Ny satsing på TV-moro skal løfte Dagbladet Pluss etter opplagsfall

Satser på «spenstige og spektakulære» TV-konsepter i kampen om den digitale lommeboka.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den største enkeltstående suksessen i den elleve år lange historien til VG+ er ikke en artikkelserie eller en reportasje, men et TV-program om komikere som skal få hverandre til å le, koste hva det koste vil. «Ikke lov å le på hytta» solgte rekordmange abonnement da det ble lansert i fjor og høstens sesong har fått en minst like ellevill respons, om vi skal tro VG selv. Redaktør Jane Throndsen i VG+ kaller det for «mirakelet på hytta».

Tirsdag denne uken kunne hun innta podiet på Pressens hus i Oslo som opplagsvinner da Mediebedriftenes landsforening (MBL) la frem ferske tall for første halvår.

- Første sesong gikk over all forventning og andre sesong er helt sjuk, sa Throndsen til et knippe pressefolk mens hun forklarte oppskriften bak opplagsveksten.

Schibsted-avisens tabloide erkekonkurrent Dagbladet glimret med sitt fravær, men kanskje fulgte de web-presentasjonen fra Hasle litt lenger øst i Oslo. Aller-avisen får nemlig den lite ærefulle tittelen opplagstaper med nedgang på alle fronter. Ikke bare fortsetter papiropplaget å krympe, nå faller også digitalopplaget til Dagbladet Pluss.

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord har forklart nedgangen med mindre fokus på kampanjer og volumvekst og mer fokus på verdi, samtidig som de har byttet ut den tekniske plattformen bak Dagbladet Pluss. Nå skal avisen investere tungt i innhold for å hente abonnentene tilbake, og av 30 nyansettelser i Dagbladet, skal fem av dem jobbe med Dagbladet Pluss.

- Vi gjør en betydelig oppbemanning i Dagbladet Pluss, sier Beverfjord til Kampanje.

For første gang skal Dagbladet Pluss også tilby abonnentene sine eksklusive TV-programmer. Det bekrefter TV-direktør i Aller Media, Mads A. Andersen.

- I løpet av det kommende året så kommer vi til å rulle ut TV-konsepter i Pluss-universet, sier han til Kampanje.

Les også: VG er opplagsvinner - Dagbladet går tilbake både på pluss og papir

- Vil først og fremst underholde

Dagbladet har allerede hatt suksess med sin kjendis-TV-satsing «Rød løper», og det er også underholdningsprogrammer som er først ut for Pluss-abonnentene.

- Vi vil først og fremst underholde og gi innsikt i miljøer som man kanskje ikke får i like stor grad på «freesite» (Dagbladet.no, red. anm.).

- Er det suksessen til «Ikke lov å le på hytta» som er inspirasjonen?

- Vi har sittet med disse planene for web-TV på Pluss i ganske lang tid, men det er ikke til å stikke under stol at det er inspirerende å se hva mine gamle kollegaer i VG har fått til med «Ikke lov å le på hytta». Vi har noen spenstige, morsomme og spektakulære konsepter i skuffa som vi driver og pusser på nå.

Aller Media har allerede ansatt Tellef Dahll som ny programsjef. Han kommer fra jobben som redaktør i The Oslo Company og vaktsjef i «Senkveld med Helene og Stian».

- Skal dere produsere disse programmene selv?

- Jeg ser for meg at det blir en kombinasjon. Idéutviklingen vil vi i stor grad foregå inhouse, og produksjonen vil foregå både inhouse og eksternt, når vi har behov for det, sier Andersen.

Blir utkonkurrert av strømmetjenester

Tirsdag kunne MBL også legge frem tall som viser at flere nordmenn nå har tilgang på en strømmetjeneste (71 prosent) enn et avisabonnement (69 prosent). Det viser den årlige undersøkelsen av betalingsviljen for nyheter. Selv om det er lite som skiller de to kategoriene, går utviklingen i strømmetjenestenes favør. Det er også TV- og strømmetjenester som er det klare førstevalget dersom nordmenn blir tvunget til å velge.

Sjefredaktør og administrerende direktør i VG, Gard Steiro, mener undersøkelsen viser at betalingsviljen for innhold generelt sett er stor i Norge.

- Strømming og betaling for nyheter er en del av samme megatrend, så det ser jeg på som positivt for journalistikken, sier han til Kampanje.

VG-sjefen mener mediehusene først og fremst har mye å lære av strømmetjenestene når det kommer til innlogging, brukervennlighet, data og analyse.

- Må VG bli mer lik Netflix for å møte konkurransen fra strømmetjenestene?

- VGTV har alltid bidratt med underholdning, men det som er nytt er at vi legger en del inn i VG+. Vi er langt unna å være Netflix. Underholdning, nyheter og sport var suksessoppskriften til VG på papir «back in the days», og det skal fortsatt være en del av miksen vår.

Han ønsker TV-konkurransen fra Dagbladet Pluss velkommen.

- Konkurransen er og har vært tøff, og det skal den også være. Det er bra for mediemangfoldet.

Mads A. Andersen i Aller Media tror folk etter hvert vil forvente å få eksklusivt TV-innhold som en del av avisabonnementet sitt.

- Hvor mange strømmeabonnenter kan man ha?

- Det er litt vanskelig å svare på. Går man to-tre år tilbake i tid og stiller samme spørsmål, vil man få et helt annet svar. Konsumet av TV-innhold foregår på en helt annen måte i dag enn for noen år siden. Jeg tror timingen er god for å skaffe seg et større publikum på den fronten, sier han.

Her er landets største aviser målt i opplag (både print og digitalt) i første halvår 2021.VG fosser frem - Dagbladet går tilbake

 

Aviser

1. halvår 2021 

2. halvår 2020 

Endring i %

VG*

302.804

287.315

+ 5,4

Aftenposten

256.254

257.316

- 0,4

Dagbladet**

99.516

115.364

- 13,7

Dagens Næringsliv

95.483

92.647

+ 3,0

Bergens Tidende

86.311

84.102

+ 2,6

Adresseavisen

75.277

75.630

+ 5,0

Stavanger Aftenblad

63.456

63.268

- 0,5

Fædrelandsvennen

37.885

36.614

+ 3,5

Romerikes Blad

33.895

33.074

+ 2,5

Klassekampen

33.599

32.375

+ 3,8

*I tallene for VG inngår opplagstall både for VG og VG+
** I tallene for Dagbladet inngår både Dagbladet og Dagbladet Pluss

Se alle tallene i et eget dokument her!

 

Ny satsing på TV-moro skal løfte Dagbladet Pluss etter opplagsfall