Refser «usmakelig» Equinor-reklame: - Vi blir ekstremt provoserte

Equinors nyeste reklamefilm som feirer oljegigantens 50-års jubileum skaper ingen feststemning hos miljøorganisasjonene.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Bror Remen

Saken er oppdatert med kommentar fra Equinor etter publisering!

I Equinors nye reklamefilm takker selskapet alle som har bidratt til det 50 år lange norske oljeeventyret. Både gamle og nye ansatte, hav og vind og leverandører får alle en klapp på skulderen. I filmen retter Equinor også en takk til alle de som utfordrer dem med henvisning til miljøforkjempere.

«Nå trenger vi dere mer enn noen gang for å nå klimamålene», slår oljegiganten fast i reklamefilmen.

- Denne delen av vår 50 års kampanje er derfor en god anledning til å hedre alle som har bidratt de første 50 årene – alt fra lokalsamfunn, leverandører og partnere til de der hjemme, sier merkevaresjef og kreativ leder i Equinor, Henrik Øinæs Habberstad, om den nye reklamefilmen. 

«Takken» fra Equinor faller ikke i god jord hos Natur og Ungdom. Særlig bruken av bilder av skoleelever som streiker for klimaet, får miljøorganisasjonen til å se rødt.

- Vi blir ekstremt provosert av at de bruker bilde av skolestreikerne i egen reklamekampanje, særlig etter at de møtte massiv kritikk for nettopp dette i et grønnvaskingsforsøk under streikene, sier lederen for Natur og Ungdom Gina Sylver til Kampanje.

Hun viser til da Equinor i 2019 høstet sterk kritikk for å ha brukt et bilde av klimastreikende ungdommer foran Stortinget i annonser produsert av Aftenposten Brand Studio. Saken ble den gangen omtalt av Journalisten.

- De fremstiller det som at de tar kritikken og motstanden vår på alvor, og har genuine mål om å nå klimamålene. Det har aldri vært vår opplevelse, sier lederen for Natur og Ungdom, Gina Sylver, til Kampanje.

Les også: Equinor takker støttespillere og motstandere i ny reklamefilm: - En mulighet til å reflektere

Informasjonsdirektør i Equinor, Sissel Rinde, svarer følgende på kritikken fra miljøorganisasjonene:

- I denne filmen har vi ønsket å takke alle som har spilt en rolle i utviklingen av energinasjonen Norge og vår 50 år lange historie, også de som utfordrer oss og er uenige med oss. Vi ønsker det samme som de, et netto nullutslippssamfunn innen 2050, og at verden når målene fastsatt i Parisavtalen. Det vil alltid være ulike syn på vår virksomhet og strategi, og vi ønsker dialog og dem som utfordrer oss velkommen, sier hun til Kampanje.

Jeg synes reklamefilmen er svært usmakelig og rett og slett frekk. Aud Hegli Nordø, Greenpeace

- Det er ingen plass til Equinor

Natur og Ungdom-lederen peker på at Equinor planlegger for nye utbygginger og videre leting etter olje. I januar i år ble det blant annet klart at Equinor er tildelt 26 nye utvinningstillatelser av Olje- og energidepartementet. Sylver mener planene til Equinor ikke har noen plass i et nullutslippssamfunn. 

- Det er i direkte konflikt med FNs budskap om hva som skal til for å nå 1,5-graders målet. Det er ingen plass til ny olje og gass. Det er ingen plass til Equinor slik de drifter selskapet sitt i dag, fortsetter hun.

Heller ikke Greenpeace er særlig imponert over oljegigantens nye PR-fremstøt. 

- Jeg synes reklamefilmen er svært usmakelig og rett og slett frekk. Istedenfor å lage tåredryppende feelgoodfilmer som takker naturen og miljøforkjempere, burde Equinor konsentrere seg om å bli et fornybarselskap som faktisk tar vare på naturen, sier Aud Hegli Nordø, kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge til Kampanje. 

Les også: Oljegiganten feirer 50 år med ny TV-reklame og podkastserie: - Vi mener at vi har mye å være stolte av

Ikke imponert:

Equinors jubileumskampanje går ikke hjem hos lederen av Natur og Ungdom, Gina Sylver. Foto: Isabelle Poole.

- Direkte frekt

Kommunikasjonssjefen i Greenpeace mener det virker som om «det er noe grunnleggende Equinor har misforstått.»

- Det er ikke selve miljøkampen som utgjør forskjellen for verdens klima fremover. Det er handlingene til gigantiske oljeselskaper som Equinor. Som selskap har de uttalt at de ikke tror på 1,5-gradersmålet. Skal vi lykkes med klimamålet må oljegiganter som Equinor lytte til FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået som sier at det ikke er plass til nye olje- og gassfelt. Men i stedet for å gå fornybart ser vi at Equinor nå planlegger å bygge ut Wisting, verdens nordligste oljefelt, som vil komme i produksjon langt inn i fremtiden og kan føre til klimautslipp fire ganger så store som Norges utslipp. Det er helt tydelig at Equinor ikke har noen planer om å nå klimamålene, de planlegger for det motsatte, sier hun.

- Det er direkte frekt å bruke bilder av barn og unge som kjemper desperat for fremtiden sin, samtidig som Equinor planlegger å ødelegge nettopp denne fremtiden, legger hun til.

Refser «usmakelig» Equinor-reklame: - Vi blir ekstremt provoserte