Ap og Høyre får Facebook-refs: - Håpløst

- De politiske partiene kan ikke stikke hodet i sanden, mener annonsesjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mandag kveld stenger valglokalene, men selv om partiene tradisjonelt roer ned valgkampen mens nordmenn stemmer, er det fortsatt mulig å se annonser for flere av partiene i sosiale meder. Både Arbeiderpartiet og Høyre kunngjorde overfor Kampanje forrige uke at de ville fortsette å annonsere på Metas plattformer i valgkampinnspurten til tross for at Oslo tingrett har gitt Datatilsynet medhold i å pålegge Facebooks moderselskap dagbøter for ulovlig annonsering.

Ifølge tilsynet har ikke Meta fulgt opp forbudet mot å bruke persondata til overvåkingsbasert reklame.

Kommunikasjonsdirektør i Høyre, Daniel Torkildsen Lea, og kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Halvard Ingebrigtsen, har begge sagt at kjennelsen ikke påvirker deres beslutning om å annonsere hos Meta.

- Høyre sentralt benytter seg kun av demografiske data, som bosted og alder i vår annonsering. Vi benytter oss ikke av atferdsbasert målretting, som er kjernen til konflikten mellom Datatilsynet og Meta, sier Lea til Kampanje. 

Samtidig kommer Lea med en klar oppfordring til Facebook-eieren.

- Det er ingen automatikk i at vi vil fortsette å benytte oss av Metas plattformer til digital markedsføring. Vi forventer at Meta rydder opp, og følger gjeldende lovverk.

Les også: Høyre og Ap fortsetter annonsering på Facebook: - Forventer at Meta rydder opp

- Håpløst av Ap og Høyre

Dette får daglig leder i annonseselskapet Kobler, Erik Bugge, til å reagere.

- Det er håpløst av Ap og Høyre å si at Meta må rydde opp når de selv inkluderer en Facebook-piksel på sine sider, sier Bugge til Kampanje.

Han har funnet bevis for at den såkalte Facebook-pikselen er integrert i html-koden på nettsidene til Arbeiderpartiet og Høyre.

Kobler-sjefen viser videre til både Metas egne vilkår for pikselen, der de sikrer seg rettigheten til å bruke disse dataene til egne formål, og et lekket internt dokument som ble omtalt av Vice i fjor der det kommer frem at Facebooks egne ingeniører ikke har kontroll på dataene som samles inn av teknologigiganten.

Ifølge Metas egne nettsider er en de av fire nøkkelfunksjonene til Facebook-pikselen at man sikrer at annonsene vises til personer med størst sannsynlighet for å utføre en handling.

- Hva gir man Facebook av informasjon når man inkluderer Facebook-pikselen på nettsiden din?

- Det inkluderes et Java-script på siden som fanger opp alt hva brukerne gjør på siden, hva du søker på, hva du trykker på og hva du legger i handlekurven. De sporer og profilerer både Meta-brukere og de som ikke er brukere, sier Bugge.

Dermed faller påstanden fra Arbeiderpartiet og Høyre at de ikke bruker data basert på atferd i markedsføringen sin ifølge Kobler-sjefen.

- Politiske partier, som jo vedtok personvernforordningen i Norge, kan ikke selv bryte denne. Når Datatilsynet har beordret Meta til å stanse bruken av nordmenns persondata til overvåkingsbasert reklame med begrunnelsen at de bryter personvernforordningen, kan ikke de politiske partiene stikke hodet i sanden som de gjør nå.

Kobler har posisjonert seg som et alternativ til Meta med en kontekstuell annonseplattform. Det betyr at selskapet ikke sporer brukerne direkte, men finner dem ved å plassere annonsene i riktig redaksjonell kontekst.
  
Kampanje har tatt kontakt med Meta i forbindelse med denne saken, men de har ikke svart på våre spørsmål om Facebook-pikselen.

Blåser av kritikken


Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef tilbakeviser blåser av kritikken fra Kobler-sjefen.

- Informasjonskapsler på nettsiden, herunder pikselen, er samtykkebasert og krever at besøkende aksepterer markedsføringsførings-cookies. Vi har likevel valgt å ikke benytte oss av data knyttet til Facebook-pikselen til annonsering på Meta i valgkampen, sier Ingebrigtsen.

Det samme sier Høyres kommunikasjonsdirektør.

- Vi bruker ikke data som samles inn fra pikselen til å bygge målgrupper for annonsering. Data fra pikselen kan brukes til å bygge målgrupper til for eksempel «retargeting», men det har vi bevisst valgt å ikke jøre i denne valgkampen, sier Torkildsen til Kampanje.

- Hvordan kan dere hevde at dere ikke bruker atferdsbasert data i markedsføringen på Facebook når dere bruker denne pikselen?

- Vi bruker ikke atferdsbasert markedsføring. Vi bruker ikke data fra pikselen for å bygge målgrupper. I markedsføringen fra Høyre sentralt bruker vi kun geografi og alder når vi annonserer.

Svarene fra Arbeiderpartiet og Høyre beroliger ikke Kobler-sjefen.

- Det skjønner jeg ikke at de kan si. Alt som er offentliggjort og dokumentert viser at data fra Facebook-pikselen benyttes for å trene Facebooks maskinlæring. De kan ikke vite hvordan dataen brukes, mener han.

Ap og Høyre får Facebook-refs: - Håpløst