Viaplay Group tar TV 2 til retten: - Det kan bli dyrt for dem

Viaplay Group mener TV 2 bedriver Premier League-tyveri. - Holder oss innenfor loven, svarer TV 2.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I august kunne Kampanje avsløre at det har brutt ut full konflikt mellom dagens rettighetshaver av Premier Leaugue, Viaplay Group, og forrige rettighetshaver TV 2.

Viaplay Group mener TV 2 forsyner seg grovt av klipp fra sendingene deres, langt utenfor det den såkalte nyhetsretten åpner for. Den gir medier uten sportsrettigheter muligheten til å sende «korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse

Viaplay Groups sportssjef Peter Nørrelund har tidligere kalt TV 2s bruk av klipp for «ren og skjær tyveri».

- TV 2 går inn og ødelegger våre muligheter for å kapitalisere på våre eksklusive rettigheter. Det kommer til en pris, sa Nørrelund til Kampanje i august.

Nå bekrefter han at de har stevnet TV 2 for retten.

- Vi har forsøkt med alminnelig dialog og sunn fornuft for å få TV 2 til å stanse dette. De har fortsatt bruken av våre klipp og også brukt de samme klippene i flere forskjellige artikler, så nå må vi få retten til å se på det, sier Nørrelund til Kampanje.

Les mer: Viaplay anklager TV 2 for Premier League-tyveri - varsler søksmål og millionkrav

- Krenker opp til 200 rettighetshavere

Viaplay Group mener TV 2 både tråkker på deres og andres rettigheter.- De har lagt ut klipp uten geoblokkering. Da krenker de ikke bare våre rettigheter, men opp til 200 rettighetshavere av Premier League. Det kan bli dyrt for dem, sier Nørrelund.Viaplay Group sitter selv på Premier League-rettighetene i åtte land utover Norge.

- Vi har dokumentasjon på at man kan se klipp fra TV 2 i alle disse landene.- Hva krever dere av TV 2? 

- Først vil vi at retten skal ta stilling til om TV 2 krenker våre IP-rettigheter. Det er vi helt overbevist om at de gjør.

- Lå litt i kortene hvor dette skulle ende

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 forteller at de mottok stevningen fra Viaplay sent torsdag kveld og at de derfor ikke har rukke tå gå gjennom innholdet i detalj.

- Vi har sagt ved flere anledninger at vi ønsker å møte dem til en dialog, men det har de ikke ønsket, sier Jansen Hagen til Kampanje.

Han avviser at kanalen beveger utenfor nyhetsretten i sin bruk av klipp fra Premier League.

- Vi mener at vi holder oss godt innenfor den lovfestede retten vi har som nyhetskringkaster. Kjernen er at nyhetskringkastere kan bruke levende bilder også fra viktige sportsrettigheter, selv om TV-rettighetene er solgt eksklusivt til andre. Det heter ikke noe sted at det er unntak for Premier League.

- Hvor har forsøkene på dialog stoppet opp?

- Den stoppet vel kanskje på det punktet der Viaplay gikk ut på en noe animert måte og sa at TV 2 stjal med armer og bein. Det lå litt i kortene hvor dette skulle ende. For vår det er det viktig å stå opp for prinsippet som nyhetsretten bygger på, nemlig at vi kan bruke levende bilder fra sportsbegivenheter som har allmenn interesse.

- Hvor går grensen for dere?

- Det er gjenstand for fortløpende redaksjonelle vurderinger. Vi opplever at vi utøver en nøktern og ansvarlig praksis rundt nyhetsretten. Eksempler på bilder som er innenfor nyhetsretten vil være scoringer fra Haaland og Ødegaard.

- Viaplay Group mener TV 2 også krenker opp mot 200 andre rettighetshavere ved å legge ut klipp uten geoblokkasjon. Hva tenker du om det?

- Det har ikke vært et tema meg bekjent så langt i dialogen med Viaplay. Får vi spørsmål om dette fra rettighetshavere, så får vi svare opp det. Kjernen her er nyhetsretten og vi tenker at vi vil stå ganske trygt i denne saken. Det er ikke noe vi frykter utfallet av.

Stor interesse:

Martin Ødegaard er ved siden av Erling Braut Haaland de største trekkplastrene for nordmenn i den britiske fotballigaen Premier League. TV 2 mener målene fra Haaland og Ødegaard er av allmenn interesse. Foto: AP Photo/Ian Walton

Viaplay Group tar TV 2 til retten: - Det kan bli dyrt for dem