Medieviter mener denne forsiden er historisk: - Ikke noe vi tenker på nå, svarer Ap

- Første gang en utenlandsk avis rydder forsiden for å komme med en oppfordring til norske politikere, sier Tellef S. Raabe.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Tidligere i dag skrev Kampanje om at den danske avisen Dagbladet Information langer ut mot Norge og Norges kommende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på avisens forside og på lederplass

«Hvis ikke dere med 12.000 oljemilliarder kan gjennomføre et raskt grønt skifte, så kan ingen» skriver avisen på forsiden.

- Ved valget til Stortinget mandag hadde Norge sjansen til å ta et stort ansvar på sine brede skuldre og vise oljeproduserende land verden over at det er mulig å skifte kurs i tide. Men sånn gikk det ikke. Det er en vanskelig oppgave, men kjære Jonas Gahr Støre, du har en forpliktelse til å gå først i klimakampen, skriver avisen blant annet. 

Tellef S. Raabe, doktorgradstipendiat i mediesosiologi ved University of Cambridge, sier at det nærmest har blitt en tradisjon i Norge at avisene rydder forsidene med ujevne mellomrom for å adressere utenrikspolitiske utviklinger. 

- Eksempler er da daværende sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten henvendte seg til Facebooks Mark Zuckerberg på avisens forside, og senere da Aftenposten ryddet forsiden sin for å adressere Kina og manglende pressefrihet i Hong Kong. Såvidt jeg vet er dette første gang en utenlandsk avis rydder forsiden for å komme med en lignende oppfordring til norske politikere, sier Raabe til Kampanje. 

Han sier at han usikker på hvor virkningsfullt det vil være at en sentrum-venstre-avis «uten et enormt nedslagsfelt» oppfordrer Jonas Gahr Støre til å gå foran i klimakampen. 

- Det er vanskelig å snakke om sånne kausale effekter. Jeg tror ikke denne avisforsiden i seg selv vil utgjøre en forskjell, men at den vil spre budskapet til det danske folket er jo en annen sak, sier han.

Å starte lederen med «kjære Jonas Gahr Støhre» er et veldig kleint retorisk grep. Det bør man alltid unngå Tellef S. Raabe, doktorgradstipendiat i mediesosiologi

- Kan føre til tettere samarbeid mellom landene

Raabe mener hovedbudskapet om at Norge bør gå foran som et godt forbilde i klimakampen likevel er interessant i en skandinavisk og nordisk kontekst. 

- I Norge har det forsåvidt vært mye mediefokus på det danske partiet Socialdemokratiet og deres innvandringspolitikk i valgkampen. Det har vært ymtet frempå at Ap kanskje burde velge en lignende retning, uten at det tilsynelatende har fått nevneverdig innflytelse, sier Raabe.

Han legger til at det er interessant at en avis velger å presentere det norske valgresultatet på denne måten. 

- Det at man følger med på hverandre kan muligens føre til tettere samarbeid mellom landene, uten at jeg tror det vil påvirke regjeringens arbeid direkte. 

- Tror du denne avisforsiden har fått mye oppmerksomhet hos vanlige folk, eller er det mest journalister som er opptatt av dette? 

- Jeg tror nok dette er mest interessant for journalister, men jeg registrerer at Kari Elisabeth Kaski i SV har delt den på Twitter. Jeg tenker det er interessant at en som formodentlig vil inngå i et regjeringssamarbeid og få en ministerpost deler dette videre for å legitimere en retningskurs for Norge som helhet. 

Det er imidlertid ét grep han mener avisens leder kunne vært foruten. 

- Å starte lederen med «kjære Jonas Gahr Støhre» er et veldig kleint retorisk grep. Det bør man alltid unngå, humrer han. 

Mener Danmark ligger langt fremme:

Redaktør og programleder Hilde Sandvik mener klima fyller en stor del av den politiske debatten i Danmark. Hun sier at med sosialdemokratiske statsministre i alle de skandinaviske landene vil man ha større muligheter til samlet front og samlet politisk mobilisering mot EU på klima- og miljøområdet.

- Danmark er villige til å måle krefter

- At vi blir utfordret av Danmark på spørsmål om klima og miljø på denne måten er tegn både på at landene står nær hverandre - og er villige til å måle krefter, sier Hilde Sandvik til Kampanje. 

Den tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende og nåværende redaktøren for det nordiske mediehuset Broenxyz, samt programleder av NRK-podkasten «Norsken, svensken og dansken» mener Danmark ligger langt fremme i verden på klima- og miljøfeltet, og peker på at de nettopp åpnet verdens største havmøllepark. Hun mener klima også fyller en stor del av den politiske debatten i Danmark. 

-  Danmark er også et flatt land som vil merke klimaendringer raskt. Med Støre som statsminister har vi sosialdemokratiske statsministre i alle tre skandinaviske land på første gang siden 2001. Det gir større muligheter til samlet front og samlet politisk mobilisering mot EU på klima- og miljøområdet.  Vi har en lang vei å gå i Oljelandet, sier Sandvik.

Kampanje har vært i kontakt med kommunikasjonssjef for Arbeiderparties stortingsgruppe Jarle Rohiem Håkonsen som sier at de ikke ønsker å kommentere saken.

- Det er en sak vi ikke tenker noe på akkurat nå. Vårt fokus ligger på regjeringsforhandlinger og på å hvile ut etter valget, sier han.

Kampanje har også kontaktet ansvarlig sjefsredaktør i Dagbladet Information, Rune Lykkeberg. Han har ikke besvart vår henvendelse.

Medieviter mener denne forsiden er historisk: - Ikke noe vi tenker på nå, svarer Ap