Dropp «handyman» og «vaskedame» i jobbannonsen - nå teller Finn stillingstekster som bryter loven

Finn.no rydder i jobbportalen for å finne stillingsannonser og utlysningstekster som bryter loven. Arbeidet kommer som en følge av kampanjen «Don’t hire yourself.»

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Denne gangen teller vi veldig konkret på antallet annonser som bryter loven, men hadde vi vært strengere så kunne det vært høyere tall, sier UX-designer i Finn.no, Camilla Røhme, til Kampanje.

Hun har akkurat holdt et frokostseminar for en rekke av landets HR-sjefer og rekrutterere i Finns egne lokaler i Oslo Sentrum. Der kunne UX-designeren fortelle at rundt 1.000 annonser årlig bryter norsk lov med tanke på diskriminering.

- Vi har kartlagt ikke-inkluderende annonser og språk på vertikalen vår Finn Jobb, og sett på de annonsene som helt klart er i brudd med loven. Når vi da ser at dette tallet tilsvarer tre-fire annonser om dagen, så er det for høyt, sier Røhme.

- Kan dere gjøre noe konkret med annonsene som dere ser bryter loven?

- Vi stopper noen og da kontakter vi kunden og anbefaler å fjerne det eller begrunne godt og da blir det ofte gjort også får vi tallet ned. Men vi vil ikke gå veldig hardt ut og stoppe alle annonser. Vi vi heller jobbe med å rådgi og sørge for annonsene ikke kommer ut på Finn i det hele tatt.

- Finn skal ikke begynne å jobbe i politiet?

- Nei, absolutt ikke.

- Hva er det verste man kan finne i slike annonser?

- Det går mest på kjønn og alder. Aldersdiskrimineringen kan gå både oppover og nedover og ikke bruk ord som «handyman» og «vaskedame». Forsøk å finne noen kjønnsnøytrale begrep, sier Røhme.

- Det ligger 16 annonser ute som har «handyman» i teksten, er det litt skuffende?

- Ja, jeg synes jo det. Fordi det er jo veldig utdatert og gammeldags og det vil minske hvem som søker med en gang, sier hun.

- Men vi fant ingen vaskedamer?

- Nei, og det er jo bra, sier Røhme.

Les også: Schibsted med stor nordisk satsing på rekruttering: - Ikke ansett deg selv

Også tror jeg - og det er kanskje min fordom – at folk er litt lei. Sumeet Singh Patpatia, mangfoldssjefen i Schibsted

- Tallet bør være null

Antallet annonser som er ikke-inkluderende varierer ifølge Finn måned for måned og spenner fra alt fra 0,2 prosent til 1,2 prosent av annonsene. Totalt så ligger det i dag ute over 35.000 stillinger på Finn.no.

- Tallet er kanskje ikke overraskende, men det er fint å få tallfestet det. Også bør det jo være null, sier sjefen for mangfold, inkludering og tilhørighet i Schibsted, Sumeet Singh Patpatia, til Kampanje.

Annonsekontrollen kommer i kjølvannet av det store interne arbeidet som har pågått i Schibsted den siste tiden og som ble lansert i vår under konseptet «Don’t hire yourself.»

- Når vi sier «ikke ansett deg selv», er det mer enn en festlig slogan, sier Sumeet Singh Patpatia.

Lanserer håndbok:

Sumeet Singh Patpatia har lenge jobbet med å styrke mangfoldet i Schibsted-konsernet. Nå har han sammen UX-designer Camilla Røhn lansert en håndbok til bruk i rekrutteringssammenheng. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Redd mange tenker at vi får ikke til så mye

Sumeet Singh Patpatia har ledet arbeidet som skal sørge for at Schibsted blir bedre på mangfoldsrekruttering, og han har selv gitt sin egen arbeidsgiver kritikk for sammensetningen i selskapet på ledernivå. Nå fortsetter han å holde i prosjektet selv om mediekonsernet deles i to, ett medieselskap og ett rubrikkselskap.

- I og med at vi står i denne selskapsplitten så har vi kanskje ikke klart å operasjonalisere det så mye som vi skulle ønsket, men jeg mener Finn Jobb tar dette på alvor. Dette er ikke bare til inspirasjon internt i systemet, men også noe man vil ta ut eksternt, sier han.

Noe av det selskapet imidlertid har gjort er å innføre noen nye annonseregler på egne nettsider som Finn Jobbs kunder kan følge, og i dag lanserte de også en helt ny håndbok for rekruttererne.

- Hvem eier dette prosjektet, markedsplasser eller medier?

- Det var jo hele Schibsted.

- Så hvordan vil dere gjør dere det nå etter splitten?

- Jeg skal for min egen del fortsette i Markedsplasser og føler jo litt at dette er min baby. Jeg har jo ledet prosjektet sammen med rekrutteringsteamet vårt. Så inntil videre jobber jeg med det ut året, sier Patpatia.

- Vi har snakket mye om mangfold og rekruttering de siste årene. Har vi kommet noen riktige skritt videre på veien?

- Det er noe jeg tenker mye på og jeg er enig i at vi har snakket mye om det. Også tror jeg - og det er kanskje min fordom – at folk er litt lei. Så jeg er redd for at mange tenker at vi får ikke til så mye. Det er det sikkert ulike grunner til, men jeg tror det vil hjelp hvis vi begynner å jobbe mer datadrevet og starter med oss selv internt med tanke på hva vi har av mangfold i bedriften vår i dag. Da tror jeg mange vil bli overrasket positivt. Men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Patpatia til Kampanje. 

Dropp «handyman» og «vaskedame» i jobbannonsen - nå teller Finn stillingstekster som bryter loven