Da regjeringen la frem sin nye og etterlengtede strømstøtteordning for bedrifter fredag morgen, gikk også kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) ut med en oppfordring om å spare strøm ved offentlige bygg.
- Jeg mener det er viktig at staten tar grep for å bidra til lavere energibruk. Eiendomsporteføljen til staten er av betydelig størrelse, med et stort potensial til å spare strøm. Lavere energibruk vil i tillegg være økonomisk lønnsomt for staten, skriver Gjelsvik i brevet.
Han vil likevel ikke innføre håndfaste krav til eksempelvis senket temperatur og mindre belysning av offentlige bygg, slik andre europeiske land har innført. Det kan også være en fordel for NRK, som per dags dato sitter på en bygningsmasse på 110.000 kvadratmeter på Marienlyst. Tomten er som kjent kjøpt opp av investeringsselskapet Ferd, og skal rives når NRK flytter til sitt nye hovedkontor ved Ensjø.
- Alle vet at strømprisen er høy, og dette er en oppfordring og en formaning generelt sett. Vi går over til energieffektive tiltak der det er hensiktsmessig og riktig, og vi har nå eksempelvis Led-lys nesten overalt med unntak av noen studioer og produksjoner. Der jobber vi med tiltak fortløpende, sier økonomidirektør i NRK, Andreas Norvik, til Kampanje.
Kampanje har tidligere omtalt at NRK i 2021 brukte 43 millioner kroner bare på strømutgifter. Norvik poengterer at det for NRK ikke er hensiktsmessig å innføre storstilte effektiviseringstiltak ved Marienlyst når bygget skal rives.
- Vi sitter på bygg som ikke er bygd for en strømpris på det nivået vi har nå, både i Trondheim og Tromsø og ikke minst Marienlyst. Vi kan ikke bruke store summer på å effektivisere når vi skal rive bygget om noen år. Vi må gjøre en avveining av hva som er hensiktsmessig, og vi må tenke helhetlig. Vi bruker fjernvarme i Bergen og Marienlyst som er fritatt for mye av kostnadsproblematikken. De øvrige stedene er hovedkilden strøm og vi prøver etter beste evne å minimere strømforbruket og at minst mulig av våre midler brukes på det. Likevel er bildet ganske krevende.
- Men har NRK noen konkrete tiltak de kan gjøre ved bygningsmassen sin - kan man eksempelvis skru av lyset i kantina tidligere om kvelden?
- På Marienlyst er det døgndrift, så vi kan ikke skru av kantinen. Vi har vakter som går runder dagtid og nattestid, og som skrur av lys i rom ved endt arbeidsdag. Ved fellesarealene må det likevel være lys på der det er virksomhet. Et tiltak kan være lysstyringssensorer, men å investere i et gammelt bygg som skal rives er ikke klokt. Det kan likevel være at vi må se på slike tiltak i lys av hvordan strømprisen er nå.