Drive McCann-sjefen om konkursen: - Jeg vil ikke, kan ikke og skal ikke skylde på koronakrisen

Nytt stort underskudd også i 2019 ble enden på visa for Drive McCann.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag ble det kjent at reklamebyrået Drive McCann er slått konkurs. Administrerende direktør i det McCann-eide selskapet, Bjørn Sloreby, sier til Kampanje at lasten fra tidligere år ble for tung å bære for selskapet.  Det er særlig arven fra reklamebyrået McCann som har tynget etter at et av landets mest kjente reklamebyråer McCann og ekspressbyrået Drive ble slått sammen i fjor med Sloreby som ny sjef.

Det var Dagens Næringsliv som første meldte om konkursen. Bobestyrer Jon Erling Skjørshammer kunne fortelle næringslivsavisen at selskapet i dag har 18 millioner kroner i gjeld og bruttoverdier på 2,5 millioner kroner.

- Det ble for mye bagasje å dra med seg. Fusjonen i 2019 var riktig, men det ble for mye å dra på, sier Bjørn Sloreby til Kampanje i dag.

De to byråene ble i sin tid slått sammen for bedre kunne «levere ideer og markedsføring sømløst på tvers av kanaler.»

- Våre kunder setter pris på dette, og at vi forenkler våre prosesser for å bedre samarbeidet, er forretningsmessig fornuftig for både dem og oss, sa nordisk sjef og styreleder i McCann Drive, Richard Bonner-Davies til Kampanje i fjor.

Les også: Reklamebyrået Drive McCann er konkurs

Etter fusjonen:

I et siste forsøk på å redde McCann forsøkte nordisk McCann-sjef Richard Bonner-Davies å slå sammen byrået med det lønnsomme ekspressbyrået til Bjørn Sloreby, Drive Sloreby ble da ogs sjef for nye Drive McCann. Foto; Knut Kristian Hauger.

McCann-tap på over 50 mill.

Da reklamebyrået McCann ble slått sammen med Drive for et drøyt år siden hadde byrået vært gjennom noen turbulente år med flere lederbytter og store underskudd. Samlet har McCann tapt over 50 millioner kroner de siste syv årene frem til i fjor da selskapet fikk et underskudd på 5,4 millioner kroner før skatt.

- Jeg kan ikke kommentere fjorårstallene, men med negative tall fra McCann fra flere år tilbake ble det for tungt. Vi ser at vi ikke klarer å bli konkurransedyktige uten at vi nullstiller oss og trykker på den store reset-knappen, sier han.

Det nye og sammenslåtte byrået, Drive McCann talte 50 ansatte ved oppstart og hadde en omsetning på nesten 90 millioner kroner og en byråinntekt på rundt 70 millioner kroner. Ett år senere er staben halvert, omsetningen har falt og selskapet skal ha tapt rundt ti millioner kroner i 2019, etter det Kampanje kjenner til.

- Det har vært urealistiske budsjetter med for mange overraskelser, sier Sloreby.

Drive McCann møtte også utfordringer i fjor da flere store annonsører som Tine og Maarud avsluttet samarbeidet med byrået.

Les også: Tine vil ikke fornye med McCann - omsetningen stuper i hardt presset byrå

Vil ikke skylde på koronakrisen

Sloreby er tydelig på at han ikke vi legge alt ansvaret på forhistorien.

- Jeg skal også legge meg flat for at jeg har hatt for lite fokus på new biz, men vi har virkelig gjort alt vi kan for å unngå dette. Når vi i tillegg da får korona på toppen så ble det rett og slett for mye, sier Sloreby.

- Hvor mye har koronakrisen spilt inn?

- Enkelte av kundene har vært nødt til å bremse, men jeg vil ikke, kan ikke og skal ikke skylde på koronakrisen. Vi skal være dønn ærlige på at dette klarte vi ikke, men vi kommer også til å komme ut av dette som et sharpere og et smartere byrå. Det har vi bevist den siste tiden både ved å vinne kunder, prosjekter og flere globale priser, sier han.

Vil satse fremover

Når konkursen først er faktum er det største eier Srdjan Saper som tar den største smellen. Totalt har den serbiske reklameinvestoren gått inn med 16 millioner kroner i det norske reklamebyrået. Penger som nå er tapt. Saper som gjennom sitt selskap I&F McCann har rettighetene til å drive under McCann-merkevaren i Norden, er likevel innstilt på å satse fremover sammen med Sloreby i Norge.

- I løpet av dagen i dag har jeg rukket rundt på de fleste store kundene og fra de jeg har fått tak i så er det utrolig hyggelig å høre at de forstår vår situasjon, er støttende i det vanskelige terrenget vi står i og er positive til videre samarbeid etter at vi har trykket på reset-knappen, sier Sloreby.

Det nye selskapet vil bli drevet som tidligere, men i motsetning til tidligere vil Sloreby nå rapportere direkte til Beograd og Saper ammen med resten av de nordiske byrålederne. Tidligere Norden-sjef Richard Bonner-Davies får nye oppgaver i gruppen, men vil i en interimperiode fortsette i styret i det nye selskapet.

Før Drive McCann slo seg selv konkurs byttet selskapet navn til Drive Oslo. Hva navnet på det nye selskapet skal være er ikke kjent.

I McCann-familien i Norge ligger også designselskapet Scandinavian Design Group (SDG) som ikke er berørt av konkursen.

Drive McCann-sjefen om konkursen: - Jeg vil ikke, kan ikke og skal ikke skylde på koronakrisen