NRK går tilbake i radiomarkedet - P4 har ikke vært større på 15 år

Nye radiotall for første halvår i år viser at P4-gruppen gjør et byks, mens NRKs kanaler går tilbake. - Små justeringer, svarer radiosjefen i NRK.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I første halvår 2022 hadde P4-gruppen en markedsandel på 23,9 prosent i det riksdekkende radiomarkedet. Det er den høyeste markedsandelen radiokonsernet har hatt siden 2007, og en økning på 7 prosent siden første halvår i fjor. Samtidig faller NRK sin markedsandel fra 66,8 prosent til 65,3 prosent. Det viser Nielsens radiotall for første halvår 2022. 

- Dette bekrefter at satsingen på et bredere kanaltilbud har vært den riktige veien å gå for å holde seg attraktiv hos både lyttere og annonsører, sier programredaktør i P4-gruppen, Anders Opsahl, til Kampanje.

P5 Hits har hatt fremgang i markedsandeler siden før pandemien, men opplever nå en tilbakegang i første halvår både for målgruppen 10 + og for målgruppen 10-49 år. P4-gruppen trekker likevel frem kanalen og programmet Frokostshowet som drivere bak P4s fremgang. 

- Vi var på jakt etter en programledergjeng som kunne skape radio og situasjoner som lytterne rett og slett ikke ville gå glipp av, og når vi nå ser hvordan Frokostshowet har befestet seg som en del av nordmenns morgenrutiner må jeg kunne si at vi virkelig har klart det. Niklas, Vida og Stian har virkelig funnet en form som trekker lytterne til Frokostshowet på P5 hver dag, sier Opsahl.

P5 Hits ligger nå på en klar andreplass for P4-gruppens mest populære kanaler i målgruppen under 50 år. Likevel er det fortsatt hovedkanalen P4 som er størst med sine 15,9 prosent i markedsandel, og den er også P4-gruppens største enkeltkanal for målgruppen under 50 år. Totalt har P4-gruppen rett over en tredjedel av radiomarkedet for lyttere under 50.

Må notere nedgang i første halvår:

NRK og radiosjef Cathinka Rondan må se at de faller i markedsandeler. Verst går det utover hovedkanalen P1, men NRK kan samtidig rapportere at blant annet NRK Nyheter går frem. Foto: Eivor Eriksen.

NRK: - Nokså likt det vi så før pandemien

For første halvår 2022 ender radiokjempen NRK opp med en markedsandel på 65,3 prosent. Det er et fall på 1,5 prosentpoeng sett opp mot første halvår 2021. P1 er den største taperen blant NRK-kanalene og faller med 1,8 prosentpoeng til en markedsandel på 36,6 prosent. 

- Samtidig øker NRK Nyheter med 0,4 prosentpoeng, NRK P1+ øker med 0,5 prosentpoeng og ellers er det små justeringer, kommenterer NRKs radiosjef Cathinka Rondan

Hun er spent på å se utviklingen i radiomarkedet fremover. 

- NRKs markedsandeler er nokså likt det vi så på samme tid før pandemien - og det er rundt der variasjonen har brukt å ligge. Så blir det spennende å se hvordan det utvikler seg nå som det blir mer normale tider, sier hun til Kampanje.

Første halvår 2019, altså før pandemien, hadde NRK en total markedsandel på 66,1 prosent. Radiohuset Bauer Media ender for øvrig opp med en markedsandel på 10,8 prosent i første halvår 2022. Det er et fall på 0,1 prosentpeng. 

- Ser man på totalt lyttervolum så taper ikke NRK alt for mye

Til tross for at P4 jubler for økning i markedsandeler, peker leder for video- og audio-avdelingen i PHD Media, Nina Birkeland, på at overordnet sett så går total lyttertid for radio ned fra 2021 til 2022. 

- Også er det rett at det er NRK som taper, mens Bauer Media går litt ned og P4 opplever en liten økning. Likevel så kan man se at NRK ligger godt an på Podtoppen, så om man tenker på det totale lyttervolumet til NRK så tror jeg ikke kringkasteren taper alt for mye, sier Birkeland om antall lytteminutter til Kampanje.

- Hvorfor tror du P4 opplever fremgang både på markedsandel og i lyttertid?

- De har fokus på programledere og har live-sendinger på alle kanaler. De har fokus på folk som prater, og det ser vi jo at folk liker når man ser på økningen i bruk av podkast. 

Hun peker samtidig på en liten overraskelse i tallene: P9 Radio Retro øker nemlig i målgruppen 10-19 år. 

- Der ser man en liten morsom økning som man ikke skulle forventet.

I den samme målgruppen er P4-gruppen nå faktisk nesten jevnstore med NRK. P4 vokser fra 31,6 prosent i første halvår 2021 til 41,4 prosent i 2022. NRK går på sin side ned fra 53 prosent til 45,6 prosent. 

NRK fortsatt storebror i radiomarkedet

Her kan du se radioselskapenes samlede markedsandeler for første halvår i 2022. Kilde: Nielsen. 

  • 65.3
    NRK
  • 23.9
    P4
  • 10.8
    Bauer

- Radio er høyere på agendaen enn bare noen få år

P4-gruppen har hatt det krevende de siste årene med fallende inntekter. Radioselskapet, som har Viaplay Group i ryggen, henter alle sine inntekter fra reklamemarkedet og her har radiokanalene fått en kald skulder av annonsørene de seneste årene.

Likevel kan ting tyde på at det er i ferd med å snu. Etter første halvår har omsetningen av radioreklame via mediebyråene økt med 14,2 prosent, ifølge Mediebyråforeningen. Da Kampanje tok en prat med P4-sjef Kenneth Andresen i mai i år, sa han dette om resultatene så langt i 2022:

- Det er nok et veldig sterkt år for oss. Vi fortsetter å investere i innhold og har lansert flere nye spennende programkonsept i år. Blant annet ny morgensending på P5 med Niklas Baarli, Vida-Lill Berge og Stian Røste. P4 er fortsatt den soleklare markedslederen på kommersiell side, men P5 er virkelig i ferd med å bite seg fast som en av hovedkanalene i norsk radio.

Nylig kunne Kampanje omtale at radiokonsernet leverte vekst på både topp- og bunnline da P4-gruppen fremla sine tall for 2021. 

- Jeg opplever at radio er mye høyere på agendaen enn for bare noen få år siden og at det er større oppmerksomhet rundt hva radio kan bidra med. Veksten i etterspørselen etter radioreklame er historisk sterk og vi opplever en kombinasjon av at eksisterende kunder øker investeringene sine kraftig, samt at vi har en sterk økning av nye kunder som enten prøver radio for første gang eller gjenoppdager radio, sa Andresen til Kampanje i mai i år.

Les også: P4 snur negativ reklametrend - øker omsetningen med 70 millioner kroner

NRK går tilbake i radiomarkedet - P4 har ikke vært større på 15 år