Altibox vokser mest - har tatt igjen Telenor selv uten TV 2-avtale

Men nå haster det for partene å komme til enighet, mener mediebyråtopp. Denne uken har konflikten vart i et halvt år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Øyvind Hofsrud Journalist

Nye tall fra Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) for årets første kvartal viser at vi kan være i ferd med å få et tronskifte på det norske TV-markedet. Nå er nemlig markedsandelen til Altibox og Telenor nøyaktig like stor - 25,6 prosent - og det skyldes først og fremst kraftig vekst for Altibox.

Lyse-konsernets TV-distributør har økt sin markedsandel med 2,5 prosentpoeng på ett år. På samme tid har Telenor opplevd en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng. 

Ingen andre TV-aktører vokser mer på TV-markedet.

- I en tid med stadig større og mer fragmentert underholdningstilbud, tror jeg mange kunder setter pris på en aktør som samler, tilgjengeliggjør og presenterer innholdet og gir kundene muligheten til å velge en skreddersydd pakke med blanding av både strømmetjenester og lineære kanaler, sier kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til Kampanje.

Det totale TV-markedet talte ved utgangen av første halvår i overkant av 2,1 millioner abonnementer. Den samlede omsetningen var på 5,2 milliarder kroner.

Det skal nevnes at Telenor også eier 50 prosent av TV-distributøren Allente, som har en markedsandel på 14,9 prosent.

Har stått uten TV 2-avtale i et halvt år

Veksten kommer til tross for at Altibox siden 1. april ikke har hatt mulighet til å tilby kundene sine TV 2s kanaler. Partene har for lengst satt norgesrekord i en pågående TV-konflikt. Førstkommende lørdag markerer de en ny tvilsom milepæl når uenigheten har vart i et halvt år.

Det har snart gått syv uker siden partene kunne informere om at de hadde gjenopptatt forhandlingene. Siden har de hatt lite nytt å melde.

Nå haster det ifølge TV-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat for Altibox og TV 2 å komme til enighet.

- Det haster veldig å få på plass en avtale. Lineær-seing har fått et skudd seg et skudd for baugen og mistet mye av styrken den siste tiden, sier Wiberg til Kampanje.

- Bruddet har ført til at 20-25 prosent av TV 2s seere er borte, noe som fører til at TV 2 som dekningsbærer for annonsørene taper seg. Så både jeg, annonsørene og andre mener at det er svært viktig å få på plass en avtale slik at man kan bekrefte trygge leveranser og kommersiell TV som en annonse-kanal, samt tillit hos annonsøren så man kan planlegge 2023-annonseringen med et fullverdig TV 2-tilbud, fortsetter han.

Håper på avtale:

Sarah Willand i TV 2 lever i håpet om at de skal komme til enighet med Altibox om en ny avtale. Foto: TV 2

TV 2: - Krevende forhandlinger

For TV 2 betyr konflikten flere titalls millioner kroner i tapte distribusjons- og reklameinntekter hver eneste uke. 

- Når nyheter og programmer ikke har vært tilgjengelig i Altibox sitt TV-tilbud på et halvt år, så er det klart at det gir konsekvenser for TV 2. Så er det aller mest leit overfor seerne, og vi skjønner godt at de er utålmodige. Forhandlingene er krevende og tar tid, men vi er fortsatt i dialog og håper vi snart kommer til en avtale, sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til Kampanje.

Tidligere denne uken kunne TV 2 presentere sin nye samarbeidsmodell med Telenor, som partene kom frem til etter syv uker med konflikt i fjor vinter.

Les mer: Ny TV 2-avtale kan sende strømmetall til himmels - men Telenor-kundene får mulighet til å velge bort TV 2 Play

- Noen kunder er mer fornøyde enn tidligere

For Altibox har ikke konflikten fått dramatiske konsekvenser ennå. Ifølge kommunikasjonsdirektør Andreas Veggeland har de flere TV-kunder i dag enn de hadde da de mistet rettighetene til å vise TV 2s innhold i april.

Han hevder de heller ikke tjener noe på konflikten.

- Pengene vi slipper å betale til TV 2 bruker vi til å kompensere TV-kundene i form av ekstrapoeng til å velge annet innhold eller en kronerabatt, sier han.

Tilbakemeldingene fra kundene skal være delte.

- Noen er mer fornøyde enn tidligere fordi de setter pris på at vi tar kampen for å sikre et fortsatt godt underholdningstilbud uten galopperende priser, mens andre savner TV 2-innholdet og er utålmodige nå som denne situasjonen har vart så lenge. Vi får tilbakemeldinger som tyder på at mange av TV-kundene våre velger inn alternativt innhold samtidig som det også er mange som kjøper seg en tilgang til TV 2 Play dersom det er innhold der de ikke ønsker å gå glipp av.

- Hvordan går forhandlingene nå?

- Angående forhandlingene kan jeg bekrefte at vi fortsatt er i forhandlinger med TV 2, men utover det ønsker vi ikke å kommentere disse.

Altibox og Telenor på delt førsteplass

Her ser du markedsandelene til de norske TV-distributørene ved utgangen av første kvartal. Kilde: Nkom

 • 25.6
  Altibox
 • 25.6
  Telenor
 • 17.7
  Telia
 • 14.9
  Allente
 • 10.7
  RiksTV

Altibox vokser mest - har tatt igjen Telenor selv uten TV 2-avtale