undersøkelsen er at Google har fått konkurranse som søkemotor blant unge.

- Jeg bruker ChatGPT til mye - mye jeg også kan finne på Google. Men hvis jeg bare vil ha svaret kjapt og konsist så bruker jeg ChatGPT, sier en ung mann som er anonymisert i undersøkelsen.

En ung kvinne som har deltatt i undersøkelsen sier at hun særlig søker på TikTok for å få reisetips.

- Jeg søker mye på TikTok. Skal ut å reise, går jeg inn og søker «What to do in Greece», så får jeg opp mange forslag, sier hun.

Daglige søk på Google synker med seks prosentpoeng i aldersgruppen 15-19 år, fra 83 prosent dekning til 77 prosent, hvilket vil si at om lag én fjerdedel av denne målgruppen ikke søker på Google daglig. 

Trenden om at færre bruker Google følger imidlertid ikke den neste aldersgruppen. I aldersgruppen 20-24 år øker Googles daglige dekning hos begge kjønn, likevel er totalen blant disse aldersgruppene er at Google-bruken synker med to prosent.

Synker:

Unge i aldersgruppen 15-19 har en synkende bruk av Google daglig. Det er det motsatte av dem som kun er noen år eldre.

Ikke overrasket

TikTok og ChatGPTs enkle søkefunksjoner blir blant annet dratt frem som noe av grunnen til at en fjerdedel blant 15 til 19-åringer foretrekker disse tjenestene fremfor Google.

- Det er gjerne enkelt å finne det man faktisk søker etter, og enkelt å finne inspirasjon til noe, eksempelvis hva man kan gjøre på reise, restauranttips og lignende, sier Jonas Østnes i Kantar.

- Er du overrasket over at Google faller som søkemotor?

- Nei, ikke veldig overrasket, men vi ble ikke observante på dette før etter vi hadde snakket med de unge. De snakker også mye om hvordan de bruker sosiale medier til å finne frem informasjon, og spesielt søkefunksjonen i større grad enn tidligere.

Østnes har ikke noe godt svar på hvordan Google kan demme opp for utviklingen, men tror utviklingen av KI kan være sentral. Han tror imidlertid bruken av Google vil holde seg på et høyt nivå i den unge målgruppen, selv om utviklingen per nå er at de faller.

- Tror du bruken av Google vil fortsette å falle?

- Jeg tror det kan gå sakte nedover over tid, men at det fortsatt vil holde seg på høye nivåer. Det er jo fortsatt slik at åtte av ti unge oppgir å bruke det daglig, som betyr at det fortsatt er veldig viktig og noe de i høy grad bruker.

Google: - Folk har flere måter å søke etter informasjon på

Kantar understreker at Google fremdeles er en stor og viktig del av de unges mediehverdag, men at det seiler opp andre medier som blir stadig viktigere.

Google besvarer ikke spørsmålene Kampanje oversender om hva de tenker om utviklingen og hvordan de vil demme opp for den, men kommunikasjonssjef i Google Norge, Sondre Ronander, gir følgende i en kommentar om trenden blant unge i aldersgruppen 15-19 år:

- Folk har flere måter å søke etter informasjon på enn noensinne - og det skjer i økende grad også utenfor søkemotorer. At vår bransje er konkurranseutsatt er ikke nytt, og vårt fokus er fortsatt å forbedre og levere så bra produkter og tjenester som mulig, i tråd med vår misjon om å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig.

Noe å gruble på:

Sondre Ronander og Tine Austvoll Jensen har fått litt å gruble på i den nye Kantar-rapporten om unges medievaner. Her de to under Arendalsuka for noen år siden. Foto: Eivor Eriksen.

Google får konkurranse som søkefavoritt –  nå går de unge til TikTok og ChatGPT