Kjøper McCann fra serbisk reklameinvestor – trer til side som byråleder og slipper inn ni nye partnere

Det er klart for et nytt kapittel i den gamle reklamestorheten McCanns uendelige kamp for å overleve.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En må nesten ha vært med i reklame- og kommunikasjonsindustrien i noen år for å huske McCann som ett av de største byråkonsernene på det norske markedet med milliardomsetning og en byråinntekt på 250 millioner kroner. De siste par årene har det imidlertid handlet mer om å overleve for toppsjef Bjørn Sloreby og resten av menneskene i reklamebyrået. Nå er det duket for et nytt kapittel i McCann-historien når den serbiske reklameinvestoren Srdjan Saper selger byrået til nettopp Sloreby. Saper kom inn på det norske og nordiske byråmarkedet for seks år siden, men begynner nå på det som kan virke som en gradvis tilbaketrekning.

- På et møte i Beograd i juni fikk et tilbud over bordet om en management buyout, og jeg kjente umiddelbart at det var interessant. En måned senere signerte vi avtalen. Da jeg fikk muligheten til å ta full kontroll ble jeg veldig motivert, sier Bjørn Sloreby til Kampanje.

Det er ingen pengemaskin Saper nå selger til Sloreby. De siste par årene har byrået fortsatt å tape penger i millionklassen. I 2020 måtte byrået til og med gå den tunge turen til byfogden å begjære oppbud før byrået igjen kunne starte opp med noenlunde blanke ark.

- Det har vært et par-tre bratte år med covid og det har vært slitsomt. Det har det vært, men nå har vi full kontroll, sier Sloreby til Kampanje.

Les også: Reklamebyrået Drive McCann er konkurs

Vi er i dag ganske blodtrimmet og har fått kuttet en del kostnader i denne prosessen. Bjørn Sloreby, nyslått McCann-eier

Vil dele på fremtidige overskudd

I 2021 tapte byrået nye to millioner kroner, noe som var på linje med tilsvarende tall i 2020.  Sloreby sier det «har vært mye å rydde i de siste årene», men at byrået nå står bedre rustet blant annet ved å flytte inn i nye lokaler hos sine gamle familiemedlemmer i Interpublic, mediebyråene Initiative og UM.

- Vi er i dag ganske blodtrimmet og har fått kuttet en del kostnader i denne prosessen. Vi har også fått en bra hjelp fra forrige eier til å rydde i kostnader og det er positivt. I tillegg vil jeg forenkle økonomien ytterligere ettersom det blir langt mindre behov for rapportering til utlandet, sier han.

- Det norske markedet trenger McCann?

- Ja, absolutt.  Nå tar vi på oss utfordrerrollen og det kler oss ganske godt, sier han.

Sloreby vil ikke kommentere kjøpesummen utover å si at han «har betalt for det.» Samtidig kan McCann-sjefen fortelle at han går inn i selskapet med to millioner kroner som han tar fra egen lomme. Samtidig åpner han opp for at selskapets ansatte kan bli med i en ny, stor partnergruppe. Der vil ni partnere dele 30 prosent av driftsoverskuddet samt motta en lojalitetsbonus ved et salg tilsvarende 30 prosent av verdien. Sloreby blir imidlertid eneeier med 100 prosent aksjene.

- Må partnerne dine betale noe for å være med i bonusmodellen?

- For å bli partner må man avstå totalt èn månedslønning som trekkes over en periode på noen måneder. Partnerskapet følger ansettelsen og opphører idet man eventuelt slutter i byrået, sier Sloreby.

- Hvor kom denne partnermodellen fra?

- Den kom fra unge herr Sloreby selv og jeg har tenkt på den en stund. Mitt motto i livet er at det kommer ingenting i en lukket hånd. Så du er nødt til å gi litt for å få noe og det gjelder vel på alle arenaer. Jeg ønsket å avse noe uten at partnerne gikk inn med mer enn en månedslønn, og da synes jeg en tredel var greit, sier Sloreby.

Les også: Drive McCann-sjefen om konkursen: - Jeg vil ikke, kan ikke og skal ikke skylde på koronakrisen

Blir McCann-partnere:

Nå blir det opp til denne gjengen å gi den gamle storheten McCann ny vind i seilene. Hele gjengen blir nå partnere i McCann etter at Bjørn Sloreby kjøper reklamebyrået. Fra venstre Tina Lund, Cecilie Relbo-Knutsen, Pia Østen, Marianne Hauknes, Jan Petter Ågren (foran på stol), Martin Berulfsen, Bjørn Sloreby, Kim Amundsen, (på stol foran), Anniken Storbukås Lohne, Stian Birkelid og Charlotte Havstad.

Trer til side som byråleder

For å finne noen som kan lede McCann i Norge fremover har Sloreby stilt sin plass som byråleder til disposisjon. Han går inn i rollen som arbeidende styreformann og gir daglig leder-jobben til Marianne Hauknes.

- Jeg har vært leder i over 20 år nå og trenger en ny rolle og jeg ønsker å forandre litt på ledelsen. Det kjennes riktig også er det hyggelig å gi Marianne en mulighet, sier Sloreby.

Hauknes kom til McCann denne våren og har tidligere erfaring fra DNX, Hyper, Elkjøp og SMFB.

- Hva slags McCann er du tar over?

- Det er et lite og smidig byrå som kan leverer alt og det vi ikke har, har vi veldig gode kontakter på. Vi har skikkelig dyktige kreatører og alle fagfolkene er utrolig flinke, erfarne og fine folk. Vi har mye å gjøre akkurat nå og det er en god kultur for å brette opp ermene og begynne jobben, sier Hauknes.

McCann har alltid vært solid forankret i retailbransjen med kunder som Q-meieriene, Lofoten, Vitus Apotek og Jernia, men har de siste årene også bygget seg opp innenfor helsesektoren og legemiddelindustrien der byrået blant annet samarbeider med McCann Health i Danmark. Haukenes sier McCann skal fortsette å satse på «kreativitet, lønnsom drift samtidig som man tar godt vare på kundene».

- Men det store målet vårt er å vokse. Vi skal bli flere også skal vi være med å kjempe om flere nye kunder, sier den nye McCann-sjefen

Selger McCann:

Etter å ha kommet inn som ny McCann-eier i 2016 har Saper nå lagt inn årene på reklamebyråmarkedet i Norge og selger selskapet til sin tidligere daglige leder.

Blir værende i SDG og i Norden

Det var mange som stusset da det ble kjent at serbiske Srdjan Saper kjøpte McCann og designbyrået Scandinavian Design Group (SDG) i 2016 fra det amerikanske selskapet Interpublic. Saper har en utstrakt reklamevirksomhet i Øst-Europa, men tok et stort veddemål da han tok over McCann og SDG i Norden gjennom selskapet I&F Norway.

- Endringen i Norge reflekterer I&Fs forretningsstrategi og prioriteter som går på å fokusere og betjene våre nettverkskunder og regionale kunder fra McCann i Sverige. Samtidig så har vi et fortsatt fokus på vårt merkevare- og designbyrå i Norge, Scandinavian Design Group. Norge er et lokalt orientert marked som er sterkt vektet mot lokale kunder og vi tror det beste for byrået vil være et lokalt eierskap. Vi ønsker Bjørn og resten av teamet alt godt, sier Srdjan Saper til Kampanje.

Saper reise på det norske byråmarkedet har vært blytung økonomisk med sammenslåinger av byråer, nedbemanninger og tap av kunder, men nå håper Sloreby at han sammen med sine nye partnere skal få McCann opp å stå igjen.

- Jeg tenker at McCann Oslo fortsatt skal være et utfordrerbyrå i Norge. med vekt på kreative idéer og konsepter og med digital forankring i alt vi gjør. Vi blir fortsatt en del av McCann-nettverket som tilknyttet partner og vil samarbeide med McCann internasjonalt som tidligere ved behov, sier Sloreby til Kampanje.

- Og når dere blir dere lønnsomme?

- Vi har lagt et realistisk budsjett for andre halvår som går i pluss og vi er bare en medium kunde fra at dette kan bli ordentlig hyggelig, sier han.

Her kan du se alle tallene til McCann, eller selskapet I&F Norway, for regnskapskontoret 2021. Alle tall i MNOK. Fortsatt millionunderskudd i McCann

McCann 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 22,9 16,5 + 39
Driftsresultat - 2,2  - 2,4 -
Resultat før skatt - 2,5 - 2,6 -

 

Kjøper McCann fra serbisk reklameinvestor – trer til side som byråleder og slipper inn ni nye partnere