NRK fosser frem i TV-markedet – OL-smell for Warner Bros Discovery

Dermed er det statskanalen som har mest fart inn i den viktige TV-høsten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Saken oppdateres.

Sommeren er på hell og den store TV-høsten står for tur. Så nær alle de store TV-husene har nå presentert sitt programtilbud for høsten og lanseringsrushet avsluttes i dag når TV 2 slipper sin høstmeny. Best fart inn i TV-høsten er det allmennkringkasteren på Marienlyst som har om en legger de ferske augustandelene til grunn. De viser at NRK fosser frem på TV-markedet med en markedsandel i riksuniverset (10-79) på hele 45,1 prosent. Det er kraftig opp sammenlignet med tilsvarende periode i fjor da andelen var nede i 36,6 prosent.

Da NRK-sjefen presenterte sin høstmeny med blan annet Herman Flesvig i gangsterkomedien «Flus», Live Nelvik og Einar Tørnquist som programledere i helgeunderholdningen «Verdens beste venner» og dramaserien «Etterglød» var det en offensiv Vibeke Fürst Haugen.

- Jeg tror det kommer til å bli godt mottatt av publikummet vårt. Man ser her litt av bredden i oppdraget til NRK, sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til Kampanje i juni.

I løpet av august har NRK nytt godt av sterke sportsrettigheter som finalen i fotball-EM for kvinner og ikke minst friidretts-EM med mange sterke, norske prestasjoner og gulløpene til Karsten Warholm og Jacob Ingebrigtsen. Det skjer samtidig som alle de kommersielle TV-husene går tilbake i andeler. Både TV 2, Warner Bros. Discovery og Viaplay går tilbake. 

Les også: Peker ut NRK-seriene som skal ta opp kampen om strømmeseerne: - Det viktigste våpenet

Tror på TV-høsten:

Warner Bros Discovery-toppene tror på TV-høsten og menyen til TV-huset som teller kanaler som TVNorge, Eurosport og nå også strømmetjenesten HBO Max. Foto: Eivor Eriksen.

OL-smell for Warner Bros Discovery

NRKs fremgang skjer på bekostning av ikke minst Warner Bros Discovery som nå må konstatere at OL-festen er over for denne gangen etter at TV-konsernet i fjor på denne tiden hadde OL-rettighetene til sommerlekene i Tokyo alene. Nå faller markedsandelen fra 20,2 prosent til 14,5 prosent. Det er også lavere enn markedsandelene tidligere i sommer var.  

- I fjor hadde vi sommer-OL med enorme norske prestasjoner og god seing, så det er åpenbart som forventet at tallene er lavere i år, sier kommunikasjonsdirektør i Warner Bros Discovery, Hanne McBride, til Kampanje.

Discovery Warner Bros går inn i høsten med en speider-reality ledet av Steinar Sagen, true crime med Martine-saken og en kombo av både lokale sjekkemestere og folk med datingvansker i «Ex on the beach» og «Love IRL!».

- Vi fyrer av høstens premierer på rekke og rad i dagene som kommer, og vi syns vi har et variert og sterkt tablå, fortsetter McBride.

Les også: Slik blir TV-høsten på Discovery - fortsetter humorsatsing og jakter drapsmann i ny true crime

Vokser med HBO Max – men seingen faller

Men på strømmemarkedet derimot er det lyspunkter for den nylig sammenslåtte mediegiganten som nå teller kanaler som TVNorge, Eurosport, CNN og ikke minst strømmetjenesten HBO MAX. Seingen på HBO Max i august i år økte fra 0,9 minutter til hele 2,3 minutter i snitt i løpet av en av dag. Det kan ha sammenheng med at HBO Max i august hadde premiere på den påkostede eventyrserien «House of dragon». Også TV 2 Play økte seingen via strømming i august. 

Mer bekymringsfullt for markedet er det at fallet i seing på strømmetjenestene går tilbake med syv prosent til 14 minutter daglig seing i målgruppen 10-79 år. Legger en til nedgangen på TV generelt (lineært) så falt TV-seingen i august til fra 103 minutter til 79 minutter en nedgang på hele 23 prosent. 

Så gjenstår det å se om breddfulle TV-menyer fra både norske og internasjonale TV-hus er nok til å løfte seingen denne høsten både lineært og via strømming. 

Her kan du se markedsandelene til TV-husene og deres største kanaler for august i år. Alle tall fra Kantars TV-meter riksuniverset 10-79 år.NRK med best fart inn i TV-høsten

Kanal 2022 2021 Endring i %-poeng
NRK 45,1 36,6 + 8,5
- NRK1 37,9 29,6 + 8,3
- NRK2 5,8 5,6 + 0,2
- NRK3 1,3 1,5-  - 0,2
TV 2-gruppen 23,1  24,8 - 1,7
- TV 2 14,6 14,4 + 0,2
- Nyhetskanalen 4,7 5,0 - 0,3
Warner Bros. Discovery 14,5 20,2 - 5,7
- TVNorge 4,5 10,2 - 5,7
- Eurosport Norge 0,7 1,3 - 0,6
Viaplay Group 8,5 9,1 - 0,6
- TV3 3,7 3,9 - 0,2
- V Sport 1 0,4 0,3 + 0,1

 

NRK fosser frem i TV-markedet – OL-smell for Warner Bros Discovery