- Denne gangen teller vi veldig konkret på antallet annonser som bryter loven, men hadde vi vært strengere så kunne det vært høyere tall, sier UX-designer i Finn.no, Camilla Røhme, til Kampanje.
Hun har akkurat holdt et frokostseminar for en rekke av landets HR-sjefer og rekrutterere i Finns egne lokaler i Oslo Sentrum. Der kunne UX-designeren fortelle at rundt 1.000 annonser årlig bryter norsk lov med tanke på diskriminering.
- Vi har kartlagt ikke-inkluderende annonser og språk på vertikalen vår Finn Jobb, og sett på de annonsene som helt klart er i brudd med loven. Når vi da ser at dette tallet tilsvarer tre-fire annonser om dagen, så er det for høyt, sier Røhme.
- Kan dere gjøre noe konkret med annonsene som dere ser bryter loven?
- Vi stopper noen og da kontakter vi kunden og anbefaler å fjerne det eller begrunne godt og da blir det ofte gjort også får vi tallet ned. Men vi vil ikke gå veldig hardt ut og stoppe alle annonser. Vi vi heller jobbe med å rådgi og sørge for annonsene ikke kommer ut på Finn i det hele tatt.
- Finn skal ikke begynne å jobbe i politiet?
- Nei, absolutt ikke.
- Hva er det verste man kan finne i slike annonser?
- Det går mest på kjønn og alder. Aldersdiskrimineringen kan gå både oppover og nedover og ikke bruk ord som «handyman» og «vaskedame». Forsøk å finne noen kjønnsnøytrale begrep, sier Røhme.
- Det ligger 16 annonser ute som har «handyman» i teksten, er det litt skuffende?
- Ja, jeg synes jo det. Fordi det er jo veldig utdatert og gammeldags og det vil minske hvem som søker med en gang, sier hun.
- Men vi fant ingen vaskedamer?
- Nei, og det er jo bra, sier Røhme.
Les også: Schibsted med stor nordisk satsing på rekruttering: - Ikke ansett deg selv