James Bond skal redde pandemiens største reklametaper: - Den første ordentlige store testen

Etter halvannet år med store tap, tror Mediebyråtopp kinomarkedet kan sprette tilbake til 70 prosent av normalen. Capa og Media Direct Norge er mer optimistiske.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Halvannet år og en hel koronapandemi etter at den egentlig skulle hatt premiere, er det førstkommende fredag endelig klart for en ny film med agent 007. «No Time to Die» er den 25. James Bond-filmen i rekken, og den fjerde og - angivelig - siste med Daniel Craig i hovedrollen.

For norske kinoer vil den også kunne gi et svar på spørsmålet mange har stilt seg det siste året: Vil kinobransjen overleve koronapandemien?

- Ja, dette er den første ordentlige store testen. At det sammenfaller med at meteren er borte, gjør at vi virkelig får testet om folk kommer tilbake eller ikke, sier salgsdirektør Vegard Kvalvaag i Capa til Kampanje.

Fra og med forrige lørdag kunne alle norske kinoer gå for fulle saler for første gang siden pandemien startet. Capa selger reklame på rundt 45 av dem, inkludert Odeon i Oslo. Det utgjør omtrent 50 prosent av markedet.

- Selv om vi har hatt relativt store filmer som «Dune», som har levert bra, har vi ikke hatt virkelig store filmer med full kapasitet, fortsetter Kvalvaag.

Tror på ny årsrekord i åpningshelgen

Forrige James Bond-film, «Spectre», kom i 2015 og hadde et kinopublikum på nesten 180.000 bare i åpningshelgen. Nesten 700.000 så filmen i åpningsåret.

Capa har noe mer moderate forventninger om et besøk på 100.000 i åpningsuken og 470.000 totalt for «No Time to Die». Det vil imidlertid være årets beste åpning hittil, med god margin, foran «Fast & Furious 9» og deres 66.000 besøkende den siste helgen i juni.

- Er dere litt nervøse? Det er jo en sjanse for at folk ikke kommer tilbake? 

- Det er selvfølgelig en sjanse for det, men jeg vil ikke si at vi er nervøse. Forhåndssalget har vært kjempebra og alt tyder på at folk ønsker å komme tilbake.

James Bond får ikke bare i oppdrag å redde besøkstallet til norske kinoer, han skal også hente inntekter fra bedriftsmarkedet.

- Med James Bond på trappene er det mange som også benytter anledningen til å gjennomføre eventer og lukkede arrangementer. Her er etterspørselen ekstrem og vi nærmer oss 80 prosent av omsetningen vi hadde på dette området i 2019, det siste normalåret. Nå er det riktignok litt urettferdig å sammenlikne disse årene, for det er alltid litt spesielt de årene James Bond kommer. Men filmer som «Nordsjøen» og «Tre nøtter til Askepott» er høyaktuelle på dette området, sier Kvalvaag.

Stor etterspørsel:

Ifølge Vegard Kvalvaag i Capa er etterspørselen fra annonsørene stor og kinoene de distribuerer reklame til er allerede utsolgte de neste ukene.

Spår 25 millioner kinomillioner i fjerde kvartal

Det er ikke til å stikke under stol at kinobransjen har fått juling av koronapandemien, og det er også denne mediekanalen som har slitt mest med å riste pandemien av seg. Ifølge Mediebyråforeningens tall, mistet kinoene nesten 58 prosent av reklameomsetningen fra mediebyråene i fjor, og mens andre medier har fosset frem i år, har kino fortsatt reklamefallet i år med en ytterligere nedgang på over 40 prosent per august. Det gir en omsetning på 23 millioner kroner så langt i år. Til sammenligning ble det omsatt for 141 millioner kroner i hele 2019.

Men nå lysner det også i kinomørket, og forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i Group M forventer at folk finner veien tilbake til kinosalen i løpet av høsten. Han tror likevel det vil ta tid før markedet er helt tilbake på 2019-nivå.

- Vi kommer nok ikke opp på et normalnivå allerede i fjerde kvartal, men jeg vil anslå at vi kan komme opp i rundt 80-85 prosent av normalt besøk, sier han til Kampanje.

- Omsetningsmessig vil det nok være litt mer treghet og jeg tror kinokanalen skal være veldig fornøyd om de klarer 70 prosent av normalomsetning i fjerde kvartal. Det vil da si rundt 25 millioner fra mediebyråene i kvartalet.

- James Bond er indrefileten

Også Media Direct Norge, som står for den andre halvparten av markedet, er mer enn klare for å ta imot agent 007 og fulle kinosaler.  

- Kunne dere bedt om en bedre film til gjenåpningen? 

- Nei, det kunne vi ikke. Det finnes filmer som har vel så høyt besøk, men James Bond er indrefileten, sier administrerende direktør Ronny Lieblein

Han har enda høyere forventninger til besøket enn Capa.

- Jeg tror «No Time to Die» tangerer besøket fra forrige James Bond, og jeg tror filmene i line-upen til høsten, som «Nordsjøen», «Tre nøtter til Askepott» og «Kampen om Narvik» gir en veldig god avslutning på året, sier han.

I sum tror Lieblein de tre siste månedene året vil være på nivå med et normal-år.

- Du tror ikke nordmenn sine seervaner har blitt endret i løpet av koronapandemien?

- Det er ingenting som tilsier det.

- Selv om man har fått servert storfilmer rett inn i stua i løpet av pandemien? 

- Det kan du si, men vi har fått øl og mat hjemme også, men vi er sosiale dyr, som vi så på gjenåpningen i helgen. Kino er sosialt, det er en «happening». Det er ikke bare å se en film. Alle undersøkelser viser også at de som streamer mest, ser mest film og går mest på kino.

James Bond skal redde pandemiens største reklametaper: - Den første ordentlige store testen