Ifølge Klassekampen ble det i snitt gjort 1,8 meningsmålinger daglig gjennom valgperioden fra 1. juni frem til valgdagen mandag 13. september. Nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe sier til samme avis at han mener valget handlet for mye om meningsmålinger og for lite om politiske saker.
- Valgkampen i år ble for mye preget av et utall meningsmålinger og fokus på hva de eventuelt ville bety. Selve sakene og den politiske debatten kom mer i bakgrunnen, sa Moe til Klassekampen.
Meningsmålinger er viktig stoff for nyhetsmediene og alle de store mediehusene har avtaler med sine respektive måleinstitutt. NRK får sine målinger fra Norstat, TV 2 henter sine målinger fra Kantar, mens VG får sine fra Respons Analyse. Det analyseselskapet som traff best på den siste meningsmålingen før valget var imidlertid Opinion som kun leverte noen veldig få målinger denne gangen til Dagsavisen.
- Vi traff godt, og ble for andre valget på rad det mest treffsikre byrået på Poll of polls sin oversikt over de landsdekkende målingene. Så vi må si oss godt fornøyd med prestasjonen ved årets stortingsvalg, særlig om vi tar i betrakting at vi gjennomfører langt færre målinger enn de fleste av våre konkurrenter, sier daglig leder i datainnsamlingsselskapet Opinion, John Lauring Pedersen.
Opinion hadde en omsetning på nærmere 90 millioner kroner i fjor og et overskudd på 8,7 millioner kroner, men Pedersen sier politiske meningsmålinger er en forsvinnende liten andel av dette.
Les også: Arbeiderpartiet er årets valgkampvinner: - Fremstår som en politisk brobygger