Dagens Næringsliv er opplagsvinner - for resten av bransjen har veksten nesten stanset helt

- Flere mediehus går en mer usikker tid i møte, sier bransjetopp.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag legger Mediebedriftenes landsforening (MBL) frem nye opplagstall for norske aviser. Tallene kommer under en uke etter at MBL kunne legge frem nye lesertall som viste at nettavislesingen var i ferd med å flate ut. De ferske opplagstallene tegner et lignende bilde. De viser nemlig at opplagsveksten vi har sett de siste årene er blitt redusert til nesten ingenting.Totalopplaget for norske aviser var på 2.582.349 i første halvår. Det utgjør en vekst på 0,8 prosent sammenlignet med samme periode i 2021. Året før var veksten til sammenligning på 3,9 prosent.

Sjefen i MBL, Randi S. Øgrey, er mindre optimistisk på vegne av medlemmene sine enn på lenge.

- Veksten vi har sett de siste årene avtar nå. Sammenlignet med utviklingen fra 2020 til 2021 er den heldigitale veksten omtrent halvert, og med økte kostnader for folk flest, går flere mediehus nå en mer usikker tid i møte, sier hun i en pressemelding.Det heldigitale opplaget vokser med snaue ti prosent og utgjør nå 55 prosent av totalopplaget. Komplettopplaget, som inkluderer papir og digitalt, faller med åtte prosent og det rene papiropplaget faller med 13 prosent.

DN gjør suksess i bedriftsmarkedet

Det er de nasjonale nisjeavisene som går mest frem, og ingen vokser mer enn Dagens Næringsliv som øker opplaget med 5.900. Dermed passerer DN 100.000 i opplag. 63 prosent av opplaget er heldigitalt.

- Er dette Janne Johannessen-effekten?- Det er først og fremst en veldig sterk laginnsats, sier sjefredaktør Janne Johannessen som minner om at hun tok over sjefsstolen i DN i mai.- Dette er DN-effekten. Vi er på en veldig god vei og vi ser en økende interesse for journalistikken vi leverer. Det er en ekstrem interesse for kvalitetsjournalistikk og for næringslivsjournalistikk. Økningen vår handler særlig om at vi har økt antall aktive bedriftsabonnenter. At norske bedrifter opplever DN som et nødvendig arbeidsverktøy for sine ansatte, synes vi er gledelig. 

- Er det mindre churn (frafall, red. anm.) på denne gruppen?- Ja, men det er to helt forskjellige måter å selge abonnement på, så vi sammenligner ikke så direkte. Vi ser en stabil interesse fra store norske selskaper og sentrale aktører i norsk næringsliv. Det er alt fra store selskaper til små og mellomstore bedrifter.

- Hva slags innhold er det som drar abonnementssalg?- Når det gjelder bedriftsabonnement, så er det blant annet innhold om jobb og ledelse og arbeidsliv, men også makroøkonomi og store bevegelser i markedet. Vi har også et stort kommentatorkorps som kommenterer alt fra finans og privatøkonomi til politikk og sikkerhetspolitikk. Det ser vi blir stadig viktigere for abonnentene.

Hårete mål:

Janne Johannessen mener alle norske bedrifter burde abonnere på DN. - Vi har store og hårete mål også fremover, men samtidig jobber vi også med å øke salg av privatabonnement, sier hun. Foto: Øyvind Elvsborg/DN

- Forventet utflating etter pandemien

En avis som opplever å gå mer eller mindre nøyaktig i null er regionsavisen Stavanger Aftenblad. Fra første halvår i 2022 sammenlignet med første halvår i fjor går avisen marginalt i pluss med 39 flere opplag i år.   

- Jeg er fornøyd med at det fortsatt er god, digital vekst mot fjoråret. Vi økte med nesten ni prosent i forhold til pandemiåret 2021. Og så registrerer vi at papir faller omtrent like mye, men vi skal fortsette å jobbe mot digital vekst, sier Kjersti Sortland, redaktør i Stavanger Aftenblad.  

Hun forteller at de forventer et fortsatt fall i papir i tiden som kommer, og understreker at det derfor er digital vekst som er viktigst. 

- Er du skuffet over at det ikke øker mer?  

- Nei, det kan jeg ikke være. Etter at pandemien var over så forventet vi en utflating. Folk har kanskje ikke det samme behovet for å sjekke daglige regelendringer eller om de kan sende barna sine i barnehagen den dagen. Vi er fornøyde med at vi er på plussiden og vi skal jobbe videre med det, sier Sortland.  

- Hvilke grep tar dere for å vokse?  

- Vi holder på med et strategiarbeid nå. Det viktigste er å være nyttig for innbyggerne og god på lokale nyheter, svarer Sortland.  

Legger nye planer:

- Vi holder på med et strategiarbeid nå. Det viktigste er å være nyttig for innbyggerne og god på lokale nyheter, sier Kjersti Sortland i Stavanger Aftenblad.

- Har en viktig rolle i urolige tider

Sjefredaktørene i DN og Stavanger Aftenblad håper begge at avisene deres vil komme et stykke ned på listen over utgifter nordmenn vil kutte i vinter for å spare penger.

- Det er noe vi bare må vente spent på. Jeg tror og håper at i vanskelige tider ønsker innbyggerne å følge med i nyhetene, blant annet for å holde seg orientert om hvilke regler og ordninger som kommer. Det blir en spennende tid for alle, både privatpersoner og forretningsdrivere. Høsten pleier å være en ganske god salgstid for oss, så det er vanskelig å spå, sier Kjersti Sortland.

- Er du redd for at bedrifter vil ofre DN-abonnementet når strømregninga kommer i vinter?- Vi må bare sørge for at journalistikken vår treffer så godt og er så bra at det ikke er aktuelt å kutte ned på DN. Det er nettopp i urolige tider hvor det er stor usikkerhet at bedriftene trenger å bli oppdatert og trenger å få hjelp til å navigere i kaoset man opplever. Der har vi en veldig viktig rolle, sier Janne Johannessen

Her ser du opplagstallene til landets ti største aviserDagens Næringsliv vokser mest

Avis 1. halvår 2022 1. halvår 2021 Endring i prosent
VG 299.000 303.000 - 1
Aftenposten 257.000 256.000 + 0
Dagbladet 104.000 99.000 + 5
Dagens Næringsliv 101.000 95.000 + 6
Bergens Tidende 89.000 86.000 + 3
Adresseavisen 76.000 75.000 + 1
Stavanger Aftenblad 63.000 63.000 + 0
Fædrelandsvennen 37.000 38.000 - 2
Klassekampen 34.000 33.000 + 2
Romerikes Blad 33.000 34.000 + 1

Tallene til VG inkluderer VG+ og tallene til Dagbladet inkluderer Dagbladet+.

Dagens Næringsliv er opplagsvinner - for resten av bransjen har veksten nesten stanset helt