Helge Lurås beskylder Resett-eier for løgn: - Frafallet begynte da jeg fikk sparken

Det sier tidligere Resett-redaktør Helge Lurås i lys av abonnentflukten fra Resett.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forrige uke kunne Kampanje melde at omtrent 800 Resett-abonnenter har forsvunnet på ett år. I dag skal nettstedet ha rett under 1.900 abonnenter og dermed har hver tredje Resett-abonnent forsvunnet siden oktober i fjor. Nå styrer avisen også mot millionunderskudd for 2022. Daglig leder i Grafen (selskapet som utgir Resett, red.anm.), Henrik S. Werenskiold, fortalte i den anledning at de allerede hadde merket et stort frafall i mars da 500 abonnenter skal ha sagt opp som følge av at Resett la kommentarfeltet bak betalingsmur. Nå får han passet påskrevet fra tidligere redaktør Helge Lurås som mener Resett er uærlige omkring kundeflukten:

- Det er for øvrig direkte løgn at 500 sa opp da vi la kommentarfeltet bak betalingsmur i april. Tvert imot fikk Resett nye abonnenter. Frafallet begynte i juni da jeg fikk sparken, hevder den tidligere Resett-redaktøren, Helge Lurås.

Lurås kan imidlertid ikke dokumentere påstanden om at størsteparten av frafallet kom etter hans avgang, men han henviser til et intervju hos Journalisten med konstituert Resett-redaktør Maria Zähler to uker etter hans avgang. Da skal avisen ha hatt drøyt 2.276 abonnenter, og opplevd et frafall på 339 abonnenter etter sparkingen av Lurås. Med andre ord skal Resett ha hatt 2.615 abonnenter da Lurås fortsatt var redaktør i Resett.

Med rett under 1900 abonnenter i dag, mener altså den tidligere Resett-redaktøren at over 700 abonnenter har falt fra etter hans Resett-exit. Konfrontert med Lurås sin påstand om løgn, skriver styreleder i Resett, Monica Staff, følgende i en e-post til Kampanje. 

- Vi har ingen kommentarer til Lurås sine påstander. Resett har lagt dette bak seg, og er opptatt av å se fremover. Vi vil anbefale Lurås å gjøre det samme, sier Staff. 

Les også: Hver tredje Resett-abonnent har forsvunnet - nå går avisen med millionunderskudd

Styrer mot millionunderskudd

Akkurat hvor mange abonnenter Resett har, og hvor mange de har mistet når er ikke helt enkelt å få greie på. Det henvises til flere tall. I august skrev eksempelvis Werenskiold til Medietilsynet at de hadde mistet 564 abonnenter etter Lurås sin avgang, samtidig som 20 nye hadde kommet til. 

Men til Kampanje sa han som tidligere nevnt at 500 abonnenter forsvant i mars og at ytterligere 400 forsvant etter Lurås sin avgang. 

Samtidig som abonnentene faller fra, opplever også Resett et inntektsfall for årets seks første måneder. Fallet fra donasjoner er størst og driftsinntektene ender på 3,1 millioner kroner. Det er 630.000 kroner mindre sammenlignet med samme periode i fjor. 

I disse dager skal Resett derfor være i gang med å hente ny kapital til selskapet, som nå ligger an til millionunderskudd for 2022. 

- Styret holder på å rydde opp i Resett etter den forrige administrasjonen og jobber med å reise kapital for en ny satsing for å få en profesjonell redaksjon på plass, skrev styret til Kampanje forrige uke.

Da ønsket de ikke å kommentere om planen er å hente kapital fra nye eller eksisterende aksjonærer. I sommer solgte for øvrig Lurås sin aksjebeholdning i selskapet på omtrent 15 prosent til en pris på syv kroner per aksje. Det priset selskapet til 1,7 millioner kroner, et markant verdifall siden forrige emisjon i 2021, da selskapet ble priset til 26,5 millioner kroner.

- Har rundt 10.000 lesere om dagen

Hvordan går det så med Lurås’ nye medieprosjekt? I slutten av denne uken vil Lurås ha vært på luften med sitt nye prosjekt iNyheter i en måneds tid, men abonnentene som har falt fra hos Resett har enda til gode å melde seg på Lurås sin nye nettavis, som nå skal ha knappe 100 abonnenter. 

- Vi har kun hatt abonnementsløsningen oppe en ukes tid og har fortsatt noen tekniske utfordringer som må løses. Men vi nærmer oss hundre abonnementer og ser det som en god start. Donasjoner har vi ikke helt oversikt over ennå, men det kommer en del inn, skriver han til Kampanje.

Slik som i Resett, legger også iNyheter opp til at brukere kan støtte via donasjoner. Han opplyser samtidig at de ligger omkring 10.000 unike brukere om dagen. 

- Det er aldri enkelt å starte opp en ny nettavis med så små ressurser som vi har. Men vi har kommet godt i gang og ligger på +/- 10.000 unike brukere om dagen. Men fortsatt er det veldig mange som ikke har hørt om iNyheter eller vet hvordan de skal finne oss. Det kommer til å ta tid å få opp lesertallene men det er vi forberedt på, sier Lurås. 

Helge Lurås beskylder Resett-eier for løgn: - Frafallet begynte da jeg fikk sparken