Galopperende strømpriser bekymrer NRK-ledelsen: - Vi har betydelige merkostnader i år

I fjor brukte NRK 43 millioner kroner på strøm. Siden den gang har strømprisene økt med over tre-gangeren.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Aldri har strømprisene vært høyere enn det siste året, og fredag denne uken når prisene i Bergen og Oslo sine høyeste nivå for i år. At det stadig slås nye strømprisrekorder har blitt vanlig lesning etter høsten 2021. Uvanlig lite nedbør, en kald vinter og en kald vår, i tillegg til at to nye strømkabler til Europa ble satt i drift, har gjort sitt til at nordmenn fra Sør-Norge betaler mer for lys og varme i hjemmet. Ting har heller ikke blitt bedre etter Russlands innvasjon av Ukraina, hvor reduserte gassleveranser til Europa igjen har presset prisene opp. 

Dette merker også mediebransjen, hvor man eksempelvis har kostnader knyttet til enten digital eller fysisk distribusjon - eller som NRK - distribusjon av signaler omkring i hele landet. Det koster penger når det stadig vekk slås nye strømprisrekorder.

- Det har trolig slått like tøft ut (for NRK, journ. anm) som for din private husholdning. Vi har sikret deler av forbruket og låst prisen, så vi har ikke fått den verste knekken, men vi har fortsatt betydelige merkostnader i år. I fjor hadde vi 43 millioner i totale kostnader for strøm og fjernvarme, forteller finansdirektør i NRK, Andreas Norvik, til Kampanje. 

- Du regner ikke med at disse kostnadene vil minke i 2022?

- Nei, strømmen er blitt vesentlig dyrere for alle – også NRK. De har blitt tredoblet, og det påvirker oss. Hvordan dette ser ut totalt sett vet vi ikke enda. Vi har sikret noe så kostnadsøkningen blir ikke like stor som prisøkningen. 

Binder strømprisen:

NRK og finansdirektør Andreas Norvik forteller at de binder strømforbruket sitt til fastpris, og sikrer dermed mesteparten av forbruket sitt. Man kan nemlig binde strømprisen inntil 80 prosent av estimert forbruk. Resterende går til vanlig spotpris. Foto: NRK

- Vi har betydelige merkostnader

I 2020 skal NRK sine strømkostnader ha ligget på omkring 39 millioner kroner. Altså steg NRKs strømutgifter med fire millioner kroner fra 2020 til 2021. Likevel kan det se ut som om kringkastingskanalen slapp relativt billig unna sett i lys av at den gjennomsnittlige spotprisen i 2020 var den laveste årsprisen som noen gang har vært registrert på kraftbørsen Nord Pool. Til sammenligning var snittet på spotprisen seks ganger dyrere i 2021 enn i 2020. 

Men prisvekten for i år som hittil er omtrent tre ganger så høy som fjoråret, bekymrer NRK. 

- Har dere gjort en beregning på hvor mye merkostnader dere vil få på det i år?

- Ja, men det ønsker jeg ikke gå ut med. Vi har betydelig merkostnader på de aller fleste innsatsfaktorer, men strøm er av de som har vært mest bekymringsfullt prosentuelt sett, svarer Norvik. 

Han ønsker ikke å kommentere på hvor stor endringen er for NRK hittil i år sammenlignet med i fjor, men forteller at det er mye ved driften til NRK som krever energi:

- Vi har kostnader til blant annet varme, kjøling, lys, studioer, kamera. I tillegg er  distribusjonssiden kostbar, der NRK sender signaler til hele Norge. Vi kjøper dessuten betydelig servertjenester hvor leverandørene videre belaster strømkostnadene på oss. 

Galopperende strømpriser bekymrer NRK-ledelsen: - Vi har betydelige merkostnader i år