Amazon-direktør varsler nye norske TV-produksjoner: - Det er mye høyere nivå nå

Fem kvinner bestemmer hva TV-seerne skal få servert av dramaserier fremover.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Under «Seriedagene» på Vega kino i Oslo denne uken var dramasjefene i TV 2, NRK, Warner Bros. Discovery, Viaplay og Amazon samlet for å diskutere fremtidens dramasatsinger. At det kun var kvinner i lederstolene, ble raskt adressert av moderator Ivar Køhn. som til daglig jobber som sjef i TV-produksjonsselskapet Rubicon. 

- Den største forskjellen på i dag og tidligere er at det er mye høyere nivå nå, sa direktør for Amazon studios, Karin Lindström, spøkefullt.

Les også: Tar over som dramasjef i NRK – har tidligere jobbet med Skam, Lykkeland og Exit

For man skal ikke mange år tilbake i tid før dramasjefene var utelukkende bare menn, hvilket Lindström påpeker til Kampanje.

- Er det bra at det bare er kvinner?

- Jeg tror det er veldig bra. I hvor mange år har det ikke bare sittet menn i de stolene? Så nå gjør det vel ikke noe at det kun er kvinner, spør Lindström retorisk.

Nå skal hun, Marianne Furevold-Boland (NRK), Rebecca Medbøe (Warner Bros. Discovery), Alice Sommer (TV 2) og Tanya Nanette Badendyck (Viaplay) styre Norges dramafremtid.

Les også: TV- og eventsjefen i NRK P3 blir dramasjef i Discovery: - Må være Norges kuleste jobb

Det kommer norske produksjoner til høsten som vil bli lansert snart, men jeg kan ikke si noe om hva som kommer. Karin Lindström, dramasjef i Amazon Prime Video
Seriemestre:

Karin Lindström, Rebecca Medbøe, Marianne Furevold Boland og Alice Sommer er alle seriemestre på hver sin kanal, henholdsvis Amazon, Warner Bros. Discovery, NRK og TV 2. Foto: Eivor Eriksen.

Klatrer på topplisten

Kampanje har ved flere anledninger i år skrevet om Amazons inntog på det norske markedet. Med internasjonale storsatsinger som «The Boys» og «Ringenes Herre: Maktens ringer» skal de lokke norske seere til strømmetjenesten. Lindström er glad for at Ringenes herre-serien endelig er på skjermen og håper den faller i god jord hos det norske folk.

- Jeg håper serien vil få oss opp i abonnenter. Jeg er veldig glad for at serien er på skjermen, den har jo fått veldig gode tilbakemeldinger både av kritikere og publikum, sier Lindström.

Amazon har etterhvert begynt å få seg et solid fotfeste på det norske strømmemarkedet der stadig flere skaffer seg abonnement. I løpet av det siste året har strømmetjenesten til verdens største netthandelsselskap gått fra seks prosent og opp til ti prosent, ifølge Kantar. 

Samtidig er Kampanje kjent med at Amazon har begynt å røre på seg hva gjelder norske TV-produksjoner, både fiksjon og andre typer programmer. Tidligere i år ble det også til at den tidligere TV 2-programlederen, Stian Blipp, inngikk et samarbeid med Amazons strømmetjeneste.

Lindström ønsker imidlertid ikke si noe om de lokale investeringene til Amazon, ei heller hvor mange titler som kommer til tjenesten. Hun forsikrer imidlertid det norske folk om at de jobber hardt med å få på plass norsk innhold.

- Det kommer norske produksjoner til høsten som vil bli lansert snart, men jeg kan ikke si noe om hva som kommer. I tillegg har vi mange prosjekter under arbeid, sier Lindström til Kampanje.

Les også: Amazon tar opp kampen med HBOs drager med tidenes mest påkostede TV-serie: - Stort, eksklusivt og dyrt

Ønsker seg menn:

Alice Sommer, dramasjefen i TV 2, ønsker seg flere menn til kanalen. Seerdemografien viser at det er et lite overtall av kvinnelige seere. Foto: Eivor Eriksen.

Vil ha mer innhold til «Mann (27)»

TV 2 har denne høsten flere nye serier på gang med blant annet filmatiseringen av Jo Nesbøs roman «Hodejegerne» og den nye thrillerserien «Ammo» med Nicolai Cleve Broch i hovedrollen. Dramasjefen i kanalen kommer imidlertid med lovnader om at de skal fortsette å produsere innhold til enhver smak, selv om hun i skrivende stund kjenner på savnet etter en bestemt målgruppe.

- Vi trenger mer innhold til «Mann (27)», sier dramasjef i TV 2, Alice Sommer, til Kampanje.

- Det som kommer utover nå av drama er mer humordrama. Vi lager drama for både brede og spissere målgrupper der hvor jeg tror at «Mann 27» vil føle seg mer hjemme i det humortilbudet vi har, legger hun til.

Hun forteller at seerdemografien har en liten overvekt av kvinner, og at det er derfor hun ønsker seg mer innhold til den mannlige delen av befolkningen.

- Vi ønsker å være relevante for alle. Alle skal finne noe de elsker hos oss. Vi prøver å balansere det ved å bestille og produsere innhold som kan favne bredt, sier Sommer som håper den nye storsatsingen «Ammo» skal sørge for balanse i demografien. Det er en serie som fenger på tvers av kjønn og alder, og på veldig mange nivåer i samfunnet, sier Sommer.

Les også: Her er de nye programtoppene i TV 2: - Har fått på plass et bra team

Nordisk dramadronning:

Tanya Nanette Badendyck er den som jobber med dramaproduksjoner i Viaplay og var sist uke i Oslo for å snakke om sine nye TV-serier. Viaplay er kanskje det strømmeselskapet som lager flest nordiske dramaserier akkurat nå. Foto; Eivor Eriksen.

To kvinner ansatt bare i år

To av dramasjefene som var til stede under «Seriedagene» har vært i stillingen i mindre enn ett år. Ferskest av de alle er NRKs dramasjef, Marianne Furevold-Boland, som ble annonsert klar for stillingen 28. juni i år.

- Det er en del av NRKs samfunnsoppdrag å speile den norske befolkningen, og det skal også dramasatsingen gjøre. Samtidig skal vi være modige og risikovillige, sier NRKs dramasjef, Marianne Furevold Boland.

Men også Warner Bros. Discovery har i år hentet inn en kvinne til å styre dramasatsingen i kanalen. Rebecca Medbøe kom fra stillingen som fungerende redaksjonssjef TV og event i NRK P3, men ble annonsert klar som dramasjef i april i år. Begge disse tok over etter det som hadde vært mannlige dramasjefer.

I mai i fjor skrev Kampanje som de nye programtoppene til TV 2. Da ble Alice Sommer oppgitt som sjef for drama etter at Christopher Haug ble hentet til HBO Europe.

Tanya Nanette Badendyck gikk på sin side inn i en nyopprettet stilling tilbake i 2018 i Viaplay. Og med Lindström på plass for Amazon er det kun nevnte Christopher Haug i HBO Max i Norden som er eneste hane i kurven.

Les også: TV 2s dramasjef slutter – går til HBO

Amazon-direktør varsler nye norske TV-produksjoner: - Det er mye høyere nivå nå